Vesti > Hronika

Pitanje koje muči Srbiju: Ko je zaista odgovoran za MASAKR U RIBNIKARU? Advokatica za K1 otkrila DETALJE IZ SUDNICE

Gost u emisiji "Uranak" na televiziji K1 bila je pravna zastupnica roditelja Andrijane Dukić, Snežanom Dunjić

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

27/06/2024 > 12:55

podeli vest:

Pitanje koje muči Srbiju: Ko je zaista odgovoran za MASAKR U RIBNIKARU? Advokatica za K1 otkrila DETALJE IZ SUDNICE
Foto: K1 televizija


Doneta je prva presuda u slučaju Ribnikar, gde je vlasnik streljane priznao krivicu za lažno svedočenje u istrazi masovnog ubistva u školi Vladislav Ribnikar. 

Ovaj događaj baca svetlo na odgovornost za tragediju koja je potresla jednu od najelitnijih beogradskih škola. Ko je zaista odgovoran za ono što se tamo dogodilo? O tome u emisiji "Uranak" na televiziji K1 govorila je pravna zastupnica roditelja Andrijane Dukić, Snežana Dunjić.

Izrevoltirana suđenjem, majka Adriane Dukić napisala obratila se potresnom porukom koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

- Tog dana su svedočili pedagog i psiholog škole, dok je na prethodnom ročištu svedočila direktorka škole. Verujem da je moja klijentkinja bila isprovocirana njihovim nastupom. Već je objavljeno da direktorka škole, pedagog i psiholog nisu prihvatili nikakvu odgovornost, ali ono što stoji u spisima jeste da je i Ministarstvo prosvete utvrdilo propuste u radu škole. U njihovom izveštaju ima 37 tačaka. Nije lako prihvatiti da svi negiraju odgovornost - rekla je Snežana i dodala:

- Sama direktorka je na prethodnom ročištu rekla da su to samo administrativni propusti. Činjenica da nije bila prisutna 3. maja kada se dogodio incident je vrlo čudna. Kada je pitate da li je to bilo u njenom radnom vremenu i zašto nije bila prisutna, ne možete dobiti odgovor. Kada postavite pitanje o tome kako je Kosta promenio razred, nakon što je 30. avgusta odbijen zahtev roditelja za prelazak u VII2 razred, a već sutradan promenjena odluka, opet dobijete nejasno obrazloženje. Prema prethodnoj razrednoj, Kosta je promenio razred nakon što je direktorka naglo promenila odluku, ali objašnjenja su nejasna. Navodno, to je bilo zbog oslobađanja mesta u roku od 24 sata. Kada pitate koji učenik je ustupio mesto Kosti, ne dobijate odgovor.

Snežana je otkrila i šta roditelji ubijene dece kažu kada čuju odgovore koje se daju u sudnici.

- Veoma teško je da ja to verbalizujem. Oni su razčarani, devastirani. Vi vidite jedno neljudsko i nezakonito ponašanje, a ni u kom delu se ne prihvata odgovornost - rekla je ona.

Šta je na pripremnom ročištu uvršteno u proceduru

- Mi kao tužilačka strana dali smo svoje dokazne predloge. Započet je postupak, sudija još uvek nije odlučila o svim. Po predlozima tužilačke strane su počela saslušanja. Dostavili smo materijalne dokaze i dokumentaciju u korist svih svojih tvrdnji. Postupak još uvek traje, a da li će sudija prihvatiti sve naše predloge ili ne, ostaje još uvek da vidimo do kraja - rekla je ona.

Sudija odbila određena pitanja postavljena psihologu i pedagogu škole

- Tokom saslušanja svedoka, sudija je odbijala određena pitanja, pogotovu koja su bila upućena pedagogu i psiholugu, ali mi kao tužilačka strana pokušavamo da ta pitanja  prefolmulišemo na način koji bi bio sudiji prihvatljiv i dobijemo tražene odgvore - rekla je ona.

Sneđana je napomenula da su u ovom slučaju svi odgovorni.

Foto: screenshot/K1TV

 

- Tvrdimo da su solidarno odgovorni, roditelji, Kosta, škola i država Srbija. Imajući u vidu da postoje i drugi dokazi koji treba da budu izvedeni, pa neću govoriti o njima, ali pogotovu danas u samom inicijalnom momentu kada je tužba podneta, nisu bile jasne mnoge pozicije i činjenice, ali već sada sam sigurna da odgovornost sve ove tri grupe tuženih postoji - rekla je ona.

Objasnila je da Adrianini roditelji nisu podneli tužbu zajedno sa ostalim članovima porodica nastradale dece.

- Postojala je informacija da majka maloletnog Koste, pokušava da raspolaže svojom imovinom. Potpuno je bilo jasno da ona želi da onemogući oštećene u naplati svog potraživanja za učinjenu štetu. Bilo je nužno da se odmah inicira postupak po predlogu odrđene meree zabrane raspolaganja njenom imovinom. Ja sam u tom momentu zastupala četiri oštećenja, meni je bilo mnogo lakše nego kolegi Božoviću koji je zastupa veliki broj oštećeni, da se organizujem i odmah podnesem taj predlog - rekla je ona.

