Vesti > Društvo

PROBLEMATIČNI UČENICI POSTAJU POPULARNI: Pašalić uputio APEL za vođenje DISCIPLINSKIH POSTUPAKA, evo šta to znači

Gost u emisiji "Uranak" na televiziji K1 bio je zaštitnik građana, Zoran Pašalić

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

28/06/2024 > 10:47

podeli vest:

PROBLEMATIČNI UČENICI POSTAJU POPULARNI: Pašalić uputio APEL za vođenje DISCIPLINSKIH POSTUPAKA, evo šta to znači
Foto: K1 televizija


Zaštitnik građana, Zoran Pašalić, uputio je apel Ministarstvu prosvete da produži rok za vođenje disciplinskih postupaka protiv učenika koji naprave prekršaj.

Ova inicijativa, koja predviđa da procesi mogu trajati do kraja školovanja, postavlja brojna pitanja o njenom praktičnom sprovođenju i uticaju na obrazovni sistem. Šta će to konkretno značiti za učenike, roditelje i škole, u emisiji "Uranak" na televiziji K1, govorio je Zoran Pašalić.

- Mi govorimo o tome kako unaprediti postupak prema učenicima koji su retki, ali ih ima, i koji konstantno prave izgrede. Kako se ne bi desilo da u periodu školovanja izbegnu postupak vaspitanja koji bi bio neophodan - rekao je Zoran Pašalić.

Objasnio je da li su takvi učenici zaista retki.

- Retki su, kada gledate kroz celo školovanje, uglavnom se javlja sistem identifikacije. Ako imate nekoliko izgrednika, postoji i određeni broj koji ih prati. Prate ih i na društvenim mrežama, oni stiču neki status popularnih, onda je problem u tome što ako njih nekolicina povuče ponašanje drugih učenika koje nije adekvatno u školi, to se mora sprečiti - rekao je on.

Predlog dopune zakona

- Prvo, da se smanji birokratizacija, i da se jednostavno stavi veća odgovornost na one koji su nosioci tog procesa u školi. Prvenstveno direktor, razredni starešina, pedagog i psiholog. Disciplinski i vaspitni postupak su gledani zajedno, a sada se odvaja i vaspitni postupak se ne mora sprovesti, a o njemu odlučuju razredni starešina, direktor i pedagog škole. Razlog je taj što se često u tom vaspitnom postupku utvrdi da se izgrednik popravio i sprečava se odvijanje disciplinskog postupka. Smatram da to nije uvek bilo delotvorno, zato sada treba da se stavi odgovornost na one koji treba da odluče o tom vaspitnom postupku. To je sada utvrđeno pravilima škole i mnogim drugim pravilima i zakonom - rekao je on.

Foto: Pixabay.com

 

Pašalić je objasnio šta se mora sprovesti.

- Suština je bila da ako je neko učinio disciplinski prekršaj, a znamo da su disciplinski i vaspitni postupci vezani, on se mora sprovesti. Teorijski to znači da je to moglo da bude i nekoliko dana pred kraj nastave. Školska godina se ne završava sa tim, ali je vreme kratko - rekao je on.

Ako se predlog Zakona o izmenama usvoji, Zoran Pašalić je objasnio kako će izgledati.

- Ako se neko usudi i napravi neki disciplinski propust, pogotovo najteže disciplinske prekršaje, da on zna da će do kraja školovanja biti kažnjen, bez obzira o kom uzrastu je reč. Ranije je bilo kolokvijalno, i pisalo je da može. Sada praktično piše da se isključuje sa nastave i prebacuje u drugu osnovnu školu, dok u srednjoj dolazi do izbacivanja - rekao je on.

Prekršaji koji dovode do striktnih dešavanja, a prema njegovim rečima to je psihičko ili fizičko nasilje, kao i unošenje zabranjenih supstanci i slično.

Epidemija neprimerenog ponašanja

- Deca su sklona identifikaciji, bilo da je negativna ili pozitivna, ako imate primere nekih đaka u školi koji mogu da povuku celo odeljenje. Suština je u tome kako sprečiti da povuku ostale đake i da se ne identifikuju. Nije stvar u pooštravanju kazne, već u neizvesnosti kažnjavanja. Zbog toga smo hteli da smanjimo birokratiju, da skratimo rokove, odnosno produžimo vreme za nešto što se više ne može procesuirati, i da za najdrastičnije primere imamo najdrastičniju meru zaštite. To uključuje izbacivanje iz škole ili prebacivanje u drugu školu, pod uslovom da se ta druga škola saglasi i da želi takvog učenika da primi - rekao je on.

Neprimereno ponašanje nekada i sada

- Ranije se nije dešavalo da učenik dođe u školu pod dejstvom alkohola, da donese neka pirotehnička sredstva, unese druge opijate, bilo je, ali retko - rekao je on.

Objasnio je da neprimereno ponašanje roditelja podleže krivičnom pravu.

- Neprimereno ponašanje roditelja se može nazvati problemom delikta ili prekršaja, a u težim situacijama krivičnim delom. Zaštitnik građana ne može uticati na konačnu odluku suda. Treba napomenuti da roditelji koji se tako ponašaju podležu krivičnom ili prekršajnom zakonu - rekao je on.

Foto: Freepik.com

 

Zoran Pašalić je istakao da je najbitnija volja da se zakon sprovede.

- Volja da se nešto sprovede je suština, ne samo ovoga nego bilo kog zakona. Ako ga sprovodite do kraja, nemate izuzetke iz bilo kog razloga, onda ćete i imati rezultate. Sigurno ne odmah, niti za par meseci, ali ćete ih sigurno imati. Ako se krene od septembra, rezultati će biti sigurno do kraja naredne školske godine - rekao je on.

Prava deteta

- Uvek se govori o pravima mnogih, ne samo dece, a ne govori se o obavezama. Ako stavite u balans, izjednačite prava i obaveze, na konto prava, ima iste takve i obaveze. Kada govorimo konkretno o đacima, onda ćete imati i efekat. Vi imate od strane roditelja situaciju da se traže prava, ali kada se kaže da se njihovo dete ponaša neprimereno, što je njegova obaveza, pojedini roditelji smatraju da je škola dužna da ga privoli na to. Svako dete ima svoj deo obaveze i odgovornosti - zaključio je Zoran Pašalić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

 

Ostavite komentar