Vesti > Društvo

Šta ako se vozilo ZAGLAVI U SNEGU? Profesor upozorava da nikako NE SMETE voziti auto sa LETNJIM GUMAMA, a evo i zašto

Letnje gume imaju drugačiji sastav i nisu adekvatne za korišćenje tokom zimskog perioda, upozorava profesor Vujanić

Izvor: K1info

Autor: Katarina Milanović

15/01/2024 > 12:23

podeli vest:

Šta ako se vozilo ZAGLAVI U SNEGU? Profesor upozorava da nikako NE SMETE voziti auto sa LETNJIM GUMAMA, a evo i zašto
Foto: Pixabay.com


Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je danas da je potrebno da vozači koriste neophodnu opremu prilikom vožnje u zimskim uslovima.

Vujanić je naveo za Tanjug da vozači tokom zime moraju da koriste zimske, a ne letnje gume koje imaju drugačiji sastav i nisu adekvatne za korišćenje tokom zimskog perioda.

- Kada letnji pneumatik koristite u niskim temperaturama, recimo da je minus 10, on se stvrdne jer je guma pa ima takav sastav. Dok, sa druge strane, zimski pneumatik ima potpuno drugačiji sastav gume - objasnio je Vujanić.

On je naveo da su zimske gume u potpunosti prilagođene zimskim uslovima i da su savitljive, kao i da su premekane za korišćenje tokom letnjeg perioda, te da ne daju dobar efekat.

- Mora da bude baš zimski pneumatik za zimsku vožnju - istakao je on.

Kada je reč o vožnji u zimskim uslovima i postupanju u slučaju da se vozilo zaglavi, Vujanić je naveo da je važno da pogonski točkovi ne klize i da je potrebno da se nešto stavi između pneumatika i snega kako bi se smanjila klizavost.

Ukazao je vozačima da je u zimskim uslovima potrebno da voze sporije, jer su mogućnosti upravljanja vozilom, odnosno mogućnosti skretanja, drastično smanjene.

 

Ostavite komentar