Vesti > Politika

SRBIJA I EGIPAT potpisali SPORAZUM o slobodnoj trgovini! Vučić iz Kaira: "Uveren sam da ćemo mnogo toga postići" (VIDEO)

Predsednik Srbije je danas, u okviru zvanične posete Egiptu, posetio Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu, u distriktu Nasr

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

13/07/2024 > 13:15

podeli vest:

SRBIJA I EGIPAT potpisali SPORAZUM o slobodnoj trgovini! Vučić iz Kaira: "Uveren sam da ćemo mnogo toga postići" (VIDEO)
Foto: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ bg


Ispred Predsedničke Palate u Kairu, predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi dočekao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Za predsednika Vučića priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, uz intoniranje himni  Srbije i Egipta.

Posle toga uslediće sastanak predsednika Vučića i predsednika Al Sisija u Predsedničkoj Palati.

Potom će biti održan plenarni sastanak dve delegacije i biće potpisan niz sporazuma, a održaće se i zajednička konferencija dvojice predsednika.

Posle toga, predsednik Vučić prisustvovaće svečanom ručku, koji će u njegovu čast organizovati predsednik Al Sisi.

Počeo sastanak Vučića i Al Sisija u Kairu

U Predsedničkoj Palati u Kairu počeo je tet-a-tet sastanak  predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdel Fatah al Sisija.

Posle toga biće održan plenarni sastanak dve delegacije i biće potpisan niz sporazuma, a održaće se i zajednička konferencija dvojice predsednika.

Predsednik Vučić prisustvovaće zatim i svečanom ručku, koji će u njegovu čast organizovati predsednik Al Sisi.

Vučić:Sa egipatskim narodom delimo ljubav prema slobodi i nezavisnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas posle obilaska Memorijalnog kompleksa Neznanom junaku u Kairu da sa egipatskim narodom delimo ljubav prema slobodi i nezavisnosti, kao i "istu kulturu sećanja na sve one koji su nam svojom borbom i hrabrošću omogućili da nastavimo da gradimo naše zemlje u miru".

On je na Instagramu naveo da se sa "velikim pijetetom poklonio senima ratnika koji su dali život za svoj narod i državu i položio venac na spomen-grobnicu Anvara Sadata, čoveka koji je daleko video, mudro vodio svoju zemlju, promenio njeno lice uz iskrenu posvećenost miru i koji je zbog toga platio najveću cenu".

- Poštovanje prema najvećoj žrtvi koja se daje za svoj narod uvek ostaje putokaz za generacije koje dolaze i podsetnik da je mir jedna od najvećih i najskupljih vrednosti za koju svi moramo da se borimo - napisao je Vučić.

Vučić je danas, u okviru zvanične posete Egiptu, posetio Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu, u distriktu Nasr, i položio venac na grob Neznanom junaku. 

Njega je dočekao general major Abdel Al Moti Alem, komandant Centralne vojne zone.

Takođe, Vučić je obišao i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata, koja se nalazi u okviru Memorijalnog kompleksa i položio venac na grob. 

SRB i Egipat potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini, u prisustvu Vučića i Al Sisija

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha Al Sisija danas je u Kairu potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Nakon dve godine pregovora, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta obuhvatiće više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egipat.

Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

 

Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.

- Čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće. Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto - naveo je Momirović.

Istakao je da je to jedna velika šansa za poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, ali i ogromna šansa za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije. 

Oglasio se predsednik Vučić

Predsednik Aleksandar Vučića izjavio je u Kairu da je danas potpisani Ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta od izuzetnog značaja i da je potpisano ukupno 10.412 tarifnih linija za Srbiju i 6.075 tarifnih linija za Egipat.

- To znači da ćemo brže da razvijamo naše trgovinske odnose, kao i odnose između naših industrija i uveren sam da ćemo mnogo toga moći u budućnosti da postignemo više u odnosu na prethodni period - rekao je Vučić nakon potpisivanja Sporazum o slobodnoj trgovini i još 10 bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje u različitim oblastima na konferenciji za medije sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Al Sisijem.

Istakao je da smo uspeli posle 2022. godine i uspostavljanja zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu da danas potpišemo važne dokumente.

- I hoću da kažem da je to pre svega zahvaljujući predsedniku Sisiju, njegove vizije savremenog sveta - rekao je Vučić. On je istakao da su se saglasili i oko toga da je u svetu danas najpotrebniji mir.

- Tačno je da smo se saglasili oko jedne stvari i ja sam mislio da je za normalne ljude to uobičajeno, a onda vidim da je to čudo kada nas dvojica moramo da ponovimo. Nas dvojica smo obojica izrazili želju da bude mir u svetu. Nekada bi to bilo glupo reći, a danas je to retkost i gotovo zabranjeno da se kaže, jer je mali broj zemalja koji sme da pozove na mir, a ne na poraz neke od strana - rekao je Vučić.

Kaže da je zato zahvalan predsedniku Sisiju na mudrim rečima i po pitanju ukrajinske krize i sukoba, ali i po drugim pitanjima u svetu koja su goruća. Vučić je naveo da Egipat i Srbija imaju jedinstveno i zajedničko mišljenje, a to je da je mir neophodan i da je mir najvažniji.

 

 

Ostavite komentar