Vesti > Politika

AMERIKA i američka administracija su PRIVATIZOVALE Ujedinjene nacije, ocenio analitičar Obrad Kesić

O skupštini UN, i drugim aktuelnim političikm temama govorio je analitičar Obrad Kesić gostujući u emisiji Uranak na televiziji K1

Autor: K1info.rs/TVK1

19/09/2022 > 18:32

podeli vest:

AMERIKA i američka administracija su PRIVATIZOVALE Ujedinjene nacije, ocenio analitičar Obrad Kesić
Foto: K1/Printscreen


U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku u toku su pripreme za generalnu debatu svetskih lidera. Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić koji će govoriti u sredu i kako se najavljuje, imaće više od 30 bilateralnih sastanaka. Glavne teme Generalne skupštine biće rat u Ukrajini, kriza hrane i klimatske promene.

Na kakvoj je prekretnici planeta, bilo je pitanje na koje je ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 odgovorio je politički analitičar Obrad Kesić. On je kazao da su Ujedinjene nacije pre oko 30 godina imale veliku perspektivu da se izgrade kao institucija koja će da funkcioniše van svakodnevne politike i da bude balans između dva bloka koja su tada postojala.

- Berlinski zid je tada već pao i svet se promenio. Unipolaran momenat koji je tada nastupio i rat u BiH su definitivno rasturili ta očekivanja. Amerika i američka administracija su privatizovale UN. Nisu davale sredstva za funkcionisanje UN-a i stalno su upućivale kritike da su UN antiameričke, ali onda je došlo do zaokreta. Ključan zaokret bio je kada je Kofi Anan podržao bombardovanje Srba u BiH i kasnije Jugoslavije 1999. godine. Rukovodstvo i sekretarijat UN su se jako nepošteno ponašali prema nama. Od tog momenta UN postaju alat SAD-a i američke administracije. To je bio džentlmenski sporazum, da administracija neće obustavljati finansiranje UN-a, a da će UN manje napadati kroz komitete – objasnio je Kesić u Uranku.  

Ističe da UN sada imaju šansu, jer se menja međunarodni poredak i to otvara perspektivu da UN naprave korektiv.

- Da ne budu više alat. Dešava se sada to da zemlje koje su neutralne i neće da se uključe u rat u Ukrajini gledaju spostveni nacionalni interes i neće sebi da prave ekonomske i energetske probleme. Oni grade jaču poziciju i njihov glas se više čuje i mora da se sluša. Čak i u komitetima UN-a. Dominacija, međutim, i dalje dolazi iz Vašingtona i Brisela - kazao je Kesić ovog jutra na K1 televiziji.

- Glavna tema je rat u Ukrajini jer Zapad nameće tu temu. Imamo ratove u celom svetu, a Evropa je samo mali deo planete. Šta ćemo sa Afrikom i Azijom koje su zabrinute zbog efekata međunarodnih sankcija. Pod ogromnim su pritiskom da moraju da se priklone zapadnoj politici i sprovedu sankcije iako sankcije nisu prošle Savet bezbednosti i proces u UN. To mnogi ne shvataju, da se ostatak sveta bavi drugim pitanjima. Tragičan im je rat u Ukrajini i ne vole da gledaju te slike, ali za Afriku je tragičnije to što se dešava u Etiopiji. I niko ne priča o tome na Zapadu. Ili šta se dešava u Jemenu i mnogim drugim mestima. Za zemlje koje su na prostoru tih ratova to je mnogo važnija tema jer imaju posledice koje su odmah prisutne

Ovog puta na Generalnoj skupštini biće napravljen presedan, jer je Volodimiru Zelenskom dozvoljeno da se obrati prethodno snimljenim govorom.

- Inače se svi obraćaju uživo. Putin se ne obraća, ali dolazi Sergej Lavrov. I ranije smo imali za Zapad problematične političke lidere ali su oni imali mogućnost da dođu i da održe govor. Na primer Fidel Kastro koji je aposlutno bio na udaru Amerike i Zapada, ali je bio poznat po tim svojim govorima. Ili Gadafi. Mislim da i ovo potvrđuje ono što sam objasnio, iako je svuda zapadna dominacija međunarodnog poretka ili doživela kraj ili će ga vrlo brzo doživeti, a UN su i dalje pod dominacijom zapadnih država. Problem je u tome što to ne može opstati i to se vidi. Imamo Indiju koja sprovodi sopstvenu politiku prema Rusiji, BRIKS, Južnu Afriku... Često se predstavlja kao da je sve crno-belo, ali više ništa u međunarodnom poretku nije crno-belo. Ima tu prostora, i druge zemlje to koriste i jačaju. Na primer BRIKS jača, Indija kritikuje zapadne odluke u vezi sa sankcijama, i to postavlja novi temelj i za UN. Ono što vidimo danas neće za deset godina izgledati tako u smislu organizacije. Jer ako to tako bude izgedalo i za deset godina, onda UN nema šanse da opstane – jasan je Kesić.

Kina

Obrad Kesić u Uranku je danas govorio i o Kini i istakao da je ova zemlja jačala u poslednjih deset godina i da je sebi izgradila jače mesto u UN, i u Savetu bezbednosti pogotovo.

- Sada imamo situaciju da se sve češće Kina i Rusija nalaze na jednoj, a Amerika i Evropa na drugoj strani. Male zemlje su stalno pod pritiskom jer se rotiraju članice Saveta bezbednosti. Danas imamo malo više prostora za rasprave i drugačija mišljenja koja se iznose. Ako pogledate i glasanje u UN u vezi sa Rusijom, najpre je to bila jednostavno osuda, a sa svakim sledećim glasanjem sve je veći broj zemalja koje su uzdržane i taj broj se naglo povećava. To govori o tome da je teško održati sadašnju dominaciju Zapada, pogotovo Amerike, jer sve se menja i to će se morati promeniti.

Sahrana kraljice Elizabete

Kesić je danas kazao da će na Generalnoj skuštini zapadne zemlje formalno nešto reći o nasleđu kraljice i njenom značaju, ali da to neće biti značajnija tema.

- Engleska kruna ima upliv u UN zato što imaju stalno mesto u Savetu bezbednosti, Velika Britanija je jedna od nukelarnih sila i ima vrlo agresivnu spoljnu politiku i diplomatiju. Mi to dobro vidimo na našim prostorima. Sve češće su rivali EU da ostanu relevantni i da ostanu ključan faktor, pogotovo za spoljnu politiku – smatra politički analitičar.

O NATO-u

Naizgled, kako kaže Obrad Kesić, postoji jedinstveni stav zapadnog sveta u pogledu rata u Ukrajini, ali se u EU vide podele kada je reč o pitanju sankcija i njihovog implementiranja.

- NATO je most koji to povezuje. Sve zemlje članice EU bore se da imaju izuzetak pod sankcijama. Sada 58 odsto nafte koju Rusija prodaje u svetu prevozi se preko grčkih brodova. Kako je to moguće? Pa zato što imaju izuzetak za taj sektor, EU im je dozvolila taj izuzetak. Za pojedinačne članice važe izuzeci ako bi imale ozbiljnih problema kada bi do kraja sprovele sankcije. To govori o problemu da se sačuva jedinstvo u EU, ali ono preko NATO-a postoji. Orban to naglas pokazuje na račun odlučivanja u EU i NATO i na sankcije gleda kao na samoubistvo, jer nanose više štete građanima EU nego Rusiji. Percepcija Zapada da bi trebalo kazniti ceo ruski narod je osnovni problem. Ako uđemo u fazu da je ceo narod kriv - to je korak ka opasnom šovinizmu.

O ratu u Ukrajini

Obrad Kesić kazao je da je pre nekoliko dana u Njujork tajmsu izašao veoma zanimljiv tekst.

