Vesti > Društvo

Plaćate grejanje, a HLADNO VAM JE? Evo do kada ćemo čekati na TOPLE RADIJATORE

U kojim situacijama grejanje može da bude pušteno i pre zvaničnog, 15. oktobra

Izvor: K1info/rts.rs

19/09/2022 > 13:59

podeli vest:

Plaćate grejanje, a HLADNO VAM JE? Evo do kada ćemo čekati na TOPLE RADIJATORE
Foto: Pixabay.com


Građani Srbije, prethodnih dana naglo su osetili dosta niže temperature (ujutru pogotovo), pa se često mogu čuti žalbe i gunđanje zbog hladnih radijatora u stanovima. Ono što ih sekira, jeste i prognoza meteorologa, koja kaže da će vreme i u narednih sedam dana biti prohladno uz povremenu kišu, a to što plaćate grejanje, a hladno vam je, nažalost neće se promeniti.  

Beogradske elektrane, koje su zadužene da greju Beograđane, tvrde da su one dužne da postupaju po važećoj gradskoj odluci o snabdevanju toplotnom energijom.

U njoj, da podsetimo, stoji da grejna sezona traje od 15. oktobra do 15. aprila, ali da su Beogradske elektrane dužne da greju Beograđane i od 1. do 15. oktobra, odnosno od 16. aprila do 3. maja, ukoliko su prognozirane srednje dnevne temperature ispod 12 stepeni. 

I Dejan Stojanović, direktor Poslovnog udruženja toplana Srbije, kaže da se remontni radovi završavaju i da su Toplane u obavezi da do 1. oktobra dostave izveštaje o remontima.

Govoreći o rezervama energenata, rekao je da su početkom meseca održana dva sastanka u Vladi.

- Izazovna je sezona ispred nas, svi se ozbiljno bave ovom temom. Na sastanku je konstatovana da je za sam početak grejne sezone obezbeđeno dovoljno energeneta – jedna trećina svih količina prirodnog gasa se nalazi u Banatskom dvoru i u Mađarskoj u skladištu. Sam početak će biti bez problema - napomenuo je Stojanović.

On kaže da grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, a ako dan, dva ili tri prosečna dnevna temeratura bude ispod 12 stepeni, može početi i ranije, odnosno od prvog.

 

Odlaganje grejanja povećava potrošnju struje

Foto: /Tanjug/Zorna Petrović/bg

 

Beogradske elektrane su predlagale da se zbog energetske krize razmotri odlaganje početka grejne sezone, ali je ministarka energetike Zorana Mihajlović poručaila da nema pomeranja i da grejna sezona počinje na vreme. 

Eventualno odlaganje grejnog perioda, ako krenu niske temperature, rezultiraće time da će građani posegnuti za neracionalnim trošenjem električne energije.

 

 

Ostavite komentar