Vesti > Politika

VUČIĆ sutra sa delegacijom NACIONALNE GARDE OHAJA, a general Haris poručuje: SAD žele blisku SARADNJU sa SRBIJOM

Komandant Nacionalne garde Ohaja izjavio je da je Srbija izuzetno važan igrač u regionu i da ima kritičnu ulogu u obezbeđivanju mira

Izvor: K1info/Tanjug

06/09/2023 > 12:50

podeli vest:

VUČIĆ sutra sa delegacijom NACIONALNE GARDE OHAJA, a general Haris poručuje: SAD žele blisku SARADNJU sa SRBIJOM
Foto: printscreen X/USEmbassySerbia


Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris izjavio je da je Srbija izuzetno važan igrač u regionu i da ima kritičnu ulogu u obezbeđivanju mira, a da je partnerstvo Ohaja sa Srbijom jedan od mnogih načina na koje Sjedinjene Države pokazuju svoju posvećenost da blisko sarađuju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ovom delegacijom, a sastanak će biti održan u 10 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Delegacija Nacionalne garde Ohaja predvođena je generalom - majorom Herisom.

- Ne mogu dovoljno da naglasim kritičnu ulogu Srbije u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu. Partnerstvo Ohaja sa Srbijom je jedan od mnogih načina na koje Sjedinjene Države pokazuju svoju posvećenost da blisko sarađuju, da budu na istoj strani i da se zajedno kao partneri bave ne samo regionalnim već i globalnim izazovima. Srbija ima solidnu reputaciju koja doprinosi globalnim mirovnim misijama i oduševljen sam što vidim da su srpski i američki vojnici raspoređeni rame uz rame na Sinaju kao deo misije "Međunarodne snage i posmatrači". To je pozitivan znak stvari koje dolaze, a ja sam optimista u pogledu pozitivne putanje naše saradnje - rekao je Haris u intervjuu za portal Userbiadaily.

Za regionalnu stabilnost potrebni su mirni, kontruktivni i predvidivi odnosi među susedima, naglasio je Haris i dodao da kao neko kome je duboko stalo do budućnosti Srbije, bilo mu je obeshrabrujuće da posmatra da je napredak koji je ostvaren ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, ugrožen eskalacijom tenzija.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/bs

 

- Budućnost Srbije je, naravno, u Evropskoj uniji i da bi se do toga došlo biće potrebno rešiti ovo pitanje. Dijalog je poslednja, najbolja opcija da se to postigne, i zato SAD tako snažno podržavaju napore pregovaračkog tima Evropske unije koja vodi dijalog - objasnio je komandant Nacionalne garde Ohaja.

Kada je reč o pitanju mira i bezbednosti, Haris ističe da EU i SAD nikada nisu bile bliže i fokusiranije nego sada, na ostvarenju obećanja evropskog projekta posle Drugog svetskog rata - Evrope koja je cela, slobodna i u miru.

Smatra da Evropa mora da uključi Zapadni Balkan, zbog čega SAD i EU vredno rade na vraćanju strana u dijalog kako bi se osigurala implementacija do sada postignutih sporazuma.

- Uzbuđeni smo što je Vojska Srbije dobila svoju prvu seriju Hamvija ili poznatijeg kao „Humvee“. Ova laka oklopna vojna vozila su decenijama ključni deo američke vojske i popularna su u SAD i među našim saveznicima. To što je Srbija nabavila ova vozila dobrodošao je znak povećane saradnje. Uveren sam da će ova vozila ojačati srpsku vojsku - rekao je američki general.

Foto: printscreen X/USEmbassySerbia

 

 

Istakao je da Ohajo planira da sarađuje sa Srbijom na održavanju Hamvija, i da ukoliko interesovanje Srbije za drugu američku vojnu opremu bude poraslo, dovešće do više mogućnosti i nove oblasti saradnje.

Kako je objasnio, zajedničke vežbe Srbije i SAD koje su se ove godine izvele - Sajber Tesla, Platinum Vulf i zajedničke helikopterske vežbe, predstavljaju okosnicu bezbednosne saradnje između Sjedinjenih Država i Srbije.

- S obzirom na odluku Srbije da uvede pauzu u vojnim vežbama sa drugim nacijama zbog rata u Ukrajini, pozdravili smo odluku Srbije da nastavi vežbe sa Nacionalnom gardom Ohaja i multinacionalnim snagama u vežbi "Platinasti vuk". Nadam se da će Srbija uskoro u potpunosti nastaviti vežbe. Događaji koji su nam ostali za ovu kalendarsku godinu su civilno-vojni multilateralni seminar, stručni razgovori, medicinska i inženjerska angažovanja i operacije rotacionih krila - naveo je Haris.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije

 

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini, i suočavanje sa pretnjom rata, primoralo je Evropu da preoblikuje svoju bezbednosnu arhitekturu i približilo je SAD i njene saveznike sa novim, mnogo oštrijim fokusom, a kao što je ovaj rat približio evroatlantsku zajednicu, Haris se nada da će približiti i Srbiju Evropi i SAD.

Naglasio je da Srbija prepoznaje strašnu ljudsku cenu ruskog rata, zbog čega je i donirala veliku humanitarnu pomoć, što je, kako kaže, za svaku pohvalu.

Haris je istakao da je u pogledu vojne saradnje, Nacionalna garda Ohaja već 17 godina posvećeni partner Srbiji u bezbednosnoj saradnji, i da Srbija može da računa na to partnerstvo, zbog čega se, kako kaže, nada da će to uticati na odluku Srbije o tome na koga želi da se osloni kao na predvidljive i pouzdane partnere u budućnosti.

- Ako bih saradnju Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije opisao sa samo dve reči, rekao bih 'robusna' i 'izdržljiva'. Samo ove godine imali smo skoro 40 zajedničkih događaja od male razmene stručnjaka do velike vežbe Platinatsti vuk u kojoj je učestvovalo preko 100 pripadnika Nacionalne garde Ohaja. Naša saradnja ima mnogo različitih oblika – sajber, inženjering, medicinski, odgovor na katastrofe, kapelanstvo, vojno obrazovanje, razvoj podoficira i tehnička obuka. Ovo govori o nivou poverenja i poštovanja koje imamo jedni prema drugima i koliko zaista cenimo naše partnerstvo - zaključio je on.

Dodaje da je partnerstvo Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije mnogo dublje nego što mnogi ljudi shvataju ili očekuju, što je i dovelo do istinskog prijateljstva među vojnicima i vazduhoplovcima, a takođe i među vojnim rukovodstvom.

Delegacija Nacionalne garde Ohaja predvođena general-majorom Herisom i privredna delegacija te američke savezne države doputovaće danas u posetu Beogradu, gde će narednih dana, na inicijativu ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića, biti potpisan i sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i Ohaja.
 

 

 

 

Ostavite komentar