Vesti > Hronika

Bivši predsednik opštine Grocka u ZABELI! Organizovao paljenje kuće novinaru

Konačno je doneta zadovoljavajuća pravosnažna presuda zbog napada na novinara

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

14/10/2024 > 12:45

podeli vest:

Bivši predsednik opštine Grocka u ZABELI! Organizovao paljenje kuće novinaru
Foto: Youtube PrintScreen/Al Jazeera Balkans


Dragoljub Simonović, bivši predsednik opštine Grocka, prošle nedelje, počeo je da izdržava zatvorsku kaznu na koju je pravosnažno osuđen u aprilu ove godine zbog podstrekivanja drugih da zapale kuću novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.

Kako "Telegraf.rs" saznaje, on je došao sam u požarevačku Zabelu.

Apelacioni sud u Beogradu 27. aprila je osudio Simonovića na četiri godine zatvora.

Sud mu je smanjio zatvorsku kaznu za godinu dana u odnosu na prvostepenu presudu, ali mu je izrekao i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Konačno je doneta zadovoljavajuća pravosnažna presuda zbog napada na novinara.

- Podrška kolega mi je bila od velikog značaja kada sam postao beskućnik, a sada smo svi zajedno u novinarstvo uneli svetlost i pokazali da pravda može da progleda - rekao je Milan Jovanović, za portal Udruženja novinara Srbije (UNS) posle sudske presude.

Istraživačkom novinaru Milanu Jovanoviću porodična kuća u Grockoj zapaljena je pre više od dve godine - 12. decembra 2018. godine.

Jovanović od početka tvrdi da je napadnut isključivo zbog pisanja o aferama predsednika opštine.

Simonović je negirao krivicu.

Ko je još osuđen?

Apelacioni sud u Beogradu je u februaru 2021. godine vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Kako je tada saopšteno, u presudi nisu navedeni razlozi o činjenicama koji su predmet dokazivanja.

Gotovo tri godine kasnije, Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu u aprilu 2024. godine i pored Simonovića osudio i Vladimira Mihailovića na kaznu od tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Igor Novaković osuđen je na dve i po godine zatvora, dok je Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu, kao direktni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

- Četiri godine zatvora za podstrekača, visokog funkcionera i političara, i isto toliko za plaćenog egzekutora, značajna je cena koju će morati da plate za bahatost, osećaj svevlašća i za osećaj da svako delo koje se čini za nosioce političkih funkcija i predstavnike vlasti može da bude plaćeno visokim kaznama.

- Ova kazna nije pravedna, jer je morala biti veća, ali kada se uzme u obzir krivično delo koje presuđuje Apelacioni sud, ona je pri maksimalnom iznosu - izjavio je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, posle donošenja presude.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar