Vesti > Politika

Susret Vučića i Katalin Novak: Uz pomoć Mađarske lakše ćemo zimu da dočekamo

Predsednik Vučić zahvalio se Mađarskoj na tome što će Srbija moći da koristi njihova skladišta gasa. Osvrnuo se i na stanje na severu KIM

Autor: Telegraf

09/09/2022 > 12:32

podeli vest:

Susret Vučića i Katalin Novak: Uz pomoć Mađarske lakše ćemo zimu da dočekamo
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Od januara do jula trgovinska razmena sa Mađarskom iznosi 2,2 milijarde evra, a zabeležen je najveći porast trgovinske razmene naše zemlje sa Mađarskom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Zahvalni smo Mađarskoj što nam je omogućila da koristimo njihova skladista gasa i što ćemo zimu lakše i nešto spokojnije da dočekamo - naveo je on na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednicom Mađarske Katalin Novak.

Predsednica Mađarske Katalin Novak istakla je da srpsko rukovodstvo ima obavezu da vodi brigu o interesima zemlje i građana i da to nije jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije protiv Rusije.

Novak je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na pitanje koliko je Mađarska usamljena u EU kada je u pitanju realni pristup prema sankcijama Rusiji i da li razume stav Srbije o tome, podsetila da ni Moldavija nije uvela sankcije Moskvi.

- Mislim da je pravo jedne suverene zemlje da odluči da li je spremna da uvede sankcije ili ne. Drugo je pitanje ako postanete članica EU da li ćete biti obavezni da uvedete sankcije ili ne - precizirala je ona.

Mađarska je, kako je rekla, članica EU i do sada je glasala za sve pakete sankcija, ali je uvek naglašavala da politika sankcija nije svrsishodna.

- Svakako bi trebalo da odredimo kome želimo da nanesemo štetu tim merama. Sankcije treba da imaju efekat na zemlju protiv koje se uvode, a to bi trebalo da bude Rusija. Ali posledice sankcija imaju sve zemlje u Evropi - objasnila je ona.

Vučić o Kosovu

Na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednicom Mađarske predsednik Vučić je govorio i o situaciji na KIM

- Gospodara je uvek bilo mnogo, inostranih nad našim narodom, a malo ih se zadržalo, a koliko će se ovi gospodari zadržati to ćemo tek da vidimo, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o prištinskim vlastima.

Vučić je, na pitanje da prokomentariše izjavu ministra unutrašnjih poslova privremenih vlasti u Prištini Dželjalja Svečlje da je Kosovo nezavisna država i da institucije koje su spremne da budu gospodari svoje zemlje, kao i da imaju saveznike u toj nameri, rekao da je mislio da se stvari u međunarodnom pravnom poretku zasnivaju na poštovanju međunarodnih pravnih normi, Povelje UN, međunarodnih potpisanih sporazuma.

Najavio da će sutra, nakon sednice Nacionalnog saveta bezbednosti govoriti više o situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Dobro je da Srbi i svet čuju i vide da neko želi na nečijoj zemlji da gospodari nekim. To je izjava ministra unutrašnjih poslova tzv. Kosova i Prištine, koji je rekao da gospodare i da će da gospodare nad celim Kosovom. Mislio sam da će da kaže nešto o pravu, međunarodnim sporazumima, a on priča o gospodarenju - primetio je Vučić.

Istakao je da je gospodara uvek bilo mnogo, stranih nad našim narodom, a da ih se malo zadržalo, i dodao da ćemo tek da vidimo koliko će se ovi "gospodari" zadržati.

- Mi nećemo da se pozivamo na gospodarenje, već na međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju 1244 i podržaćemo naš narod. To je moj odgovor, a dobro je da oni svojom bahatošću, arogancijom pokazuju šta misle o našem narodu i međunarodnom pravu - ukazao je Vučić.

Rekao je da je upozorio i predstavnike međunarodne zajednice i pregovarače, i rekao da razmisle s čim dolaze u Beograd, jer ovo nećemo tolerisati.

- Za razliku od njih koji prete gospodarenjem poručujemo samo da poštuju međunarodno pravne norme - dodao je on.

Vučić je ujedno izrazio zahvalnost na profesionalnosti komandanta Kfora Ferenca Kajarija, Mađara, koji je, kaže, svojim zalaganjem doprineo smanjenju tenzija 30.jula.

- Hvala mađarskim prijateljima što hoće da nas saslušaju i po tom pitanju, dodao je Vučić na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednicom Mađarske Katalin Novak.