Vesti > Hronika

DUŠKO ŠARIĆ OPERISAN! Na suđenju završeno prikazivanje dokumentacije sa kriptovane aplikacije Skaj

Pripadnici kriminalne grupe se terete za više krivičnih dela među kojima je i planiranje ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokovića

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

28/10/2024 > 16:47

podeli vest:

DUŠKO ŠARIĆ OPERISAN! Na suđenju završeno prikazivanje dokumentacije sa kriptovane aplikacije Skaj
Foto: ATA Images


U Specijalnom sudu u Beogradu danas je završeno prikazivanje dokumentacije sa kriptovane aplikacije Skaj u nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića, čiji pripadnici se terete za više krivičnih dela među kojima je i planiranje ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokovića.

Materijal sa kriptovne aplikacije je prikazivana na nekoliko suđenja, kroz više meseci, a bilo je preko 200 pitanja u kojima su bile poruke, fotografije i audio snimci. U prikazanim porukama pominje se osoba sa nadimkom Gnoj, odnosno kako tužilaštvo tvrdi u optužnici Joksović.

Pominje se da su za pokušaj ubistva biznismena Gorana Nikolaševića osumnjičeni Joksović i Cvetinović, kao da bi trebalo da se taj slučaj "gura" medijski.

Foto: ATA Images

 

Pušten je i audio snimak na kom se čuje da se muškarac predstavlja kao advokat Dejan Lazarević, na šta je Lazarević rekao da to nije on i da on nikad nije imao telefon sa Skaj aplikaciju.

U optužnici se inače navodi da su pripadnici ove grupe postavili Nikolaševiću eksploziv pod automobil i za to okrivili Joksovića kako bi ga diskreditovali kao svedoka-saradnika u sudskom postupku protiv Šarića.

Među optuženima za postavljanje eksploziva je i osuđivani navijač Uroš Radovanović (Mišić), a među Skaj porukama se navodi da su Uroš i ostali otišli "preko da budu na sigurnom".

Iz poruka koje su pročitane proizilazi da su pripadnici grupe pratili Joksovićevo kretanje tokom dana, planirajući njegovo ubistvo. 
S obzirom da je danas završeno izvođenje svih dokaza sa kriptovane aplikacije Skaj, tužilac je predložio da se uradi veštačenje upoređivanja fotografija sa te apalikacije koje bi se uporedile sa fotografijama optuženih koje su nesporne.

On je predložio i da se uporede glasovi Dejana Lazarevića, Aleksandra Boškovića i Uroša Radovanovića, sa audio snimcima sa iste aplikacije.

Branioci pomenutih optuženih su se protivili tim predlozima tužilaštva i izneli svoje dokazne predloge, kao i one od kojih su odustali, a koje su predložili na pripremnom ročištu.

Foto: ATA Images

 

Sledeće suđenje je zakazano za 22. novembar. 

Sudija je na početku razdvojio postupak u odnosu na Duška Šarića, jer je početkom meseca imao operaciju i nije u mogućnosti da prati suđenje. Advokat Dalibor Katančević je sudu dostavio odluku Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Skaj materijalom kao dokazom na sudu, a za koju advokat tvrdi da je presedan jer će sve države sa Balkana morati da pokrećui postupke pred francuskim sudom.

Katančević je predložio sudu da odloži ovo suđenje na neodređeno vreme kako bi se upoznao sa tom odlukom, međutim sudija je rekao da će se sud blagovremeno upoznati sa presudom, ali je odlučio da održi današnje suđenje i naložio advokatu da dostavi prevedenu  odluku.

Foto: ATA Images

 

Pored Šarića i advokata Dejana Lazarevića optuženi su i  Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović,  Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.

Bojanu Stanojkoviću, Nkoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Marku Vukiću i Arsi Šariću se sudi u odsustvu jer su u bekstvu, dok su se Duško Šarić i Milan Vučinić predali sudu u januaru i od tada se nalaze u pritvoru.

Bonus video:

Ostavite komentar