Vesti > Politika

U Briselu se ponovo razgovara o upotrebi DINARA na KIM: Da li može da se očekuje nekakav pomak?

Prethodni sastanak, na kojem se razgovaralo o odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM, održan je krajem aprila u Briselu

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

15/05/2024 > 10:02

podeli vest:

U Briselu se ponovo razgovara o upotrebi DINARA na KIM: Da li može da se očekuje nekakav pomak?
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić/X Printscreen/Besnik Bisljimi


U Briselu je danas počeo trojni sastanak delegacije Beograda koju predvodi direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Petar Petković sa svojim ekspertskim timom i delegacije Prištine od posredstvom EU. 

Sastanak je počeo malo pre 10 časova.

Do ovih razgovora dolazi nakon zabrane Prištine da Patrijarh Porfirije poseti Pećku Patrijaršiju, kao i ukidanja tranzicionog perioda za upotrebu dinara na KIM, odbijanja Prištine da formira ZSO i drugih jednostranih poteza Prištine o kojima će Petković govoriti na sastanku.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Prethodni sastanak, na kojem se razgovaralo o odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM, održan je krajem aprila u Briselu, ali je završen bez konkretnih rezultata. 

Petković je tada rekao da je Beograd pokazao konstruktivnost i izneo svoje predloge za pronalaženje rešenja, ali da Priština ne želi rešenje.

Uredba tzv. CBK kojom se evro uvodi kao jedina službena valuta za gotovinsko plaćanje na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

Inače, ovo je sedma runda dijaloga na kojoj će se razgovarati o zabrani upotrebe dinara na KiM, do koje dolazi nakon što je istekao prelazni period koji je takozvana CBK odredila za početak primene uredbe o zabrani upotrebe dinara na KiM i nakon što su u Prištini najavili da će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u utorak je najavio da će ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prištine radi razgovora čiji je cilj pronalaženje "održivog privremenog rešenja" za one na koje utiče uredba takozvane Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama. 

 

 

Ostavite komentar