Vesti > Društvo

Milica Đurđević Stamenkovski odgovorila na navode o temi AKUŠERSKOG NASILJA: Trudnice treba da budu NAJZAŠTIĆENIJA BIĆA

Ministarka je naglasila da su njene reči o akušerskom nasilju potpuno istrgnute iz konteksta

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

24/07/2024 > 21:30

podeli vest:

Milica Đurđević Stamenkovski odgovorila na navode o temi AKUŠERSKOG NASILJA: Trudnice treba da budu NAJZAŠTIĆENIJA BIĆA
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da je, nakon saopštenja da će uslediti izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i da će roditeljski dodatak biti značajno povećan, usledila hajka jednog dela medijske scene Srbije, koja je poprimila razmere ličnog obračuna sa njom, kao i da je praćena elementima govora mržnje i javnog linča.

- Poslednji u nizu je pokušaj netačne interpretacije mojih izjava na temu akušerskog nasilja. Reči koje sam iznela na ovu temu u potpunosti su istrgnute iz konteksta i sa namerom plasirane u javnost na potpuno pogrešan način - rekla je Đurđević Stamenkovski, saopštilo je ministarstvo.

Njen stav je da trudnica treba da bude najzaštićenije biće u svakom društvu jer, kako je navela, nedavno je i lično prošla kroz to iskustvo, kao i da dobro zna šta sve moramo da učinimo da bi naše žene i majke tokom boravka u porodilištima bile u potpunosti sigurne i spokojne.

Đurđević Stamenkovski je rekla da nažalost, žene koje su iz različitih razloga imale traumatična iskustva i bile izložene fizičkom ili verbalnom nasilju, najčešće odustaju od ponovnog rađanja dece.

- To je ozbiljan problem čijem sam rešavanju maksimalno posvećena, i kao žena i kao majka, i kao ministar. Odgovorno tvrdim da akušersko nasilje ne sme biti zloupotrebljeno za širenje panike u društvu i izazivanje straha - istakla je ministarka.

Napomenula je da slučajevi akušerskog nasilja ne smeju poslužiti kao izgovor za kampanju protiv života i rađanja.

- Uslove u srpskim porodilištima treba značajno unaprediti, ali to ne znači da je opravdano da se u određenim medijima ona prikazuju kao 'klanice', a svi ginekolozi kao 'kasapini', čime se unosi nesigurnost i strah kod svih žena i budućih majki - istakla je ministarka.

Ona je dodala da sa slučajevima nasilničkog postupanja prema porodiljama se "moramo obračunati sistemski i iz korena, jer nažalost, svedoci smo da se zbog nesavesnih i bahatih pojedinaca baca senka na porođaj kao najlepši čin donošenja novog života na svet".

- Razumem da postoji jedan deo javnosti koji je isključivo kritički nastrojen prema svemu što čini, ne samo naše ministarstvo, već Vlada Srbije u celini, ali moja pažnja neće biti usmerena na polemiku s njima, već isključivo ka borbi za što bolji položaj roditelja i dece u Srbiji - poručila je Đurđević Stamenkovski.

Ostavite komentar