Vesti > Hronika

TENZIJE ZBOG SUĐENJA UROŠU BLAŽIĆU ne prestaju: Advokat PORODICA UBIJENIH o bezbednosti u SUDNICI i ZAKONU!

Roditelji ubijenih planiraju da pokrenu peticiju i da eventualno skupljaju potpise za samu proceduru izmene zakona

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

29/07/2024 > 12:37

podeli vest:

TENZIJE ZBOG SUĐENJA UROŠU BLAŽIĆU ne prestaju: Advokat PORODICA UBIJENIH o bezbednosti u SUDNICI i ZAKONU!
Foto: kg.os.sud/RINA/Tanjug/Strahinja Aćimović


Advokat Stefan Stefanović, koji zastupa porodice žrtava iz Malog Orašja i Dubone ocenio je danas da je sudnica u Specijalnom sudu u Beogradu adekvatnija i bezbednija za održavanje suđenje Urošu Blažiću, optuženom za masakr u Duboni i Malom Orašju.
Iako je sudnica u Palati pravde, gde je zakazano sledeće suđenje Urošu Blažiću za 21. avgust, dovoljno velika da primi ogroman broj učenika u postupku, Stefanović kaže da je sudnica Specijalnog suda u Ustaniškoj ulici bezbednija jer postoje barijere između okrivljenih i oštećenih.

Kako je naveo, tehničko bezbednosni uslovi na pripremnom ročištu u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu su bili na visokom nivou, bilo je više krugova obezbeđenja i provera, i okrivljeni Uroš Blažič i njegov otac Radiša Blažić su bili izdvojeni u posebnu prostoriju koja je povezana sa sudnicom, gde su rešetkama bili odvojeni od ostalih učesnika u postupku.

- Zamerka je što su oštećeni morali da ostanu izvan sudnice, ispred na preko 30 stepeni. Čekali su preko tri sata, mora se obezbediti oštećenima procesno pravo da prisustvuju suđenjima jer su i oni strane u postupku - izjavio je advokat.

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

 

Stefanović je istakao da je Uroš Blažić na pripremnom ročištu priznao krivicu u celosti, osim za delo koji se tiče otmice koja mu se takođe stavlja na teret, dok je njegov otac Radiša Blažić negirao krivicu, odnosno da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.  

Dodao je da su tužilaštvo, punomoćnici oštećenih i branioci predložili nove dokaze, kao i da su određena suđenja u nizu što je, smatra Stefanović, dobro kako bi se što pre okončao ovaj postupak.

- Već 21. avgusta je prvi glavni pretres, biće saslušani okrivljeni, nakon toga će biti saslušanje oštećenih i svedoka, tako da smatramo da je to dobra dinamika suđenja. Što se tiče imovinsko pravnih zahteva, istakli smo ih. Potrebno je da se menja sudska praksa i da se ljudski život više ceni u sudskim odlukama - poručio je avdokat.

Stefanović smatra da je ovo prilika da se izmeni sudska praksa s obzirom na samu monstruoznost zločina i na neadekvatnu kaznu zatvora kojom će biti kažnjem počinilac.

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

 

Kako je naveo, 20 godina zatvora je jako minimalno za ovo delo, zbog čega smatra da je potrebno da se promeni član zakona za teška dela kada su mlađi punoletnici u pitanju jer, prema njegovim relima, današnje okolnosti života mladih ljudi nisu isti kao kada je pisan zakon.

- Roditelji koje zastupam planiraju čak da pokrenu i peticiju i eventualno da skupljaju potpise za samu proceduru izmene zakona. Nakon ovog postupka ne može biti isto srpsko pravosuđe i naše društvo, neke stvari se moraju promeniti - rekao je advokat.

Stefanović napominje da advokati koji zastupaju ne mogu da zahtevaju mesto gde će se održati suđenje, već da to odlučuje predsednik veća, i dodaje da je u ovom slučaju to u dogovoru sa Ministarstvom pravde, jer je ovo slučaj najvišeg nivoa.

Na pitanje ko odlučuje o tome kojim će porodicama biti upućen poziv s obzirom da nisu sve porodice dobile poziv za poslednje pripremno ročište, Stefanović je rekao da je nađeno neko srednje rešenje koje zakon ni ne poznaje, istakavši da zakon poznaje samo da svi oštećeni mogu i treba da prisustvuju ročištu jer su oni strane u postupku.

On smatra da su zbog toga što sudnica ima tridesetak mesta, pozvali samo četvoro oštećenih koji nisu imali punomoćnike kako bi se stvorio neki privid da su oštećeni prisutni.

- To u praksi nije uspelo, roditelji su se pobunili jer su stajali isped tri sata na velikoj vrućini. Smatramo da treba da se održi u drugoj sudnici u kojoj će moći da prisustvuju svi oštećeni - poručio je Stefanović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Advokat Nebojša Perović izjavio je danas, govoreći o pripremnom ročištu Urošu Blažiću optuženom za masakr u Duboni i Malom Orašju, koje se održalo u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, da oštećeni imaju pravo da prisustvuju u svakom predmetu jer su oni strane u postupku.

- Nakon toga što su oštećeni, porodice, proveli tri sata na suncu, onda se digla prašina i u toku pripremnom ročišta iz Ministarstva pravde su obavestili da će suđenje biti premešteno u veliku sudnicu u Palat pravde - rekao je on za Tanjug.

Perović smatra da bi sudnica broj 1 koja se nalazi u posebnom odeljenju za organizovani kriminal i ratne zločine u Višem sudu u Beogradu, bila najadekvatnija za organizovanje takvog suđenja jer u ovom slučaju ima preko 70 oštećenih, kao i veliki broj prisutnih u sudnici.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Perović kaže da je na pripremnom ročištu Uroš Blažič priznao krivicu, dok je njegov otac Radiša Blažič negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret.

- Prisutni punomoćnici su izneli i predloge i dokaze, odbrana je iznela svoje predloge. On kada je priznao ne brani se, ali ide se na to da se utvrdi da li je neki njegov stepen uračunljivosti u tom trenutku, tako da je odbrana u smislu da je koristio neka sredstva koja se koriste za vežbanje u teretani, da je to uticalo na mozak, ali je to sve tokom istrage otklonjeno", naveo je advokat.

Što se tiče Radiše Blažića, Perović kaže da je odbrana predložila da se pribave određeni spisi, dokazi koji upućuju na to na koji način je drugo okrivljeni bio revnosan i koristan član društvene zajednice kao pripadnik jugoslovenske vojske, u poslovima koje je radio.

Dodaje da se on branio time da on nije ni na koji način uticao da njegov sin dođe u kontakt sa oružjem, da nije bilo dostupno oružje.

Zbog neadekavtne kazne od 20 godina zatvora koja preti Urošu Blažiću za ovo krivično delo, Perović je rekao da su ponomoćnici oštećenih istakli visoke imovinsko pravne zahteve kako bi se kod naknade nematerijalne štete shvatilo da je najvredniji čovekov život, volja, sloboda, bol i patnja.

- Prilikom prvog pripremnog ročišta u Smederevu insistirali smo na tome da se zakažu suđenja koja će da budu vezana, da to ne bude u skladu sa sudskom praksu da ide mesec po mesec, jer porodice zaslužuju da se u što kraćem roku donese odluka. Tu je sudska vlast postupila pa su zakazali tri suđenja u nizu u avgustu, i u septembru dva suđenja - istakao je advokat.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar