Vesti > Politika

VUČIĆ i BRNABIĆ saopštili NOVE MERE GRAĐANIMA: Prelazne VLADE neće biti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić o ekonomskim i političkim merama

Izvor: K1info

07/06/2023 > 19:07 >> 21:56

podeli vest:

VUČIĆ i BRNABIĆ saopštili NOVE MERE GRAĐANIMA: Prelazne VLADE neće biti
Foto: printscreen tanjug


Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obraćali su se javnosti iz Palate Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore.

- Čekamo da se odazovu na razgovore, verujem da ćemo pronaći sagovornike, ako se to ne desi idemo na izbore, ali na ulici se neće birati vlast i prelazne vlade neće biti - rekao je on, i dodao:

- Ako ne, idemo na izbore znači da idemo ubrzo na raspuštanje Skupštine, jer postoje rokovi. Ona podnosi ostavku, ja kao predsednik imam obavezu da u narednih 30 dana ponudim drugom premijersku poziciju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Vučić je rekao da je sada jasno da će biti prevremenih parlamentarnih izbora, da je samo pitanje meseca kada će biti održani i da  zahtevi koji su predati se ne tiču građana i dece.

- Da budemo otvoreni stvari su baš takve. Došli smo i do zahteva da bude smenjen Bratislav Gašić, premijerka neće da ga smenjuje na silu jer s pravom smatra da za to ne postoji razlog - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik je ponovio da će sačekati neke ljude da dođu na razgovore.

- Kao predsednik Republike čekaću ih na razgovorima, da ne bude da ih nismo želeli. Uputiću ih da je to jedini mogući način da do promena dođe, da se dobija podrška naroda, pa da dobiju mandat za formiranje vlade. Prelazne vlade neće biti, jer za prelaznu vladu je potrebna moja odluka, a takvu odluku nikad neću doneti. O tom nema pregovora - rekao je Vučić, i dodao: 

 - To bi značilo da Srbijom u tom trenutku upravlja jedan tajkun i nekoliko centara moći. Dok sam predsednik zakleo sam se da ću poštovati samostalnost RS i tako nečemu protiv vitalnih interesa Srbije neću učestvovati.

On je istakao da su se za večerašnje obraćanje spremali nedeljama.

Vučić o merama

- Spremali smo mnogo mera. Naša najveća briga, ne računajući situaciju na KiM, jeste stopa rasta sa kojom ćemo do polovine sledeće godine da imamo problema iz mnogo razloga. Deo je uvezen, deo je naših. Mi i dalje držimo fiskalnu i monetarnu stabilnost - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da imamo jednu oblst u kojoj nisu zarade jednake.

- Zato smo doneli odluku da povećamo zaradu u prosveti - rekao je Vučić.

Predškolsko obrazovanje

Predsednik je, govoreći o predškolskom obrazovanju, rekao da ima 28.813 zaposlenih, osnovno obrazovanje 75.162, srednje 35.957, učenički standard 1.514 zaposlenih, studentskih domovi 2.416.

- Ovi ljudi, za njih će važiti posebna pravila, za ovih 143.862 ljudi, od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5 odsto, a od 1. decembra najkasnije 1. januara još 10 odsto - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da su plate ranije povećane za 12.5 odsto, da će 1. septembra biti povećanje 5,5 a potom još 10, što je kumulativno 30,6 odsto.

- Želimo da pokažemo radnicima u prosveti da brinemo o njima, obezbedili smo novac - rekao je predsednik.

Povećanje plata i penzija

Rekao je da medicinskih sestara i tehničara ima 58.128, što je sa prosvetarima više od 202.000 ljudi.

On je rekao da će njima plate bići povećanje od 10 odsto.

- Za policiju vojsku i ostalo mislim da će biti prostora za povećanje od 11 odsto - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Vučić je rekao da od 1. oktobra ide povećanje od 5,5 odsto za penzionere, a onda od 1. januara sa dodatnih 14,6 odsto.

Predsednik je rekao da uvodi još jednu meru koju nikad nismo imali.

- Sada smo doneli odluku da damo po 10.000 dinara za svako dete tek rođeno od 1. dana staro do 16 godine i to dajemo majkama, one će primati novac na račun. Ako imaju dvoje dece dobiće 20.000, isplata ide oko 25. septembra - rekao je predsednik.

On je rekao da će pravo imati i samohrani očevi.

- To će najviše značiti majkama, pogotovo u septembru kad idu najveća izdavanja zbog škole da mogu da pokriju šta treba - dodao je predsednik i najavio nove vaučere za turizam.

Vučić je najavio i da će pojeftiniti hleb i da cena sa 57 "pada" na 54 dinara.