- Tražila sam raspolaganje onom imovinom, koja je bila javno dostupna, a koja je bila upisana na ime Miljane Kecmanović. Kasnije je kolega Božović taj zahtev proširio i na ostalu imovinu, nakon što je saznao o kojoj imovini je reč. To su nepokretnosti, bilo ih je četiri ili pet. U drugom postupku je tražena zabrana na bankovnim računima i imovini van Beograda. Sud je doneo rešenje u vrlo kratkom roku, koju sam ja tražila da se izrekne zabrana i u odnosu na to rešenje ja sam imala rok, kao zastupnik tužilaca da u roku od 30 dana dostavim sudu tužbu i opravdam zahtev za određivanja privremene mere - rekla je ona.

Veštačenje Koste Kecmanovića

- U našem predmetu nismo dobili naredbu o tom veštačenju. To bi trebalo tokom leta da bude izvršeno. Kako će se veštaci u tom nalazu izjasniti, videćemo. Vrlo je indikativno da do sada nismo imali nikakve konkretnije informacije o tome kakvo je to ponašanje maloletnog Koste bilo. Svi svedoci su govorili da nisu imali predstavu da postoji bilo kakav problem. Šta je bio problem, saznali smo na poslednjem ročištu na moje pitanje psihologu: 'Da li ste do 3. maja imali bilo kakvu informaciju o neuobičajenom ponašanju kod Koste Kecmanovića?' Rekla je da nije, iz tog razloga nije preduzimala nikakve aktivnosti iz svoje nadležnosti. Međutim, na moje pitanje: 'Nakon 3. maja i sa saznanjima koja ste imali o Kosti Kecmanoviću, da li biste preduzeli bilo kakve aktivnosti iz vaše nadležnosti?', odgovorila je: "Naravno da bih" - rekla je ona i dodala:

- Time se pre svega misli na činjenicu neuobičajenog ponašanja da je maloletni Kosta spavao obučen na fotelji tokom ekskurzije u Francuskoj, gde je išao sa razrednom, pri čemu je njegov krevet u istoj sobi bio složen vrlo precizno kao u vojsci. Dete od 13 godina koje se ponaša na takav način, sigurno nije uobičajeno. Takođe je rekla da nije znala da se u kući čuva toliko oružja, kao i da maloletni Kosta ide u streljanu. To bi bio razlog zbog kog bi ona razgovarala i sa roditeljima i sa Kostom. Očigledno je da u toj školi nije funkcionisao sistem i komunikacija između stručnih službi, psihologa, pedagoga, direktora i razredne. Direktorka kaže da nisu imali dovoljan broj stručnih savetnika, tako da pedagog i psiholog nisu mogli da pokriju hiljadu učenika, kao i da im je Ministarstvo onemogućilo da angažuju još ljudi.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Objasnila je da li veštačenja utiču na konačnu presudu.

- Sigurno će uticati. Veštaci moraju da utvrde veštačenjem tužioca stepen i intenzitet straha, kao i kolika je ta duševna bol koju oni nose. To će biti stvar ocene samog sudije. Veštajući samog Kostu, treba da utvrde da li je bio potpuno uračunljiv i svestan posledica onoga što čini,  a mi smatramo da jeste. Videćemo šta će veštaci reći - rekla je ona.

Snežana ističe da Kecmanovići nisu pokazali nikakvu empatiju prema roditeljima stradale dece.

- U kolokvijalnom smislu, jako mi je žao što moram ovako javno da kažem, ali oni nisu čuli autentični izraz saučešća, u smislu da vi osećate da je neko vrlo emotivno pogođen svim bolom koji tii roditelji trpe. Ono što jeste fakat, roditelji sve vreme traže neku vrstu emotivne sadisfakcije, ljudskog normalnog ponašanja, izraza kojim vi pokazujete da vam je iskreno žao. To roditelji nisu osetili i način na koji je to učinjeno, i kada je učinjeno je pre davanja odbrane Miljane i Vladimira Kecmanovića. To je učinjeno na vrlo uvredljiv način za roditelje ubijene dece - rekla je ona.

Snežana je objasnila da li je opravdan strah Adrianine majke, da misli da niko neće biti odgovoran za ono što se dogodilo 3. maja 2023. godine.

- Potpuno je razumljivo je zašto se ona tako oseća iz razloga, jer niko nije rekao da je odgovoran iz bilo kog razloga, ali ja zaista verujem da će sud napraviti pravilnu procenu zasnovanu na svim dokazima i da će utvrditi odgovornost svih koje smo tužili i koji su odgovorni za tragediju - zaključila je Snežana Dunjić u emisijI "Uranak" na televiziji K1. 

 

 

 

Ostavite komentar