Vesti > Politika

Vučić poručio građanima: U Ohridu nije nikakav SUDBINSKI dan

Vučić je rekao da još nismo dobili nacrt onoga što želi EU, kao i da je naša strana dostavila svoj predlog, a albanska svoj

Izvor: K1info

16/03/2023 > 18:11

podeli vest:

Vučić poručio građanima: U Ohridu nije nikakav SUDBINSKI dan
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratića se javnosti. Među ključnim temama su dnevnopolitička situacija i aktuelna kriza na bankarskom tržištu u svetu i u Evropi, i njen mogući uticaj na Srbiju.

- Sutra je godišnjica pogroma na KiM. Za ovih 19 godina koliko god puta da smo reagovali uvek smo reagovali tako što bismo prebacivali krivicu na nekog među Srbima, neki su ćutali, umesto da rade, ali nikada nismo bili dovoljno fer da kažemo da je to bila i potreba tadašnjeg albanskog rukovodstva s ciljem da Srbi sa KiM potpuno nestanu - rekao je Vučić na početku svog obraćanja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik Srbije je rekao da kada kaže normalizacija odnosa, to nije eufemizam za priznavanje Kosova.

- Normalizacija je za mene da imamo bolje odnose sa Albancima, da rešimo probleme, i da živimo koliko možemo zajedno, jedni pored drugih. Da poštujemo veru, tradiciju, kao neko ko može da razvija posao i biznis. Nemam potrebu da se pravdam, toliko je besmislica u medijima. Čak i danas posle podne je objavljen "tajni plan" - rekao je Vučić.

- Prekinite da izmišljate, ja nikada nisam krio planove, niti jednu jedinu reč. Mi nismo i dalje dobili nacrt onoga što želi EU. Mi smo dostavili svoj predlog, Albanci svoj, ništa nismo dobili iz Brisela, taj papir ne postoji, tako da nema potrebe da uzbunjujute javnosti. Čim bude postojao, ja ću ga pokazati - rekao je predsednik. 

Predsednik Srbije je rekao da u Ohridu neće biti nikakav sudbonosni dan, kao i da će tamo, kao i bilo gde drugde pokušati da uradi ono što je najbolje za Srbiju i da nastavi da radi na normalizaciji odnosa. Dodao je da nije problem u tome šta će da potpiše, već da li će to da uradi.

- Svi se nadaju da ću da potpišem, osim dela običnih ljudi. Jer nikoga ništa nije briga oko KiM. Brinu samo da imaju priliku da izvrše javno streljanje predsednika Srbije. Oni se u stvari svi nadaju da ću da potpišem da bi mogli da traže moju glavu na tacni kao da sam ja pravio plan. A ne zato što bi bili nesrećni ako taj plan bude prihvaćen - ocenio je predsednik. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je istakao, pokušaće u ime pristojne Srbije da uradi šta je najbolje.

- Da nastavimo da radimo na normalizaciji, da budemo konstruktivan partner EU. Čvrsto držimo naše crvene linije, nikoga nisam lagao u razgovorima, to ste videli prećutno sakriveno. Oni koji su dragi EU i koji su ih pitali za crvene linije, Lajčak im je rekao da sam to više puta ponovio šta su. Da ponovim svima je rečeno i niko nije mogao da kaže da to nije čuo jasno - rekao je on.

On je naglasio da je važno da mi razumemo situaciju i koliko je komplikovana.

- Pozivam građane da veruju državnom rukovodstvu, ne moraju mene da vole, ali da veruju u posvećenost, mudrost, ozbiljnost i rodoljublje i snagu državnog rukovodstva. Znam šta radim - rekao je Vučić.

Kako je rekao on ništa tajno neće da uradi i ponovio da su svi sporazumi odavno dostupni.

- Molim ljude za to jer smo taktički superiorni, a strateški smo gubili. Od Miloševića, Koštunice, Đinđića svi su oni bolji govornici i šarmantniji od mene, ali rezultati u svakoj sferi su malo drugačiji. Ne interesuje me da vladam emocijama ljudi. Moj posao je da Srbiji ostavim najbolje moguće rezultate i kao neko sa najviše glasova u istoriji. Znam šta ne smemo da izgubimo - rekao je on.

Vučić je ponovio da sumnja da će Albanci da formiraju Zajednicu srpskih opština.

