Vesti > Politika

VELIKI DAN ZA ZRENJANIN! TASTER označio početak proizvodnje guma! Vučić: "Linglong" je najveća investicija ikada

Potpisana su i dva memoranduma

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

13/09/2024 > 12:01

podeli vest:

VELIKI DAN ZA ZRENJANIN! TASTER označio početak proizvodnje guma! Vučić: "Linglong" je najveća investicija ikada
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarke Irena Vujović i Adrijana Mesarović sa predstavnicima kompanije Linglong danas su pritiskom na tastere simbolično označili početak serijske proizvodnje guma u Zrenjaninu.

U prisustvu predsednika Vučića, potpisana su dva memoranduma o saradnji kompanije Linglong i Grada Zrenanjina, kao i dva Univerziteta u Novom Sadu i Pekingu, kako bi se produbila saradnja između Srbije i Kine.

Memorandum o razumevanju između Srbije, Grada Zrenanjina i privrednog društva Linglong International Europe za unapređenje saradnje potpisali su ministarka privrede Adrijana Mesarović, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i Feng Vang.

Zatim Memorandum o razumevanju i saradnji između "Linglong tire", Jiaotong Univerziteta u Pekingu i Univerziteta u Novom Sadu su potpisali  zamenik predsednika Linglonga Sun Songtao, direktor "Cina Automotive Top 100 Association" Li Menggang i rektor Univerziteta u Novom Sadu  Dejan Mandić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

On je na svečanoj ceremoniji izjavio da pokretanje serijske proizvodnje guma u kineskoj fabrici Linglong, da je ta najveća grinfild investicija u Srbiji realizovana zahvaljujući velikom prijateljstvu i želji predsednika Kine Si Đinpinga da pomogne Srbiji.

- I ovoga ne bi bilo da nije prijateljstva predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga. Hoću da svi ljudi to znaju. Naše prijateljstvo je veliko i njegov angažman i trud i želja da pomogne Srbiji su ogromni - naglasio je Vučić u obraćanju.

On je dodao da mu je kada je posetio Kinu Si rekao da da će "bez obzira na promenu u međunarodnoj situaciji, Kina uvek biti pouzdan partner svih zemalja koje traže zajednički razvoj". Predsednik je naglasio da projekat izgradnje fabrike Linglong nije bilo lako realizovati.

- Možete da vidite kroz različite izveštaje koliko novca se ulaže u antikinesku kampanju širom sveta iz pojedinih zapadnih zemalja. Mi u Srbiji smo dobro prepoznali svoj interes, dobro prepoznali put razvoja, dobro prepoznali put progresa i imali dovoljno snage da se suprotstavimo svim tim velikim interesima nekih drugih zemalja, a čiji interes nije bio razvoj i prosperitet Srbije - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Naglasio je da je ovo veliki dan za Zrenjanin i Banat jer je, kako je rekao, čudesno šta je sve Linglong napravio u tom gradu uz podršku naše države.

- I kada smo krenuli u razgovore pre 6,5 godina bili su teški pregovori i nisam bio siguran da možemo da ih završimo. Van Feng je teži čovek od mene i bilo je mnogo komplikovano da dođemo do dogovora. On se borio za svoju kompaniju, a mi za Srbiju i naše radnike, za zaposlenost u Zrenjaninu i Banatu i ponosan sam danas, ovo je ubedljivo najveća grinfild investicija ikada u Srbiji, nikada ništa slično nismo imali - naveo je Vučić.

Istakao je da je investicija vredna milijardu dolara i da je napravljen ceo jedan grad, kao i da je samo sala u kojoj se nalazi, namenjena rekreaciji za radnike, koja je već od mnogih hala koje imamo.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Vučić je rekao da su napravljene i kantine, restorani i drugi sadržaji i naglasio da se fabrika prostire na 370.000 kvadratnih metara pod krovom. Zaposleno je više od 1.235 srpskih radnika i biće još 600 u drugoj fazi, dodao je Vučić. Kaže da će budžet Zrenjanina koji je sada oko 60 miliona evra biti veći zbog te investicije i da će iznositi i preko 100 miliona evra, koje će moći da uloži u infranstrukturu. Vučić je rekao da će do marta ili do maja biti završena i fabrika vode.

Vučić je rekao da je država Srbije uložila veliki novac kako bi pomogla razvoju Banata i Zrenjanina.

- Uskoro krećemo u izgradnju pruge koja će ići 120 km na sat i koja će spajati južni Banat sa Zrenjaninom, sa severnim banatom do Kikinde, ali i sa Severobačkim okrugom sve do Subotice - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednik je istakao i da je u toku izgradnja auto puta Beograd-Zrenjanin i da je za taj projekat izdvojeno gotovo 1,6 milijardi evra.

- To više neće biti isti Zrenjanin, ni Banat, ni Vojvodina, a ni Srbija. Sve je promenljeno i sve je drugačije. Ali mi živimo toliko brzo da ponekad to nećemo ni da vidimo, a ponekad nećemo da pokažemo ni zadovoljstvo" ocenio je Vučić. Vučić je istakao da će za samo godinu dana Linglong ostvariti izvoz od 500 miliona evra i da će je to svrstati u jednu od prve četiri kompanije u Srbiji. Predsednik Srbije je sa govornice zahvalio radnicima zaposlenim u fabrici i dodao da je neke od njih imao prilike da danas i upozna. "Svima bih rekao da su oni ambasadori Srbije i u Narodnoj Republici Kini i da su oni ti zbog čijih će sposobnosti, marljivosti i lojalnosti dolaziti mnoge nove kineske kompanije - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar