Vesti > Srbija

Vuletić posle skupa u Ljuboviji: "Struka mora da nađe način da priđe ljudima jer NISMO SVI EKSPERTI za sve"

Juče smo videli da itekako imamo ljude koji kvalitetno debatuju o stvarima, kazao je Vuletić

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

08/09/2024 > 16:00

podeli vest:

Vuletić posle skupa u Ljuboviji: "Struka mora da nađe način da priđe ljudima jer NISMO SVI EKSPERTI za sve"
Foto: Tanjug printscreen


Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je da je jučerašnja debata u Ljuboviji o projektu Jadar, u kojem su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, građani i predstavnici kompanije Rio Tinto, pokrila mnoge ekološke aspekte projekta "Jadar" i istakao da mora da se organizuje i debata o ekonomskim dimenzijama navedenog projekta.

On je za Tanjug rekao da se u svetu o ekologiji danas mnogo više misli, kao i da je ta tema nametnuta na različitim nivoima.

- Kada govorimo o aspektima vezanim za promene klime, ljudi su ekološki postali mnogo osvešćeniji...ovo je jedna velika društvena promena koja se dogodila u poslednjih 50 godina - naveo je Vuletić.

Ukazao je da je jučerašnji razgovor struke i građana bio prekretnica i dodao da danas, kada svi učestvujemo u kreiranju javnog mnjenja, kako je rekao, "struka mora da nađe način da priđe ljudima jer nismo svi eksperti za sve". 

Prema njegovim rečima, ima mnogo informacija koje je teško selektovati, i važno je da se odvoji bitno od nebitnog. 

- Kada govorimo o litijumu, mi donosimo neke odluke koje nisu vezane samo za naš život, nisu vezane pogotovo za ove dnevno-političke teme, nego donosimo odluke koje su vezane za budućnost - rekao je on.

 

Naveo je da se poslednjih decenija desila promena, a to je da je generalno autoritet nauke doveden u pitanje.

- Tu je na izvestan način logično da postoji neka vrsta straha. Generalno smo uvek oprezni, da ne kažem uplašeni, o stvarima koje su nam nepoznate - kazao je on i kako je rekao, "jedini način da se strah prevaziđe jeste da se što je moguće više i dublje upoznate sa onim što je zapravo i izvor tog straha.

Takođe, naveo je da je tu i povodljivost prisutna. 

- To je jedna od osobina koju svi u manjoj ili većoj meri imamo, a koja je izraženija kada nemate ovakve vrste debate - istakao je on.

Prema njegovim rečima, "juče smo videli da itetako imamo ljude koji kvalitetno debatuju o stvarima".

- Kod debata je važno da se u kontinuitetu sprovode, jer ne postoji drugi način ako zaista želimo da donesemo kvalitetne odluke za budućnost - zaključio je Vuletić.

BONUS VIDEO: 

 

Ostavite komentar