Vesti > Politika

Mi smo zemlje DRUGOG REDA: Dačić rekao da je EU za PROŠIRENJE, ali da nema konkretnih KRITERIJUMA

Da li predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas misli ono što je rekao juče, bilo je pitanje ministra spoljnih poslova

Izvor: K1info/Tanjug

29/08/2023 > 20:12

podeli vest:

Mi smo zemlje DRUGOG REDA: Dačić rekao da je EU za PROŠIRENJE, ali da nema konkretnih KRITERIJUMA
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je danas na panelu "Zapadni Balkan: Sve se menja ali sve ostaje isto?" u okviru Bledskog strateškog foruma.

Dačić je upitao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, da li predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas misli ono što je rekao juče? Lajčaka je pitao i da li je Mišel 2030. godinu pomenuo lično ili u ime Evropske unije kao i da li sve države članice stoje iza obećanja da 2030. godina treba da bude godina proširenja, integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

- Bio bih radostan da je to tačno. Ali, već desetak godina svi mi učestvujemo na ovim konferencijama i postoji jedna čuvena tema - evropske integracije Zapadnog Balkana. Da ne bismo smetali drugima, da se zadovolji forma. I ovo je poslednji panel na forumu. Uskoro će da uslede međusobni napadi nas sa Zapadnog Balkana, reći ćemo najgore jedni o drugima. Tako da će ovi iz Evropske unje da zaključe da nam nije ni mesto u EU - rekao je Dačić.

Dačić je naveo da bi bio radostan da je ovoliko pažnje evropskim integracijama Zapadnog Balkana posvećeno početkom devedesetih godina, pre rata, jer, kako je naveo, da su EU integracije ponuđene kao alternativa, možda ne bi ni bilo rata.

- Evropska ideja je mogla da bude supstitut za jugoslovensku ideju. Nismo se time bavili, nismo se bavili evropskim integracijama. Evropska unija nije davala tu alternativu devedesetih godina, tada smo raspravljali o tome kako će ko da se osamostali i da napravi svoju državu - rekao je Dačić.

Dodao je i da ne veruje da će se obistiniti tvrdnje predsednika Evropskog saveta Mišela, zato što ne postoji politička odluka za tako nešto. Takođe, naveo je i da postoje promenljivi uslovi i da se ne zna kakvi su kriterijumi za pristupni proces.

- Ne poštuju se potpisani sporazumi. Pre 10 godina bio sam ovde sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton i potpisao sam Briselski sporazum. Pa kakav je autoritet EU koja je garant ovog sporazuma - rekao je Dačić.

Imao je poruku i za svoje kolege iz regiona.

- Mi nismo narodi druge kategorije u Evropi i treba da više poštujemo sami sebe. I spreman sam da radimo zajedno šta god da možemo da uradimo, jer bismo bili srećni da Mišel ispuni ono što je obećao - rekao je Dačić.

Kasnije, on je za Tanjug izjavio da deklerativna opredeljenost Evropske unije za daljim proširenjem i dalje postoji, ali da nisu ostvarene konkretne mere koje određuju kriterijume napretka u evropskim integracijama.

- Ako neko misli da Evropska unija treba da ima ulogu blagotvornu, da time što se otvara perspektiva članstva u Evropskoj uniji može da se utiče na smirivanje konflikata i nestabilnosti na Balkanu, onda nisu bili to dobri potezi, zato što se nije otvorila ta perspektiva - rekao je Dačić.

On smatra da bez obzira na sve pozitivne izjave, kao što je izjava Mišela da će do 2030. doći do prijema novih članica, i dalje ostaje otvoreno pitanje da li je to mišljenje svih država u Evropskoj uniji.

- I dalje je otvoreno pitanje šta se pod tim kriterijumima podrazumeva, da li je reč o uslovima koji se stalno menjaju, i time se ni na kakav način ne doprinosi stabilnosti regiona - rekao je Dačić.

Kada je reč o međusobnoj diskusiji ministara spoljnih poslova, Dačić misli da je ona potpuno beskorisna na ovu temu, jer se uglavnom zasniva na međusobnim optužbama.

- Neki misle da blaćenjem i kritikom nekih drugih oni sebi krče put, a oni potvrđuju nešto što se u Briselu može čuti, da smo mi zemlje drugog reda i ljudi drugog reda, koji i ne treba da budu članovi evropskih institucija - rekao je Dačić.

Na pitanje o poseti specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Beogradu Dačić je odgovorio da se ta poseta neće razlikovati puno od prethodnih, da nije došlo do nekog pomaka, jer premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja sa politikom vršenja ekstremizacije, i da stalno vrši eskalaciju.

- A onda se svi trude da dođe do deeskalacije i nikad ne dođe do deeskalacije u potpunosti, uvek se desi da nešto ostane od onoga što je on samoinicijativno i jednostrano uradio - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, zbog toga bi svima trebalo da bude jasno da glavni uzrok problema jeste takvo ponašanje Prištine.

- Oni ne žele da se pitanje normalizacije odnosa bazira na statusnoj neutralnosti, oni žele da, ako treba i oružjem, reše pitanje nezavisnosti Kosova, i da se natera Srbija raznim pritiscima iz inostranstva da se sa time usaglasi. Naš stav je potpuno suprotan, naš stav je da želimo normalizaciju, ali se nikad nećemo usaglasiti sa međunarodnim priznavanjem Kosova, sa članstvom u Ujedinjenim nacijama i nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić.

On je dodao da je Srbija strana koja je uvek spremna za razgovore, ali i da je špotreban veliki napor da se Srbima sa Kosova i Metohije skrene pažnja da napad na KFOR ili na neke druge međunarodne snage nije u interesu srpskog naroda, i da je to cilj Kurtija.

Kako je rekao, situacija je gotovo neizdrživa, jer je srpski narod izložen teroru, hapšenjima i ranjavanjima, sa željom da se on zaplaši i protera sa Kosova i Metohije.
 

Ostavite komentar