Vesti > Politika

Ivica Dačić u poseti PEKINGU: Zahvalio se na PODRŠCI KINE za dosledan stav o nepriznavanju tzv. Kosova

Dvojica ministara su razgovarala o implementaciji Zajedničke izjave koju su potpisali predsednici Vučić i Si Đinping

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

08/09/2024 > 11:28

podeli vest:

Ivica Dačić u poseti PEKINGU: Zahvalio se na PODRŠCI KINE za dosledan stav o nepriznavanju tzv. Kosova
Foto: Tanjug/OMK Mup Republike Srbije


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Pekingu sa državnim savetnikom i ministrom javne bezbednosti Kine Vang Sjaohongom prvog dana zvanične posete Pekingu.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog razvoja sveukupnog nivoa bilateralnih odnosa i saradnje, i dodao da je od izuzetnog značaja što se naši odnosi temelje na principu strateškog partnerstva. Dvojica ministara su u prijateljskoj atmosferi razmenila mišljenja o implementaciji Zajedničke izjave koju su potpisali predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping.

Razgovarali su i o daljem razvoju odnosa Srbije i NR Kine u oblasti unutrašnjih poslova i bezbednosti, međunarodne saradnje, iregularnih migracija, borbe protiv trgovine ljudima, borbe protiv terorizma, nastavku zajedničkih patrola, obukama, međusobnoj podršci u Interpolu, razmeni informacija, kao i o unapređenju bezbednosti infrastrukturnih projekata u okviru projekta “Pojas i put”.

Tokom razgovora, Dačić je posebno podvukao važnost uspostavljanja stalnog sistema međusobnih konsultacija i razmenu poseta na visokom nivou, i preneo spremnost da uloži napore u cilju daljeg jačanja naše sveukupne saradnje. Takođe, srpski ministar je zahvalio na podršci NR Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, posebno za doslednu i nedvosmislenu poziciju po pitanju nepriznavanja takozvanog Kosova, ističući da Srbija podržava politiku “jedne Kine”.

Dvojica ministara su istakla da će daljem jačanju izvanrednih političkih i tradicionalno prijateljskih odnosa naših zemalja značajno doprineti visok nivo ličnih odnosa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga, osvrnuvši se na nedavnu posetu kineskog predsednika našoj zemlji, koja je od istorijskog značaja.

Govoreći o odličnoj saradnji dva ministarstva, ministar Dačić je iskoristio priliku da uputi poziv svom kineskom kolegi da poseti Srbiju, a takođe je i preneo pozdrave predsedniku NR Kine Si Đinpingu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštio je MUP.

BONUS VIDEO 

Ostavite komentar