Vesti > Politika

Nema ništa od priznavanja Kosova, Srbija PREDLAŽE REŠENJE po pitanju SLOBODE kretanja građana

Od dogovora po pitanju registarskih tablica na KIM nema ništa - poručuje Prištini predsednik Vučić

Autor: k1info/Telegraf

27/08/2022 > 11:30

podeli vest:

Nema ništa od priznavanja Kosova, Srbija PREDLAŽE REŠENJE po pitanju SLOBODE kretanja građana
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su razgovori sa kosovskim Albancima bili vrlo neuspešni, a međunarodnim posrednicima je poručio da od priznanja ili međusobnog priznanja sa Kosovom neće biti ništa i da ne dolaze i ne troše pare na avionske karte.

Vučič je kazao da su pred nama važni dani po pitanju Kosova i Metohije, i da nas čeka velika sesija Otvorenog Balkana.

Regionalna saradnja je ono za šta se Srbija zalaže

- Biće to fantastična manifestacija, promocija Srbije i Beograda, i Skoplja i Tirane. Našeg zajedništva i zajedničkog pristupa budućnosti. U skladu sa svim tim mi nikada nismo bežali od otvorenosti prema ljudima drugih nacija. Ali naši razgovori sa kosovskim Albancima su bili teški, naši razgovori sa posrednicima su bili izuzetno teški. Kratko da poručim, nema govora o međusobnom priznanju, neću o tome ni da pričam i nemojte da trošite pare na avionske karte - poručio je Vučić međunarodnim posrednicima.

On je naveo da nema dogovora oko tablica (sa prištinskom stranom) i da 1. septembra Priština počinje da sprovodi tu meru, navodeći da je Aljbin Kurti ubeđen da će svojom propagandom, tako što govori na srpskom uspeti da ubedi Srbe da odustanu od tablica.

Foto: Tanjug/Miloš Simanović

 

- Njima je stalo da se odustane od KM tablica, da kažu kako nema Srbije na KiM - objasnio je Vučić.

On je govorio i o pitanju dokumenata.

Tražimo garancije EU i imamo rešenje za slobodno kretanje ljudi sa KIM u Srbiju i obratno 

- Mi smo Albancima rekli dve stvari, što se tiče dokumenata. Možemo da ih izdajemo i vama i nama, ali nama je važno da Srbi sa KiM mogu da se kreću i ulaze i izlaze sa teritorije KiM. Mi smo spremni da prihvatimo njihova dokumenta, ali da izdamo jedan opšti "disklejmer" koji bi istakli na administrativni prelazima, čime bi prihvatili njihova dokumenta. U tom "disklejmeru" piše:

- Omogućavanje ličnih karata od strane Prištine se vrši samo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja, i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti prejudicira suverenitet. Mi za to tražimo garantije od EU, tražimo da svaki Srbin sa severa KiM može da uđe na teritoriju KiM, i da mogu da izađu kad hoće. Ako nam to potvrde, mi smo jedan manji problem rešili.

Vučić kaže da se i dalje čekaju garancije za taj predlog, i da se kriza produbljuje.

- Važno je da reagujemo mirno i stabilno, i važno je da mi ne budemo proglašeni krivim za propast pregovora, i zato moramo biti ozbiljni i posvećeni dijalogu - poručio je Vučić.

- Ono na čemu insistiramo to je da više ne postoji ništa o čemu želimo da pričamo bez Zajednice srpskih opština. Nemamo mi problem da ispunimo ni ono što nismo mi potpisali, već drugi pre nas, ali morate i vi da ispunite ono što ste potpisali a to je ZSO  - poručio je Vučić prištinskoj strani. 

 

 

 

 

Ostavite komentar