Vesti > Politika

Đurić potpisao VAŽAN SPORAZUM u Njujorku: Ukidaju se VIZE nosiocima diplomatskih i službenih pasoša za OVU ZEMLJU

Đurić je informisao sagovornika o teškoj situaciji u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

23/09/2024 > 09:39

podeli vest:

Đurić potpisao VAŽAN SPORAZUM u Njujorku: Ukidaju se VIZE nosiocima diplomatskih i službenih pasoša za OVU ZEMLJU
Foto: Tanjug printscreen


Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je u Njujorku, gde učestvuje u delegaciji Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN, sa ministrom spoljnih poslova, rada i trgovine Tuvalua Polsonom Panapom o nastavku unapređenja saradnje dveju država.

Izražavajući zadovoljstvo zbog drugog susreta sa šefom diplomatije Tuvalua za samo mesec dana, Đurić je rekao da je uveren da će česti kontakti i otvorena komunikacija na visokom nivou biti odlika budućih bilateralnih odnosa, jer je pred našim državama period upoznavanja i traženja prostora za obostrano korisnu saradnju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Đurić je naglasio da je za Srbiju veoma značajno to što je bila predstavljena na prošlomesečnom 53. sastanku lidera Foruma pacifičkih ostrva u Kraljevini Tongi, jer to je otvorilo vrata za produktivan politički dijalog sa državama tog regiona, kao i za bolju saradnju na multilateralnom planu.

Sastanak na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija bio je i prilika za razmatranje konkretnih mogućnosti intenziviranja ekonomske saradnje, podrške koju Srbija može da pruži ovoj ostrvskoj državi u suočavanju sa posledicama klimatskih promena, kao i za osvrt na političke teme od najvećeg državnog i nacionalnog značaja za Srbiju.

Đurić je informisao sagovornika o teškoj situaciji u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji, izrazivši očekivanje da ćemo u budućnosti, bez obzira na neslaganja po pitanju statusa južne srpske pokrajine, dobiti podršku Tuvalua u nastojanjima da se spreče jednostrani potezi Prištine, oživi dijalog i Srbima garantuje poštovanje njihovih ljudskih i političkih prava.

Đurić i Panapa potpisali su Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Tuvalua o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar