Vesti > Politika

Varhelji povodom EVROPSKE NEDELJE MOGUĆNOSTI! Proširenje EU je najviši prioritet na našoj agendi, Srbiji je mesto u EU

Evropsku nedelju mogućnosti drugi put po redu partnerski organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Vlada Republike Srbije

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

23/09/2024 > 12:58

podeli vest:

Varhelji povodom EVROPSKE NEDELJE MOGUĆNOSTI! Proširenje EU je najviši prioritet na našoj agendi, Srbiji je mesto u EU
Foto: Tanjug printscreen


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da Evropska nedelja mogućnosti koja je danas počela u Beogradu predstavlja simbol dugogodišnjeg partnerstva Evropske unije i Srbije, i da prikazuje čitav spektar mogućnosti koje EU nudi građanima, preduzećima i institucijama Srbije.

- Proširenje EU načinili smo jednim od najviših prioriteta na našoj političkoj agendi. Mi intenzivno radimo na tome da vam donesemo neke prednosti članstva u EU i pre vašeg punog pristupanja - rekao je Varhelji u video - poruci emitovanoj na početku "Evropske nedelje mogućnosti" koja se održava u Beogradu.

On je kao glavni alat istakao Plan rasta za Zapadni Balkan, navodeći da predstavlja osnovu za ubrzanu postepenu integraciju i dodao da je cilj Plana da Srbija  i svi partneri sa Zapadnog Balkana budu bolje pripremljeni i prođu kroz brži proces pristupanja.

- Plan rasta ima za cilj da podstakne socio-ekonomski razvoj i približavanje regiona EU sa potencijalom da udvostruči ekonomije Zapadnog Balkana u narednoj deceniji. Istovremeno, plan promoviše ekonomsku integraciju unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište - rekao je Varhelji.

On je istakao da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da je EU u potpunosti posvećena podršci Srbije na putu ka modernizaciji, rastu i reformama potrebnim za članstvo u EU.

- Mi smo vaši partneri na ovom putu i uveren sam da ćemo zajedno uspeti. Molimo Vas da maksimalno iskoristite EU nedelju mogućnosti, kako bismo napredovali na našem zajedničkom putu - zaključio je komesar.

Druga po redu Evropska nedelja mogućnosti pod sloganom "Možeš i ti" počinje danas u Beogradu i Nišu, a trajaće do 27. septembra. 

Evropsku nedelju mogućnosti drugi put po redu partnerski organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Vlada Republike Srbije.

BONUS VIDEO: 

 


 

Ostavite komentar