- Hleb Sava će biti jeftiniji već od petka. To nam je važno za zaustavljanje inflacije. Ona pada, ali moramo da ubrzamo taj proces - rekao je Vučić i dodao da će zamoliti MMF da ne bude povećanja cena električne energije.

Vučić je ponovio da će svi u javnom sektoru imati povećanje plata, da je pitanje da li će to biti novembar, decembar ili januar.

Razgovori o Kosovu

Vučić je rekao da je juče i danas imao ozbiljne razgovore o Kosovu.

Najavio je da će sa Srbima sa Kosova razgovarati od petka do nedelje.

On je rekao da je danas imao veliku čast i da razgovara sa predsednicom Indije.

- Želim da se zahvalim našem narodu na KiM što se mirno i dostojansteno bori. Mi smo uz njih, važno je da sačuvamo mir - poručio je predsednik.

Ranije danas Brnabić je rekla da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim radila kalkulacije i proračune da se vidi šta može dodatno da se preduzme od ekonomskih i političkih mera i da će građani biti zadovoljni merama koje će u sredu biti objavljene.

Brnabić je naglasila da se trudila da svoj posao obavlja na najbolji način.

- Ponosna sam na ono što smo uradili. Ne mislim da je sve bilo savršeno, ali su rezultati jasni, Srbija nikada nije napredovala ovako - rekla je Brnabić na početku obraćanja. 

Ona je potom podsetila na tragedije koje su se dogodili u Srbiji početkom maja.

- Ljudski su nas pomerili, promenili... Ova zemlja i svako od nas pojedinačno nakon tih i takvih tragedija neće biti isti kao pre tog 3. maja. Večeras još jednom izražavam najdublje saučešće porodicama ubijenih ljudi, dece, u Beogradu, Malom Orašju, Duboni - rekla je premijerka.

Ona je rekla da su tada usvojene mere kako bi država i građani biti bezbedniji.

- Daću večeras kratak izveštaj koje mere smo preduzeli i šta smo od tada do danas uradili. Prva oblast je razoružavanje Srbije, druga je zapošljavanje dodatnih policajaca koji će se brinuti o bezbednosti dece, treće je izmena krivičnog zavoda, borba protiv vršnjačkog nasilja i nasilja u školama - navela je Brnabić, i dodala:

Posle tragedija preduzete mere - razoružavanje, povećanje broja policajaca koji će se brinuti o školama, izmene Krivičnog zakona, formirana Radna grupa za mentalno zdravlje i borba protiv vršnjačkog nasilja.

  - Pripremljene su izmene zakona o oružju, kojim je predviđen moratorijum o držanju oružja.  MUP je već 5. maja krenulo u reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja. I do danas je izvršeno više od 32.000 revizija, ovaj posao moramo da završimo do 4. avgusta -  rekla je Brnabić i dodala da je počela kontrola kako lica koja imaju oružje isto čuvaju i drže.

Ona je rekla da je pokrenuto 116 prekršajnih zahteva protiv vlasnika oružja kako drže oružje.

- Rekla je da se počelo sa kontrolom streljana, da je ustanovljeno da dve ne vode propisane evidencije, a da dve ne poštuju propise za čuvanje oružja - rekla je Brnabić.

Foto: printscreen tanjug

 

Ona je naglasila da će sutra biti doneti odluka da li će biti produžen rok za predaju oružja, do danas predat 62.801 komad oružja.

Pomoć školama

Ona je rekla da je organizovana pomoć školama, svakoga dana u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i da će pružanje psihološke pomoći biti nastavljena i od ponedeljka.

- U toku je planiranje rada preko leta i formira se tim stručnjaka. Ono što je posebno važno jeste da je ideja da mi sada, ta radna grupa, odnosno Institut za mentalno zdravlje, podrži razvoj programa, da se vrši promocija protiv nasilja - rekla je premijerka.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Brnabić je podsetila da su prošle nedelje u Srbiji bili eksperti iz Norveške.

- Oni su nam rekli da je najgora stvar nakon ovakvih tragedija je politizacija tih tragedija, što se nažalost dogodilo kod nas - rekla je premijerka.

Ona je rekla da su pojedinci jedva čekali da iskoriste ovakvu tragediju.

Ostavka

Ona je dodala da je  spremna da podnese ostavku, ali kada se društvo nalazi u krizi jeridni je način razgovor.

- Oni ne žele razgovor, spremna sam i računajte da moju ostavklu imate na stolu. Smatram da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine, ostavljam predsedniku da donese odluku - rekla je ona.

Brnabić je, ranije danas, rekla da je sa Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim radila kalkulacije i proračune da se vidi šta može dodatno da se preduzme od ekonomskih i političkih mera.

Kako je navela, građani će biti zadovoljni merama koje će biti objavljene.

Ostavite komentar