Vesti > Društvo

VELIKI PODVIG SRPSKIH LEKARA! Obavljene nove transplantacije u Kliničkom centru Srbije, spašena 4 života

Srbija je odlučna u nameri da značajno unapredi transplantacioni program u našoj zemlji

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/07/2024 > 20:19

podeli vest:

VELIKI PODVIG SRPSKIH LEKARA! Obavljene nove transplantacije u Kliničkom centru Srbije, spašena 4 života
Foto: instagram screenshot


U toku vikenda timovi za transplantacije u Kliničkom centru Srbije su uradili transplantacije srca, jetre, dva bubrega i rožnjača, a zahvaljujući humanosti porodice donora i vrhunskim transplantacionim timovima, spašena su još četiri života.

Srbija je odlučna u nameri da značajno unapredi transplantacioni program u našoj zemlji, i na sve načine pokušava da poveća broj transplantacija, odnosno pomogne pacijentima kojima je to jedini način da spasu svoje živote, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Resorno ministarstvo je izrazilo zahvalnost porodici donora i pozvalo celokupnu javnost da pruži podršku transplantacionom programu u našoj zemlji.

Foto: Igor Kuzmanović

 

Da podetimo u Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, je po prvi put u Srbiji, bez otvaranja grudnog koša pacijentu ugradjen baj-pas. Tokom intervencije je primenjenja i mehanička potpora koja je radila umesto srca.

Pored malaksalosti i zamora, zato što je njegovo srce sve slabije radilo, Jovica Miladinović (57) iz Paraćina gotovo da nije mogao da obavlja redovne aktivnosti. U petak je operisan, i sada iako i dalje razmišlja šta će i kako biti dalje, ipak ima osmeh na licu.

U operacionoj sali Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije bilo je više od 15 zdravstvenih profesionalaca - od anesteziologa, preko vaskularnih hirurga, kardiologa, i kardiohirurga.

Da bi Jovici popravili rad srca, koje je bilo u poodmakloj fazi srčane slabosti i radilo je sa svega 20 odsto kapaciteta, primenili su dve intervencije u jednoj. Operacija je trajala gotovo pet sati.

BONUS VIDEO:

 


 

Ostavite komentar