Vesti > Politika

Nacionalni interes je da Srbija postane UREĐENA DEMOKRATSKA država

Nemamo vladu jer Vučić hoće da pokaže da nam vlada i parlament nisu potrebni dok je on predsednik, kaže Lutovac

Izvor: K1info/Tanjug

09/10/2022 > 14:36

podeli vest:

Nacionalni interes je da Srbija postane UREĐENA DEMOKRATSKA država
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Ključni nacionalni interes je da Srbija postane uređena demokratska država, kaže predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i ocenjuje da je to način da se sve suštinski promeni na bolje, i za poziciju Srbije na međunarodnom planu, i za građane i da bi oko toga trebalo da postoji saglasnost svih.

Lutovac je istakao i da Srbija, pre svega, treba da uskladi stadarde i vrednosti sa EU jer je, kaže, to naš spoljnopolitički prioritet i dodaje da bismo onda po prirodi stvari imali usklađenu spoljnu politiku sa Unijom.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Da smo takva država, imali bismo veći kredit za traženje nekog izuzetka - rekao je Lutovac u intervjuu Tanjugu u kome je odgovarao na pitanja o uvođenju sankcija protiv Rusije, radu vlade i skupštine, pregovaračkoj poziciji Srbije u razgovorima sa Prištinom, kao i o odnosima unutar opozicije.

- Građani ne moraju da budu svesni da je nešto u njihovom interesu iako izgleda da nije, a onaj ko donosu odluke mora da je svestan toga i da na sebe primi te nepopularne odluke - rekao je on.

Lutovac smatra i da teške okolnosti i pritisci kojima je izložena Srbija ne mogu da budu razlozi zbog kojih vlada još nije formirana, već, kako kaže, priča o “trećem svetskom ratu” upravo treba da bude argument da se vlada fomira.

- Nemamo vladu jer Aleksandar Vučić hoće da pokaže da nam vlada i parlament nisu potrebni dok je on predsednik. S druge strane, odugovlačenje je stoga što bi to značilo da ne bi bilo više izgovora zašto se ne razmatra usklađivanje sa spoljnom politikom EU - smatra on.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

On tvrdi da će i o terminu održavanja sednice Skupštine Srbije odlučiti predsednik Vučić i dodaje da on želi da prolongira da zadnjeg termina formiranje vlade i skupštinskog života”.

- Skupština bi morala da zaseda, morali bismo da imamo vladu koja bi se bavila problemima građana - podvukao je Lutovac.

- Mi bismo imali uređenu demokratsku državu koja bi već bila u EU i na osnovu toga bi po prirodi stvari imala usklađenu spoljnu politiku. To je pitanje za ove koji su nas doveli u ovu situaciju. Jedno pričaju u Briselu, drugo u Moskvi, treće građanima - tvrdi Lutovac.

Na komentar da se vlast ne bi saglasila sa tim stavom, Lutovac odgovara da građani u Srbiji slušaju protiv Brisela i antizapadnu retoriku, a da se u Briselu govori kako se ide ka evropskim integracijama.

- Šaljete poruku mi smo prozapadno orjentisani, imamo dobre odnose sa NATO-om, pa onda demonstrirate vojne vežbe sa Rusijom. To nije izbalansirana spoljna politika već laviranje zarad rejtinga - navodi Lutovac.

- Kada sa jedne strane dobijete jednu uređenu demokratsku državu i s druge strane normalizujete život, onda pitanje statusa nije pitanje života i smrti kao što se sada predstavlja - kaže Lutovac i pojašnjava da se pitanje statusa onda postavlja kao pitanje kako naći model da se s jedne strane ispoštuje etničko pravo većinskog življa, a s druge istorijsko pravo na KIM.

- Dok se to ne postigne nećemo postiće stabilno demokratsko rešenje - rekao je Lutovac.

Odgovarajući na pitanje o odnosima unutar opozicije, konkretno sa Strankom slobode i pravde Dragana Ðilasa koga je kritikovao zbog sastanka sa Vučićem, Lutovac kaže da DS ima normalnu komunikaciju sa svim opozicionim strankama.

Foto: ATA Images

 

- Neke od njih imaju jedan pogled na to kako treba rešavati neke životne problem, drugi imaju neki drugi. DS je oštra opozicija režimu i smtramo da je ključni prioritet da stvorimo demokratski uređenu državu - zaključio je Lutovac.

Na pitanje o radu Skupštine i prvim porukama koje je deo opozicije, među kojima nije DS, poslao u vezi sa rasporedom sedenja, Lutovac je mišljenja da mediji ne bi trebalo previse značaja da daju beznačajnim stvarima.

- Ima mnogo ozbiljnijih stvari. To može da bude problem između dve poslaničke grupe. Nije od javnog značaja da se o tome govori o medijima - kaže Lutovac.

 

Ostavite komentar