Vesti > Politika

VUČIĆ posle SASTANKA SA BOCAN-HARČENKOM: Od izuzetnog značaja razgovor oko gasnog aranžmana!

Razgovarali smo o pozivu koji je Srbiji upućen za samit BRIKS-a. Ja sam maločas dobio listu učesnika - rekao je Vučić.

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

06/09/2024 > 17:22

podeli vest:

VUČIĆ posle SASTANKA SA BOCAN-HARČENKOM: Od izuzetnog značaja razgovor oko gasnog aranžmana!
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom u zgradi Gradske uprave grada Loznice.

- Ja sam rekao da je za nas od izuzetnog značaja ubrzavanje razgovora oko gasnog angažmana - rekao je Vučić.

Razgovarali smo o pozivu koji je Srbiji upućen za samit BRIKS-a. Ja sam maločas dobio listu učesnika - rekao je Vučić.

- Mi ćemo te razgovore nastaviti.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Loznici razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i upoznao ga sa situacijom na KiM, kao i svakodnevnim brutalnim provokacijama Prištine i ugrožavanjem mira i stabilnosti.

Ruski ambasador upoznat sa situacijom na KIM i provokacijma

- Razgovarali smo o važnim pitanjima od bilateralnog značaja i interesa za naše dve zemlje. Najpre sam upoznao ambasadora Harčenka sa situacijom na KiM, svakodnevnim provokacijama, brutalnim provokacijama, svakodnevnim ugrožavanjem mira i stabilnosti, neefikasnom odgovoru svih onih koji su bili upleteni u dijalog, koji su morali da garantuju rezultate tog dijaloga - rekao je Vučić posle sastanka.

Predsednik  je istakao da je upoznao Harčenka sa tim koliko se  srpski narod nalazi u teškoj poziciji.

- Čini mi se da smo po tom pitanju naišli na razumevanje ruske strane. Razgovarali smo o svim drugim važnim pitanjima. O ekonomskoj saradnji očekujemo izgradnju Dispečerskog centra od strane Ruske železnice. Očekujemo dalje razgovore o mnogim projektima iz energetike i infrastrukture. Takođe, ono što je za nas važno, razgovarali smo, pošto nam je Rusija pomagala i po pitanju rezolucije nametnute o Srebrenici i drugim pitanjima, i o saradnji u UN i drugim multilateralnim organima i organizacijama -rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

 

Predsednik je izrazio uverenje da ćemo već u kratkom periodu pokazati da postoje pitanja oko kojih možemo da se saglasimo i da budu u interesu obe strane. 

- Ja sam, takođe, rekao da je za nas od izuzetnog značaja ubrzavanje razgovora oko gasnog aranžmana. Razgovarali smo i o obeležavanju 20. oktobra povodom 80. godišnjice od oslobađenja Beograda, u čemu je   dominantno učestvovala Crvena armija, naravno i naše jedinice. I to ćemo dobrim delom zajedničkim događajima da obeležimo. Biće mnogo kulturnih događaja, od gostovanja Boljšoj teatra, mislim da će biti 13. septembra, do mnogih drugih stvari - naveo je Vučić.

Preneo je novinarima da je sa Harčenkom razgovarao i o pozivu koji je  Srbiji i njemu lično upućen da prisustvuje velikom samitu Briksa.

- Ja sam malo pročitao i listu učesnika koja je, moram da priznam, ne samo velika, već je reč o izuzetno snažnim, važnim i moćnim državama. Ja sam već ambasadoru Ruske Federacije pre ovog sastanka, ali i danas uz zahvalnost za poziv, rekao sve ono što sam i vama rekao i mi ćemo te razgovore nastaviti, verujem i sa predsednikom Putinom oko oslobođenja Beograda i oko svega drugog - rekao je Vučić.


 

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

 

Vučić je Harčenku poklonio pakovanje naše suve šljive.

Predsednik je danas je obilazio Podrinje, a nakon obilaska radova na rekonstrukciji mosta na graničnom prelazu Karakaj, i destilerije TIM, stigao je u Mali Zvornik.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar