Vesti > Politika

Ko je ROBERTA MECOLA? Ponovo je NA ČELU EVROPSKOG PARLAMENTA, a nosi TITULU PRVE ŽENE koja je...

Mecola je preuzela funkciju predsednice EP u januaru 2022. godine nakon što je preminuo njen prethodnik na toj poziciji David Sasoli

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

16/07/2024 > 12:59

podeli vest:

Ko je ROBERTA MECOLA? Ponovo je NA ČELU EVROPSKOG PARLAMENTA, a nosi TITULU PRVE ŽENE koja je...
Foto: Tanjug/AP


Roberta Mecola, političarka sa Malte iz Evropske narodne partije, ponovo je danas izabrana za predsednicu Evropskog parlamenta.

Mecola je izabrana apsolutnom većinom glasova tokom tajnog glasanja, nakon što je za nju glasalo 562 poslanika. 

Predsednik EP bira se na mandat od dve i po godine, a protivkandidatkinja Mecole na ovoj funkciji bila je Irene Montero iz grupacije Levice, koja je dobila 61 glas.

Mecola je preuzela funkciju predsednice EP u januaru 2022. godine nakon što je preminuo njen prethodnik na toj poziciji David Sasoli.

Ona je tada postala najmlađa predsednica EP, prva osoba sa Malte na toj poziciji i prva žena predsednik EP od 2002. godine.

Mecola je prvi put izabrana za člana EP 2013. godine, a postala je potpredsednica EP u novembru 2020. godine.  

Predsednik EP predsedava debatama i aktivnostima parlamenta, a, takođe, predstavlja EP u Evropskoj uniji (EU) i na međunarodnom nivou. 

Foto: Tanjug/AP

 

Potpis predsednika EP je neophodan za zakone koji se iniciraju na osnovu postupka suodlučivanja, kao i za budžet EU.

Mecola, koja je kao studentkinja vodila kampanju da Malta postane članica EU 2004, kaže da želi da iskoristi svoju pretežno ceremonijalnu ulogu kako bi pomogla da parlament uspostavi direktniju vezu sa građanima Evrope.

Mecola je uvek glasala protiv rezolucija Evropskog parlamenta kojima se poziva da žene imaju pristup bezbednoj proceduri abortusa. Na pitanja novinara o tom stavu, Mecola je rekla da je vezuje pozicija Malte o tom pitanju.

Ta strogo katolička zemlja je jedina članica EU koja zabranjuje abortus a ženama koje ipak izvrše abortus preti i do tri godine zatvorske kazne.

 

Ostavite komentar