Vesti > Politika

Vučić: Zahvalan sam NATO što nisu lažovi kao neki drugi

Vučić i Stoltenberg se obratili medijima posle sastanka u Briselu

Autor: Tanjug

17/08/2022 > 16:18

podeli vest:

Vučić: Zahvalan sam NATO što nisu lažovi kao neki drugi
Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da srpska vojska i srpska policija nijednog trenutka nisu prešli administrativnu liniju sa Kosovom.

- Lagali su za to kao što lažu i za sve drugo - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu odgovorajaći na pitanje povodom pisanja albanskih medija da je srpska vojska pregazila međunarodno pravo i prešla administrativnu liniju i da li NATO ima dokaze za to.

Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Vučić je dodao da isto tako lažu 180 dana da će Srbija da napadne nekoga u regionu i primetio da niko nijednom nije rekao izvinite zbog tih laži.

- Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih - rekao je Vučić.

Stoltenberg je na isto pitanje istakao da se uloga NATO na KiM zasniva na jasnom mandatu UN da je Kfor neutralan, da neće biti uključen u sukob, već da je njegova uloga da obezbeđuje sigurnost svim zajednicama.

- Ozbiljno shvatamo nasu odgovornost da budemo neutralni, ne da budemo deo sukoba, da budemo neutralni činilac koji obezbeđuje bezbednost i sigurnost svih zajednica i slobodu kretanja uključujući i za Srbe - naglasio je Stoltenberg.

Foto: Tanjug/AP/Paul White

 

Kfor već povećao svoje prisustvo na severu KiM i spreman je da deluje u slučaju eskalacije situacije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu da je Kfor već povećao svoje prisustvo na severu KiM i da je spreman da deluje u slučaju eskalacije situacije u Pokrajini, ali da pre svega radi na smirivanju tenzija kroz kontakte sa Beogradom i Prištinom.

- Mi imamo značajnu vojnu misiju na Kosovu od blizu 4.000 vojnika i već to pomaže da se spreče tenzije, eskalacija i bilo kakav sukob - rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje agencije Blumberg da li će KFOR biti spreman da interveniše u slučaju eskalacije situacije na KiM.

- Imamo sposobnost, imamo snage i one će biti raspoređene tamo gde to bude potrebno. Imamo prisustvo u različitim mestima na KiM i već smo povećali prisustvo na severu - rekao je Stoltenberg. 

Dodao je da na KFOR na KiM ima 4.000 raspoređenih vojnika .

- Na samitu u Madridu šefovi država i vlada su ponovili svoju posvećenost za misiju KFOR-a i ja sam pozdravio naše saveznike i partnere koji nastavljaju da daju podršku tim snagama u okviru svojih mogućnosti, kako bi KFOR mogao da ispuni svoj mandat - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je dodao da je KFOR u bliskom kontaktu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije i nadležnima u Beogradu i Prištini, dodavši da je to način da se spreče nesporazumi i da se deluje u situacijama kakva je viđena krajem jula.

- Mi smo spremni da delamo. Već smo povećali na severu prisustvo, ali smo spremni da radimo da se smanje tenzije i obezbedi sigurnost kretanja srpskog stanovništva - rekao je Stoltenberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar