Vesti > Politika

Premijer Vučević na STRATEŠKOM FORUMU na Bledu: "Srbija nema plan B - ostajemo na EVROPSKOM PUTU" (VIDEO)

Kako je rekao, Srbija neće menjati svoj evropski put na kojem je više od 20 godina

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

02/09/2024 > 15:55

podeli vest:

Premijer Vučević na STRATEŠKOM FORUMU na Bledu: "Srbija nema plan B - ostajemo na EVROPSKOM PUTU" (VIDEO)
Foto: tanjug, BSF/ TADEJ KREFT


Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas na Bledu da Srbija nema plan B kada je put ka EU u pitanju, da je to nešto što je geostrateška definicija i glavni politički cilj Srbije u poslednjih 20 godina i poručio da Srbija ostaje na evropskom putu.

- To je nešto što nismo menjali i što ne želimo da menjamo - rekao je Vučević na panelu lidera Vlada na 19. Strateškom forum (BSF), koji se održava pod sloganom "Svet paralelnih stvarnosti".

Premijer Vučević istakao je na početku izlaganja da Srbija neće menjati svoj evropski put na kojem je više od 20 godina i naveo da je želeo da je bilo moguće da se na panelu čuju i neki podaci o Srbiji i konkretni rezultati na evropskom putu naše zemlje, na koje je, kako kaže, Srbija ponosna.

- Imali smo ogromnu i ozbiljnu, duboku reformu u oblasti pravde i naravno reformu izbornih pitanja, medijskih pitanja, mnogih pitanja koja su veoma važna u celokupnom reformskom procesu. Ali Srbija ostaje na evropskom putu. Ako mogu da dodam nešto, a to je vezano za ovaj naslov, 'Paralelne realnosti'. Veliko pitanje ispred nas sa Zapadnog Balkana su naša očekivanja u vezi sa proširenjem. Nešto paralelno, realno, u smislu očekivanja od Brisela. Voleo bih da nije, da imamo isti cilj i da se to uspešno realizuje u narednom periodu - rekao je premijer.

On je ocenio da ne može govoriti o tome da li će veće proširenje biti 2030. ili neke druge godine, jer smo u prethodnom vremenu, kako je naveo, bili bombardovani sa mnogo datuma i godina, a, kako je primetio, nažalost, proširenje se nije desilo.

Foto: tanjug printskrin

 

- Nisam srećan ako treba da vidimo neki rat na evropskoj teritoriji i da shvatimo važnost zaokruživanja ili obuhvatanja kompletne evropske teritorije, uključujući i zapadni Balkan. Mislim da države i ljudi Zapadnog Balkana ovo mnogo ranije zaslužuju - zaključio je Vučević.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da želi jaku Evropu, uključujući Ukrajinu i zemlje Zapadnog Balkana u njoj.

- Lideri zemalja Zapadnog Balkana, treba da budete ponosni. Želimo da naši partneri iz Zapadnog Balkana budu deo Evropske unije. Želim da se naš rad ubrza. Ispišimo istoriju zajedno - navela je von der Lajen u svom obraćanju.

Moderator panela bio je nemački novinar Ali Aslan.

BONUS VIDEO 

Ostavite komentar