Vesti > Politika

Ovi VAŽNI DOKUMENTI biće potpisani za vreme posete MAKRONA: Ministarka Đedović Handanović otkrila sve detalje

Predsednik Francuske dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

28/08/2024 > 15:02

podeli vest:

Ovi VAŽNI DOKUMENTI biće potpisani za vreme posete MAKRONA: Ministarka Đedović Handanović otkrila sve detalje
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da se tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona očekuje potpisivanje dva važna dokumenta o saradnji sa tom zemljom u oblasti kritičnih mineralnih sirovina, kao i mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji.

U pitanju su izjava o namerama o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina i dokument o saradnji u proceni potencijala za razvoj programa za mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji, čije se usvajanje očekuje sutra na sednici Vlade Srbije pred posetu predsednika Markona.

- Kada je reč o nuklearnoj energiji, pričamo o potencijalu, znači ne o razvoju. U tom kontekstu pričamo o razmeni stručnih znanja, iskustava kadrova i eventualne tehničke pomoći u izgradnji institucionalnog i regulatornog okvira - rekla je ministarka za Tanjug.

Nastavak saradnje

Dodala je da će se taj dokument naslanjati na memorandum koji je u aprilu potpisan u Parizu i tako nastaviti saradnja i dijalog, kao i razmena iskustava kada je reč o primeni nuklearne energije.

- Što se tiče rudarstva i kritičnih mineralnih sirovina, Francuska je rudarska zemlja, takođe, bogata određenim mineralnim sirovinama, sa  razvijenim geološkim i rudarskim standardima i institucijama. I u tom kontekstu možemo da razgovaramo o razmeni znanja, iskustava, da jačemo naše kapacitete i vidimo kako oni dolaze do najboljih rešenja koja se tiču  rudarskih, geoloških i ekoloških standarda u okviru razvoja rudarske struke - rekla je minstarka Đedović Handanović.

Za Srbiju će saradnja sa Francuskom u toj oblasti, kako je navela, znači  dugoročno i strateško razmišljanje i upravljanje našim energetskim sektorom i resursima.

- Kako da zadovoljimo naše rastuće potrebe za električnom energijom, ne samo u godinama koje dolaze već i decenijama pred nama. I na tom osnovu smo i počeli razgovore sa francuskom energetskom kompanijom (EDF) koja je u državnom vlasništvu i prisutna na više kontinenata, koja je pre nekoliko godina bila najveći proizvođač električne energije na svetu. Ta kompanija, pored hidroenergetike i drugih oblika proizvodnje električne energije, koristi i nuklearnu energiju - rekla je Đedović Handanović.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

 

Kaže da Srbija sa EDF na osnovu potpisanog memoranduma iz aprila već razrađuje dalje korake o saradnji, pre svega u domenu razmene stručnog znanja i iskustva, kao i u tehničkoj pomoći kako bi došli do najboljih dugoročnih rešenja koja se mogu potencijalno ticati primene nuklearne energije u Srbiji. 

- Znači da smo na jednom početku, u smislu pre svega stvaranja kapaciteta u našoj zemlji, ljudskih i tehničkih, ali naravno i da gradimo naše institucionalne i legislativne okvir - da razmenjujemo najbolja znanja i iskustva sa francuskom energetskom kompanijom - istakla je ministarka.

Razmena znanja

Na pitanje šta možemo da naučimo od njih, rekla je da pored toga što je Francuska bila, na primer, 2009. godine najveći proizvođač električne energije na svetu, ona upravlja i sa 56 nuklearnih reaktora.

- Ne oslanja se samo na nuklearnu energiju, ima i znanje i iskustva u hidroenergiji koja je trenutno jedan od važnih izvora proizvodnje naše energije. Tako da pričamo i razmenjujemo znanje i iskustva, kako da poboljšamo određena tehnička rešenja, kako da pristupimo izradi studija, analiza i zaključaka do kojih su oni došli u svojim radovima, a onda naravno da u perspektivi vidimo koje koristi možemo da imamo od te saradnje. U  ovom momentu, pre svega, pričamo o razmeni stručnog znanja i iskustva - rekla je ministarka.

Kada je reč o hidroenergetici, istakla je da tu imamo dovoljno našeg znanja i iskustva, ali da nikad nije na odmet da se i o tome razgovara.

- Znamo da nas čeka izgradnja značajnih hidrokapaciteta, od RHE Bistrica, a razmatramo i RHE Đerdap 3, imamo u planu razvoja i druge hidroelektrane potencijalno. Što se tiče nuklearne energije, Francuska je  najveći operater u Evropi, ali i nosilac novih tehnologija koje razvija i kada su u pitanju mali, modularni nuklearni reaktori, ali i konvencionalna nuklearna tehnologija. Tu su i pitanja koja se tiču bezbednosti i uopšte razvoja  nuklearnog programa, jer mi takve programe nemamo. Imamo naučni razvoj, želimo da produbimo naša znanja i potencijalno vidimo da li je to nešto što može da bude primenjivo u našem okruženju, znajući da će nam biti potrebno više bazne energije, u skladu sa strategijom da izlazimo postepeno iz uglja u decenijama koje dolaze - rekla je ministarka.

Zelena energija

Ističe da će nam pored obezbeđivanja obnovljivih izvora energije kao što su vetar, solarna i hidro energija i potencijali koje imamo i koje ćemo razvijati, biti potrebna bazna energija kao što je nuklearna energija koja emituje daleko manje štetnih gasova i koja je po taksonomiji Evropske unije proglašena za zelenu energiju. 

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoroccni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljeniccne tehnologije potpisan je u aprilu u Parizu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Printscreen Facebook/buducnostsrbijeav

 

Vlada Srbije usvojila je 5. aprila na sednici Memorandum o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom o uspostavljanju dugoročnog dijaloga i saradnje u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama.

- Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa Francuskom elektroprivredom (EDF) u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja. Takođe, EDF je iskazao interesovanje za saradnju sa Elektroprivredom Srbije u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse - izjavila je tada ministarka Đedović Handanović.

Ona je rekla da je Memorandumom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega, baterija i zelenog vodonika, kao i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar