Vesti > Politika

Bilčik tvrdi da je EU SPREMNA za PROŠIRENJE, očekuje NORMALIZACIJU odnosa Beograda i Prištine

Veoma je važno da postoji stabilnost, koja donosi prostor za reforme i da se nastave razgovori o izborima - rekao je Bilčik

Izvor: K1info/Tanjug

13/09/2023 > 19:31

podeli vest:

Bilčik tvrdi da je EU SPREMNA za PROŠIRENJE, očekuje NORMALIZACIJU odnosa Beograda i Prištine
Foto: printscreen tanjug


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je EU spremna da usredsredi svoju energiju, resurse i političku volju ka procesu proširenja i istakao da do proširenja može da dođe čim zemlje kandidati za to budu spremne i ispune uslove. 

On je novinarima u Briselu rekao da Beograd i Priština moraju da normalizuju odnose i poručio da se nada obećavajućim vestima sa sutrašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

 

Bilčik je, komentarišući današnji govor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koji se odnosi na proširenje EU, ukazao na značaj sprovođenja reformi i usklađivanja Srbije sa politikom EU. 

- Proces napreduje i mislim da to šalje veoma jasnu poruku svima onima u regionu koji možda imaju pitanja i sumnje. Ne, nije tako. Igra počinje - rekao je Bilčik. 

On je dodao da proces proširenja u velikoj meri zavisi od lidera u regionu. 

- Zato što je to proširenje kakvo poznajemo, što znači da se moraju ispuniti uslovi, ali je EU spremna da usredsredi svoju energiju, resurse i političku volju u ovaj proces. Tako da se to može učiniti što je pre moguće i čim zemlje kandidati budu spremni - rekao je Bilčik. 

 

Bilčik je rekao da je to i "vrlo jasna poruka" svima u Srbiji. 

- Svi znamo šta treba da bude urađeno. Normalizacija odnosa sa Prištinom, a znam da to nije samo u rukama Beograda, nego u ovom trenutku i u rukama Prištine - naglasio je Bilčik. 

Ukazao je i na značaj reformi i nastavka njihovog sprovođenja. 

- To je  zadatak za vladu, parlament i društvo. U ovom trenutku, kada posmatram političku situaciju u Srbiji, stvari se ne kreću kako bi trebalo. Veoma je važno da postoji stabilnost, koja donosi prostor za reforme i da se nastave razgovori o izborima - rekao je Bilčik. 

On je dodao da je proširenje u velikoj meri vezano i za usklađivanje sa politikom EU. 

Bilčik je rekao da želi da Srbija sarađuje sa EU i istakao da bi EU želela da se Srbija uskladi sa blokom i u spoljnopolitičkim stavovima, i to ne samo kada je u pitanju Rusija, već i druge zemlje, kao što je Iran. 

- I da se uskladi sa restriktivnim merama prema Rusiji - poručio je Bilčik. 

Ukazao je da je Fon der Lajen jasno istakla da EU treba da se proširi i da ne treba uslovljavati "dalje proširenje".

- To je jasna poruka svim skepticima unutar EU - naglasio je Bilčik. 

On je rekao da je proširenje ponovo stavljeno na dnevni red Evropske komisije, ali i država članica, što, kako je ukazao, pokazuje i obraćanje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela na Bledu. 

Bilčik je dodao da EU stoji uz Ukrajinu i naveo da će na jesan prvi put biti objavljeni izveštaji o Ukrajini i Moldaviji, kao i o Zapadnom Balkanu. 

- Srbija pregovara godinama, Crna Gora pregovara godinama, Severna Makedonija, Albanija.... Vi ste predvodnici. Nadam se da ovo vidite kao priliku za sve u regionu i nadam se da možete da sarađujete sa nama i napredujete. Ovo treba posmatrati kao šansu - rekao je Bilčik.

On je dodao da se proširenje "neće dogoditi samo od sebe, već samo na osnovu stvarne posvećenosti obe strane i napornog rada na obe strane". 

- Drago mi je da je Ursula fon der Lajen bila vrlo jasna i da je poslala vrlo jasnu poruku. Nadam se da će se ovo ozbiljno shvatiti. Potreban nam je ozbiljan rad i manje cinizma kada je proširenje u pitanju, kao i više angažovanja političkih lidera - rekao je Bilčik. 

On je dodao da je EU spremna da se angažuje po tom pitanju i izrazio nadu da će i njeni partneri u regionu moći da budu podjednako angažovani.

 

Ostavite komentar