- Ali znam da će rezultat za nas biti dobar samo treba da budemo pametni i mudri, da se uzdamo u svoj rad, znanje i pogled u budućnost, ne treba da kažemo da nećemo ništa da uradimo jer bi to bilo katastrofalno loše - rekao je. 

Sve ćemo dati od sebe da sačuvamo mir

Sve ćemo dati od sebe da sačuvamo mir i da idemo ka putu boljeg razumevanja sa Albancima čuvajući vitalne i nacionalne interese, poručio je Vučić, dodajući da se sve u svetu promenilo, da je teže nego osamdesetih i devedesetih godina, ali da on nema pravo da to ne razume.

- I u tim uslovima moramo našu malu zemlju, mali brod, da sačuvamo i dovedemo do mirne luke, da sačuvamo Kosovo, našu decu i budućnost - poručio je Vučić i dodao koliko je važna ekonomija.

On je podsetio da je Srbija do pre nekoliko godina činila 30 do 40 odsto ekonomije Zapadnog Balkana, a da je danas to više od 50 odsto.

Istakao je da Srbija ima 50 odsto više stranih investicija u poslednjih deset godina nego Bugarska, a 69 odsto od Hrvatske i da je najveći skok zabeležen u prvoj dekadi marta i to 642 miliona evra, što je značajno više nego prošle godine koja je bila rekordna.

On je rekao da očekuje četiri, a nada se i pet milijardi evra i istakao da je rast  srpske ekonomije ono čime mozemo da sarađujemo i da pobeđujemo.

Ukazao je i da je vojska 10 puta jača, a da broj ljudi koji se prijavljuju u specijalne jedinice eksponencijalno raste poslednjih dana, ali da vojska služi da odvrati svakog potencijalnog agresora.

Istakao je da bi nas svaki  rat vodio u poraz, iako bi naš otpor sada bio veći i njihove žrtve ozbiljne, ali je upitao šta bi bio kraj.

- Da smo izgubili rat i mnogo dece, a šta posle toga. Opet da vičemo puj pike ne važi i da čekamo neki treći rat, da nemamo nijedno dete. Daću sve od sebe da ne donosim kovčege majkama, a radiću da vojska bude jača i da nikome ne pada na pamet da napada naš narod - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

On je onima koji ga kritikuju poručio da je 28 zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova, ali ne u njihovo vreme.

- Kako nijedna od 2008. do 2012, a sada se hvalite našim rezultatima - rekao je Vučić.

On je rekao i da će čuvati  državne i nacionalne  interese, iako za Srbiju stvari neće biti lake, i da nijednu neće da krije od naroda.

O ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji

- Nama je sukob u Ukrajini doneo mnogo problema. Srbija je odmah po izbijanju sukoba izašla sa svojim stavom i osudila narušavanje teritorijalnog integriteta suverenih zemalja, ali smo rekli da zbog svega što se dešavalo na teritoriji Srbije i zbog tradicionalnog prijatevljstva, da je stav Srbije da nećemo da se prilključimo sankcijama protiv Rusije. Od tada broj laži koje su koristili po pitanju Kosova i Metohije prevaziđena je samo po pitanju sankcija Rusiji - naveo je Vučić.

- Srbija ima svoju politiku, a kada je budemo menjali, bićete obavešteni. Brnabić, Dačić i ja znamo kada mora da se menja politika, kada smo u bezizlaznoj situaciju - dodao je Vučić.

Nastavićemo da se naoružavamo

Predsednik Srbije je rekao da Srbija brine o vojsci i oružju i da će nastaviti to da radi.

On je to rekao odgovarajući na pitanje Tanjuga da prokomentariše pisanje medija iz regiona o naoružavanju Srbije i istakao da će Srbija biti sve snažnija jer je jedina od zemalja iz regiona koja nije u NATO.

- Šta drugo da radimo. Koliko vidim svi se naoružavaju, bacaju pare kao da su pijani na svadbi. Mi to malo bilje radimo - ulažemo u spostvenu industriju, daali smo 380 miliona evra namenskoj industriji da nas snabdeju sa oruđem - rekao je on.

Prema njegovim rečima, nastaviće ne samo Vojska Srbije da se snabdeva, već će se nastaviti i izvoz oružja koje naša namenska industrija proizvede.

- Mi hoćemo da naša ekonomija živi. Pojaviće se to oružje negde na ratištu, pa neće valjda Guči cipelama i tašnicaama da se gađaju. Mi to radimo dovoljno mudro i pametno - zaključio je Vučić.

 

 

 

Ostavite komentar