Vesti > Društvo

Na putevima Srbije u toku je kampanja VOZI ODMORAN! Apel građanima: Na svaka 2 sata, PAUZA 15 minuta (VIDEO+FOTO)

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić kaže da je letnja turistička sezona period kada strada najviše putnika

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

12/07/2024 > 14:36

podeli vest:

Na putevima Srbije u toku je kampanja VOZI ODMORAN! Apel građanima: Na svaka 2 sata, PAUZA 15 minuta (VIDEO+FOTO)
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimovićs


Na putevima Srbije od 5. jula se sprovodi kampanja "Vozi odmoran", usmerena na domaće i tranzitne putnike, sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda koje nastaju usled umora.

Pomoćnica direktora Agencije za bezbednost saobraćaj Svetlana Miljuš izjavila je da su po broju saobraćajnih nezgoda jul i avgust najnebezbedniji meseci.

- Prepoznali smo da je jedan od najuticajnijih faktora saobraćajnih nesreća umor. Kampanja je namenjena našim i tranzitnim putnicima i upravo zbog toga smo uradili flajere na srpskom, nemačkom, engleskom i turskom kako bi nas razumeli učesnici u saobraćaju koji nisu sa našeg govornog područja - rekla je Milijuš na naplatnoj rampi Vrčin, gde se nalazi kamper "Vozi odmoran".

Flajeri će biti deljeni na graničnim prelazima i stanicama EKO Srbije.

- Kamper će biti i na odmorištima i svim najoptećenijim putnim pravcima - rekla je Milijuš.

Ona apeluje na građane da provere tehničku ispravnost vozila pre polaska na put, kao i da se raspitaju o zadržavanju na graničnim prelazima.

- Jako je bitno da na put krenu naspavani i odmorni, da ne voze u periodu dana kada inače spavaju, jer je najveća stopa rizika za nastanak saobraćajne nezgode u periodu od četiri do šest sati ujutru - rekla je Milijuš i preporučila pauze na svaka dva sata u trajanju od 15 minuta.

Direktor Sektora komercijalnih poslova Auto-moto saveza Srbije (AMSS) Nebojša Mandić ističe da je zadovoljan kampanjom, jer se aktivnosti za sada odvijaju po planu. Mandić navodi i da je odmoran vozač zapravo siguran vozač.

- Vožnja u umornom stanju može imati iste posledice kao vožnja pod dejstvom alkohola. AMSS apeluje na vozače da dobro isplaniraju svoje putovanje, da pre svega voze odmorni i naspavani, kao i da se raspitaju o stanju na putevima - rekao je Mandić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimovićs

Direktor Sektora komercijalnih poslova Auto-moto saveza Srbije (AMSS) Nebojša Mandić

On dodaje da je bezbednost u saobraćaju kolektivna odgovornost.

- Apelujem na građane da prave česte pauze i ne precenjuju svoje mogućnosti, kako bi zaštitili pre svega sebe, a potom i ostale učesnike u saobraćaju - rekao je on.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić kaže da je letnja turistička sezona period kada strada najviše putnika na našim putevima, te da je od početka jula u gotovo 1.000 saobraćajnih nesreća 11 osoba izgubilo život.

- Na nama je da učinimo sve kako bismo bezbednosti saobraćaja učinili što povoljnijom. Prisutni smo na najfrekventnijim putnim pravcima i preventivno delujemo u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja - rekao je Nikolić.

Rukovodilac Odeljenja za odnose sa javnošću JP "Putevi Srbije" Ljerka Ibrović ističe da su na svim VMS portalima na putevima Srbije postavljeni slogani kampanje "Vozi odmoran" i glavna poruka, a to je odmor na svaka dva sata.

- Naši auto-putevi i brze saobraćajnice su u skladu sa evropskim standardima. Imaju dosta odmorišta i uslova za odmor - rekla je Ibrović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimovićs

Rukovodilac Odeljenja za odnose sa javnošću JP "Putevi Srbije" Ljerka Ibrović

Ona naglašava da je ove godine, prvi put, pokrenuta i nagradna igra u okviru te kampanje.

- Mi poklanjamo 50 TAG uređaja, za prolazak na naplatnim stanicama bez zaustavljanja, bez kontakta, brzo i jeftino - rekla je Ibrović.

Pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije Vesna Zlatić navodi da je njihov zadatak, u okviru ove kampanje, da građane informišu o najbližim odmorištima u Srbiji, kako bi napravili pauzu i odmorili.

- Pozivam sve da dođu u naš info centar i da koristeći kartu Srbije odaberu odmorište za sebe gde će napraviti kratku pauzu ili možda čak i prespavati - poručila je Zlatić.

Putnici u okviru kampanje, na putevima Srbije, dobijaju flajere, fluorescentne prsluke, prvu pomoć, zaštitu od sunca za vetrobranska stakla, majice, priveske za ključeve, flajer u obliku lepeze i promo materijal "Doživi Srbiju", kao i kafu i vodu.

Kampanja će se kroz brojne aktivnosti sprovoditi do sredine septembra u organizaciji Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbednost saobraćaja, Javnog preduzeća "Putevi Srbije", Auto-moto saveza Srbije (AMSS), Turističke organizacije Srbije i kompanije "EKO Srbija".
 

Ostavite komentar