Vesti > Politika

Vučić o Vatrenom udaru 2024: Prvi put dejstvovali domaći dronovi KOMARAC 2, u septembru biće prvih 1.000

Na teren je već stigao ministar odbrane Bratislav Gašić kad o i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

04/07/2024 > 12:35

podeli vest:

Vučić o Vatrenom udaru 2024: Prvi put dejstvovali domaći dronovi KOMARAC 2, u septembru biće prvih 1.000
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje  Danu visokih zvanica u okviru opitno združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024", koja se održava u Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".  

Vežbi prisustvuju i predsednik vlade Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Predsednik Vučić čestitao je svim vojnicima koji su učestvovali u vežbi i najavio da se očekuje da u septembru imamo prvih 1.000 dronova Komarac naše proizvodnje.

Predsednik je istakao da je ponosan na ono što je video, kao i građani Srbije.

- Prvi put smo mogli da vidimo dejstvovanje Komarca 2, SM1, prvi put smo mogli da vidimo izbacivanje ovih 12 mina BD2 ako se ne varam, dakle mogli smo da vidimo i donošenje municije besposadnog Malog Miloša i dejstvo ne samo mitraljesko Malog Miloša već i raketnog bacača koje je bilo izuzetno precizno. Mogli smo da vidimo izuzetne pogotke Pasarsa, Korneta, korišćenje i raketa iz Pasarsa ali naravno i topova 40 mm - rekao je Vučić, i dodao:

- Moraćemo još mnogo toga da radimo, pravimo, kupujemo.

Predsednik je komentariosao i neistine na temu izvoza ulja u Crnu Goru i kazao da je prošle godine izvezeno 3,5 miliona litara, a ove mnogo više što samo govori o neistinama.

On je kazao da Srbija u ovom trenutku u Robnim rezervama ima ulja da podmiri godišnje potrebe Crne Gore i da nam ostane.

Na vežbi "Vatreni udar 2024" uvežbava se izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku, sa ciljem unapređenja sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, kao i provere funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Učesnici vežbe su jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta i na njoj je angažovano oko 1500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava.

Ostavite komentar