Vesti > Politika

Predsednik Vučić povodom dešavanja na KIM: Mere koje su donete nisu lake i sigurno će biti otpora (VIDEO)

Predsednik Srbije obraća se danas građanima i govori o više tema

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

13/09/2024 > 18:06 >> 18:51

podeli vest:

Predsednik Vučić povodom dešavanja na KIM: Mere koje su donete nisu lake i sigurno će biti otpora (VIDEO)
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u današnjem obraćanju naciji objasniti šta se dešava na Kosovu i Metohiji kao i šta će država preduzeti povodom tih događanja.

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da mere koje su danas donete nisu lake, zahtevaju ogroman trud i rad i da je neizbežno da će naići na otpore.

- Na Kosovu i Metohiji znam sve probleme, od pravnih, političkih, ekonomskih. Ja znam da nema dobrog rešenja. I neću da obmanjujem i da lažem bilo koga. Mere koje smo danas doneli su nelake, nejednostavne, zahtevaju ogroman trud, rad. I neizbežno će naići na otpore - kazao je.

 
Srbija se nalazi u nelakoj pravno-političkoj situaciji po pitanju KiM

Predsednik je naglasio da je Beograd uvek otvoren za dijalog sa Prištinom i da je spreman da ode u Brisel kako bi nastavio dijalog sa Kurtijem, ali da Srbija neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva, te da je očekivano da se sa dalekosežnim i važnim predlozima izađe pred Skupštinu Srbije već tokom oktobra.

- Srbija se nalazi danas u ne lakoj pravno političkoj situaciji po pitanju KiM, ekonomski veoma dobro stojimo, možda i odlično. Ono što ostaje naša najbolnija tačka jeste Kosovo i Metohija. Pre nego što ukažem na konkretne mere, želim da nekoliko rečenica ukažem na kontekst u kojim donosimo mere koje ćemo izneti.

 

- Kosovo je najskuplja reč za svakog Srbina istovremeno, najlakše potezana i neretko nepodnošljivo njena zloupotreba nas je dovodila do lošeg. Niko nikada neće biti zadovoljan. Šta god da smo predložili, svi bi bili protiv. Oni koji pozivaju na oružje prvi dan da ih pozovemo da neameste krevet u kasarni, rekli bi da je to teško. Oni koji pozivaju na nezavisnost Kosova, rekli bi nam vi ste izdajnici. I to čujete na svakom mestu. Iako sam predsednik koji je obavio najviše razgovora, svi ostali nisu videli ni deseti deo. Gotovo da znam svaku srpsku kuću na KiM, i znam sve probleme. Gotovo da nema dobrog rešenja. Mere nisu lake, zahtevaju trud, rad, nailazeći na otpore. Hoće li zadovoljiti bilo koga? Neće. Svi čekaju kraj obraćanja da bi sa svojim laganim rešenjima ustremili na domaću javnost, kako bi ukazali na to kako smo nespobni. Ovde je reč i o onima koji dolaze sa Zapada - dodao je.

Istakao je da je Kosovo najskuplja reč za svakog Srbina, istovremeno najlakše potezana, neretko sa neopisivom lakoćom neodgovornosti. 

- Njena upotreba i zloupotreba su nas dovodile do besmisla. Kakve god mere bih predložio i šta god uradili, nikada niko neće biti zadovoljan - naveo je Vučić.

Predsednik je podsetio i na smanjenje broja srpskih stanovnika na Kosovu i Metohiji još od 1981. godine. Dodaje da su Albanci čekali svoj momenat.

- Kosovo je gubilo stanovništvo već od 81. godine. Albanci su videli svetlo na kraju tunela kada su krenuli štrajkovi. Čekali su svoj trenutak, mi nismo razumeli sve što se zbiva u svetu i za to smo platili visoku cenu. Tragičnu cenu smo platili. Kosovo je demokratsko pitanje i mislili su da će ga lako rešiti.

Predsednik je podsetio i na istorijska dešavanja, od 1981. godine, NATO agresije, Martovskog pogroma, jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova.

- 85 zemalja priznalo je nezavisnost Kosova, i ta priča je za njih završena. Do 2013. godine imali smo potpuni ekonomski kolaps, rušenje nekoliko država u kojima smo bili. To je praćeno uz opštu nebrigu. Imamo 112 zemalja koji priznaju nezavisnost. Samo najsnažniji i koji imaju sličnu situaciju kao mi ostaju na našoj strani (po pitanju Kosmeta). Tada dolaze razgovori i pregovori oko Briselskog sporazuma. Potpisi na Briselskom sporazumu ne vrede ništa.

- U narednom periodu možemo da očekujemo lošije vesti jer kod njih slede izbori.

- Tražimo raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na Severu Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i kontrolu EU i kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat Kosovske policije Sever - kazao je večeras Vučić.

Pomoć nezaposlenima i đacima na KIM

 - U narednih 45 dana ćemo doneti zakon kojim ćemo proglasiti Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju za područje posebne socijalne zaštite, drastično ćemo uvećati finansijsku podršku, za 5.000 ljudi koji su nezaposleni na mesečnom nivou 20 000 dinara - kazao je Vučić.

- Svi naši učenici u osnovnim i srednjim školama na KIM imaće besplatne udžbenike, a imaće i oko 5.000 dinara mesečnog dodatka -  najavio je.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar