Vesti > Društvo

Ako treba, LEŽEMO PRED BAGER: Aktivisti u Aranđelovcu ZAUSTAVILI RUŠENJE Parnog kupatila - za sada

Aktivisti koji se bore za očuvanje parka Bukovička banja zahtevali su razgovor sa predsednikom Opštine Aranđelovac

Autor: N1

30/09/2022 > 18:42

podeli vest:

Ako treba, LEŽEMO PRED BAGER: Aktivisti u Aranđelovcu ZAUSTAVILI RUŠENJE Parnog kupatila - za sada
Foto: Shutterstock


Desetak aktivista koji se bore za očuvanje parka Bukovička banja u Aranđelovcu zaustavilo je rušenje Parnog kupatila. Kako su aktivisti rekli, sledeći korak koji će preduzeti je da legnu ispred bagera, ukoliko se nastavi sa rušenjem.

Aktivisti koji protestuju zbog početka rušenja Parnog kupatila u parku Bukovička banja u Aranđelovcu prethodno su ušli u zgradu Opštine, tražeći da ih odmah primi predsednik Opštine i da momentalno zaustavi rušenje zdanja građenog početkom 20. veka.

Kako kažu, pred njih je izašla zamenica predsednika Opštine, koja im je prvo obećala da će se zaustaviti radovi na rušenju do sastanka u ponedeljak, ali je posle toga tvrdila da to nije rekla, iako postoji video snimak njene izjave.

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta obavio je telefonski razgovor sa investitorom, koji mu je najpre rekao da imaju sve potrebne dozvole, ali da je spreman da uz obeštećenje ne sruši Parno kupatilo, da bi na kraju poručio da će ipak morati da ga sruše.

Koalicija NADA poziva na protest

Koalicija NADA osudila je najavu rušenja ovih objekata i pozvala svoje pristalice da se odazovu protestu zbog odluke da se uništi taj objekat koji je pod zaštitom države od 1989. godine, saopštila je ta organizacija.

- Ukoliko se dozvoli rušenje objekta koji je predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe i pod zaštitom je države, čim se pojavi interes privatnih investitora, onda je to jasan signal građanima da nema pravne sigurnosti u našoj zemlji. Obaveza države je da štiti i čuva naše kulturno-istorijsko blago, a ne da žmuri i tako podstiče njegovo uništavanje - izjavio je jedan od lidera koalicije Miloš Jovanović.

Vojislav Mihailović, drugi lider pokreta NADA upozorio je da uništavanje arhitektonskog dragulja iz 1938. godine i bazena Aleksandra I Karađorđevića pokazuje odnos vlasti, ne samo prema našoj istoriji i kulturnom dobru, već i prema budućim generacijama kojima se ostavlja u nasleđe.

 

 

 

 

Ostavite komentar