- Njujork tajms je pre nekoliko dana imao članak u kojem su razgovarali sa ukrajinskim vojnicima koji se vraćaju sa fronta i koji kažu da je ogromna cena plaćena za taj napredak ukrajinske vojske. Vojni analitičari govore o tome da je to u stvari urađeno bez značajne borbe. Nisu Ukrajinci porazili ruske snage, već je više to odluka Rusije da sačuva svoje vojnike i povukla ih je. I drugi mediji su počeli ozbiljno, mimo propagande, da gledaju šta se stvarno dešava u Ukrajini. Erdogan otvoreno govori da se Rusija ne može poraziti. To je prihvatanje da će kad-tad Rusija da dobije rat, ali će biti pitanje kako će definisati svoju pobedu. I sa vlastima u Kijevu moraće se napraviti mir – kazao je Kesić u Uranku na televiziji K1.

Iz zapadnih zemalja se čuje da oni više ne mogu održavati ovaj nivo podrške Ukrajini, dodaje Kesić.

- Ne samo finansijske nego i u ratnom materijalu. Nemačka je izjavila da ne mogu da prebacuju više oružja jer su ugrozili svoju bezbednost tako što su prebacivali previše. Mnoge članice NATO-a se nalaze sada u takvoj situaciji, pa čak i Amerika koja je poslala neke sisteme naoružanja koje su morali da oduzmu od svojih jedinica kako bi nadoknadili ono čega nije bilo u skladištu.

Zapad promenio cilj

Obrad Kesić smatra da su se ciljevi Zapada promenili.

- Pogotovo kada je reč o NATO-u. Sada se ide ka tome da se spreči kapacitet Rusije da ikada ubuduće napadne svoje susede i da se taj cilj postigne tako što će morati da se dugoročno bore u Ukrajini. Predviđa se uspeh za ovu NATO strategiju. Ne ide se na to da se Rusija vojno porazi nego da rat što duže traje i da i Rusija troši svoje resurse - finansijske, vojne... Da bude do te mere oslabljena da više ne bude pretnja. Ironično je da američki predsednik koji je na čelu zemlje koja je jedina koristila atomsko oružje za vreme II svetskog rata sada govori Putinu: „Nemojte vi to nikako da radite“.

Pozicija Srbije

Obrad Kesić kazao je jutros kod Jovane Joksimović da stalno čujemo zapadne diplomate koje govore da Srbi ne bi trebalo da brinu o granicama jer to uopšte nije bitno.

- Kažu: Kada uđete u EU granice više nisu bitne. Ali, kada Dodik kaže da hoće samostalnu Republiku Srpsku i da srpski narod treba da ima pravo na opredeljenje, onda Zapad kaže: Granice se ne smeju menjati. Ako se ne poštuje međunarodno pravo – ono se narušava i za buduće ratove i to danas jasno vidimo. I Putin se poziva na presedan Kosova.

Vučić u UN-u

Kesić je kazao da je za Srbiju važna cena energenata i hrane i da je važno da odbranimo stav neutralnosti.

- Srbija nije usamljena u tome i ne mora da pobedi svaku borbu zato što se neke veće zemlje bore za istu stvar. Na primer, Kina, Indija... Neće biti lako jer će Zapad da vrši pritisak, ali biće to ograničeno. Očekujem da će predsednik Vučić govoriti oko pet minuta. Većinom se svi drže roka od pet do deset minuta. Veliki deo posla odradi se u bilateralnim sastancima, i oni su mnogo važniji nego formalno izlaganje. Poruke su već poslate pre nego se održi govor koji će čuti najveće zemlje – Rusija, Kina, Amerika. Predsednik će se, baš kao i svi drugi govornici, obraćati i javnosti u svojoj zemlji. Objasniće koji su prioriteti, kakvi su odnosi u svetu, šta se traži od Srbije. Uvek se jedna od ključnih poruka šalje sopstvenom narodu – da je zemlja bar tu ravnopravna i da se uvažava, i da je to nešto pozitivno – istakao je Obrad Kesić danas na televiziji K1.

 

 

 

 

Ostavite komentar