Vesti > Politika

SAD ne menjaju stav po pitanju KIM, ali Srbija mora da poštuje svoj Ustav

Zapad pristao da se razgovara o Zajednici srpskih opština. Srbija za primenu onog što je u Briselu dogovoreno

Autor: Tanjug

27/08/2022 > 13:18

podeli vest:

SAD ne menjaju stav po pitanju KIM, ali Srbija mora da poštuje svoj Ustav
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević/nr


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema pravo da zaboravi Ustav Srbije i da nema ni pravo, a i da ne želi da zaboravi da je Kosovo sastavni deo Republike Srbije.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u kojoj je rekao da Srbija treba da zaboravi narativ da je Kosovo Srbija i da pređe na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa.

- Suviše sam mator i nemam pravo da zaboravim na Ustav Srbije, čak ni sa TV N1 nisu još pronašli nešto smo mi pogazali iz Ustava tako da ne mislim da to gazim. To znači da kao predsednik Republike ne mogu, a i ne želim da zaboravim da je Kosovo deo Republike Srbije - kazao je Vučić.

Primetio je da je Eskobar u svakom razgovoru korektan, ali i da predstavlja američku politiku i u tom smislu kazao da takve njegove izjave ne mogu i ne bi trebalo da nas čude.

- To je američka politika, ne možemo drugo da očekujemo, ne možemo da očekujemo da će promeniti stav po pitanju Kosova, neće, ali ima promene po drugim pitanjima - prvo, da će tema biti Zajednica srpskih opština - kazao je Vučić.

Navodi da nije srećan što se kaže da se ne zna kada će biti pregovora i ocenjuje da to pokazuje da očigledno postoje problemi u Prištini u vezi sa tim ali, dodaje, to je ipak pomak, važan pomak za nas.

Kako kaže, nema problem da razgovara o Otvorenom Balkanu i da se svi slobodno krećemo ali, ističe, nemaju pravo da nam oduzmu, iako je za njih Kosovo suverena država, da Srbi sa Kosova ne pripadaju Srbiji.

- Srbi sa Kosova misle da pripadaju, mi mislimo da pripadaju i zato imamo dijalog, jer nismo saglasni po tom pitanju. Ne treba praviti neku famu što je čovek rekao nešto što smo svi znali, osim što bi sada ukoliko bih mu opsovao majku nacija bila oduševljena, a šta bismo dobili time - ništa. Ovako lepo kažem, nisam saglasan sa tim, pregovaramo dalje dokle možemo, šta očekuju od nas - ništa, mi sve što smo mogli da ponudimo, ponudili smo - naveo je.

Dodaje da Beograd može da ponudi samo ono što piše i što je dogovoreno.

- Naše je da se pridržavamo dogovorenog, ali nećemo da odustanemo od državnosti Srbije na Kosovu, tačka - naglašava.

Dodaje da je situacija teška jer Albanci žele da zaokruže svoju nezavisnost i imaju podršku Kvinte, dok Srbija može da se osloni samo na svoje snage.

Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

Dodaje i da Srbija ima u međunarodnim forumima podršku većinskog dela sveta i zato jednostrano proglašeno Kosovo ne može da postane deo Interpola, Unesca, UN, što im je, kako kaže, najvažnije.

Nek svi pažljivo pročitaju Briselski sporazum 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je najpokvarenije to što je Kfor rekao da svaka vrsta policije tzv Kosova ima pravo da ide svuda po teritoriji Kosova, konstatujući da je to laž i da to nije tako po Briselskom sporazumu.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara kazao da u Briselskom sporazumu, tačka 9 govori o tome da na severu nadležnost ima Direktorat Sever - Regionalna policija Sever.

- Deset dana sam svađao oko toga da u to ne mogu da uđu Južna Mitrovica, Vučitrn, Srbica ili Vuštri, Skenderaj i Mitrovice, kako oni kažu, jer bi onda oni imali 67 odsto policajaca Albanaca na severu, a 33 odsto policajaca Srba, a ovako ima 98 odsto Srba policajaca -  kazao je Vučić  odgovarajući danas na pitanja novinara posle saopštenja od strane predsednika ko je mandatar za sastav vlade.

Ističe da to što kažu da sada mogu slobodno da ubacuje Albance koliko hoće nigde ne piše.

Poručuje Kforu da pogledaju Briselski sporazum i razmisle još jednom.

- Nema problema, ako kažu da je to to, nema problema, onda ćemo mi dodatno da razmišljamo o svom ponašanju - dodaje.

Ističe da posebno, kako kaže ironično, voli što pri tom kažu da se pozivaju na Rezoluciju 12 44 i u tom smislu najavljuje da će Kfor uskoro pismom obavestiti i zatražiti nešto u skladu sa Rezolucijom 1244 upravo se pozivajući na to što kažu da je podržavaju.

- A onda ćete da vidiite da i ne podržavaju baš i to ćete videti već sledeće nedelje, poručuje predsednik.

 

 

 

 

Ostavite komentar