Vesti > Politika

Srbija ima 700 miliona dolara TRGOVINSKE RAZMENE sa ASEAN-om: Dačić očekuje da bude VIŠE od MILIJARDU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potpisao je danas u Džakarti pristupanje Srbije Ugovoru o prijateljstvu sa ASEAN-om

Izvor: K1info/rts.rs

04/09/2023 > 18:49

podeli vest:

Srbija ima 700 miliona dolara TRGOVINSKE RAZMENE sa ASEAN-om: Dačić očekuje da bude VIŠE od MILIJARDU
Foto: Tanjug/AP/Dita Alangkara


Srbija je kao jedan od prioriteta u prethodnom periodu postavila pristupanje regionalnim inicijativama, a jedna od njih je pristupanje Ugovoru o prijateljstvu sa ASEAN-om, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić navodi da nikada nije postojao konsenzus, kao i da su se prvi put ove godine sve zemlje ASEAN-a izjasnile pozitivno.

- Ja sam danas potpisao taj pristupni instrument. Srbija je 52. zemlja koja je to potpisala - dodao je Dačić.

Ukazao je da su, između ostalog, sve velike sile pristupile ugovoru, uključujući SAD, Rusiju, pa čak i EU kao organizaciju.

- Mi smo kaskali za nečim što su drugi već odavno uradili. Zašto je važno – od 10 država šest nije priznalo Kosovo, a ja mislim da su neki priznali jer mi nismo bili dovoljno prisutni u regionu. Reč je o državama koje imaju 600 miliona stanovnika, više hiljada milijardi dolara BDP-a zajedno. Imamo oko 700 miliona dolara trgovinsku robnu razmenu sa ASEAN-om, očekujemo da bi u ovoj godini i sledećoj to moglo da bude više od milijardu dolara - poručio je Dačić.

Istakao je da je za nas ovo bitan mehanizam da budemo prisutni i na ekonomskom planu i u kulturi, ali najvažnije su političke teme.

- To su prijateljske zemlje još iz vremena Tita i Pokreta nesvrstanih. Indonezija ima 300 miliona stanovnika... Sve su to zemlje koje su izuzetno velike, ovo je veliki korak - dodao je Dačić.

Poručuje i da to ne utiče na naše osnovno opredeljenje – evropske integracije, kao i da to nije u suprotnosti sa onim što je danas potpisano.

- Ovo je pristupanje njihovom ugovoru, mi nismo država članica - istakao je Dačić.

Govoreći o odnosu Srbije prema ratu u Ukrajini, Dačić kaže da je pokazatelj koliko je politika Srbije bila ispravna i to što većina zemalja od 10 članica ASEAN-a osudila agresiju, ali nisu uvele sankcije. 

- Sve ove zemlje su osudile kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali većina tih zemalja nije uvela sankcije Rusiji. Jednostavno imaju neke svoje interese i pogled na svet i svi su ovde prisutni na samitu ASEAN-a, veoma često dolaze predsednici Amerike, Rusije, Kine. Zato mislim da je Srbija mnogo ovim dobila. Prvi put smo prisutni i bićemo stalno prisutni na ovakvom događaju - zaključio je Dačić.

 

Ostavite komentar