Vesti > Politika

ČOVIĆ OPTIMISTA: Očekujem SMANJIVANJE TENZIJA na KIM u vezi s registarskim tablicama

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine biće održana danas u Briselu posle pauze od godinu dana

Autor: RTS.rs

18/08/2022 > 09:29

podeli vest:

ČOVIĆ OPTIMISTA: Očekujem SMANJIVANJE TENZIJA na KIM u vezi s registarskim tablicama
Foto: Tanjug/Mirjana Mitrović


Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović rekao je za RTS da ne vidi rešenje u Briselu, stalno se, kaže, isto priča, a sporazumi se ne sprovode. Očekujem da se napravi pomeranje i smanjivanje tenzija koje su izazvane provokativnom akcijom Aljbina Kurtija, vezanom za registarske tablice, rekao je Čović.

Nakon više od godinu dana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou biće održana danas u Briselu.

S obzirom na izjave koje su stizale prethodnih dana, stavovi Beograda i Prištine biće veoma suprotstavljeni. 

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da gotovo da nema inspiraciju da priča o tome, kada vidi učesnike od 1999. godine. Manje-više se svi menjaju, vidi da su pomalo ostarili i osedeli, ali retorika je ista, smatra Čović.

- Stalno se isto priča, potpisuju se sporazumi koji se ne sprovode, oni prave sporazume koje ne sprovode da bi kupovali vreme - kaže Čović.

Svaki drugi dan imate incident, za koji kažu da nije etnički motivisan - svi su usmereni ka dodatnom etničkom čišćenju srpske nacionalne zajednice sa prostora KiM, napominje Čović.

- Jedno je sever KiM, drugo su enklave, hajde da vidimo kako Srbi žive u enklavama, koliko je Srba otišlo iz enkalava. Kada pogledate britanske i američke nevladine organizacije i njihove godišnje izveštaje - to su organizacije za vladavinu zakona, izveštaji su puni velikog napretka na KiM - ukazuje Čović.

Foto: Tanjug/Miloš Simanović

 

Kada pogledate šta radi Kvinta, njihovi ambasadori, oni kažu shvatite šta je realno stanje na KiM, u kom to dokumentu piše, gde piše da Srbiji treba oduzeti deo teritorije, upitao je Čović.

- Očekujem da se napravi pomeranje i smanjivanje tenzija koje su izazvane provokativnom akcijom Kurtija, vezanom za registarske tablice - rekao je Čović.

 

Ostavite komentar