Vesti > Politika

Od VOJNOG ROKA do završnog računa STARE PAZOVE: Poslanici u SKUPŠTINI SRBIJE postavljali su ova pitanja

Drugi dan zasedanja Skupštine Srbije

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

24/09/2024 > 12:33

podeli vest:

Od VOJNOG ROKA do završnog računa STARE PAZOVE: Poslanici u SKUPŠTINI SRBIJE postavljali su ova pitanja
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Sednica Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu, nastavljena je danas postavljanjem poslaničkih pitanje koja su se odnosila na različite teme, kao što je vraćanje vojnog roka, pa do završnog računa opštine Stara Pazova.

Poslanik Srpske napredne stranke Milimir Vujadović pitao je predstavnike opozicije koji su, kako je rekao, odgovorni za stanje u srpskoj politici, dokle će medijsku i podršku političkih struktura iz Sarajeva i Zagreba da koriste u borbi protiv Srbije i razvoja našeg društva.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić rekla je da ta stranka smatra da je uvođenje obaveznog vojnog roka velika stvar za Srbiju, ne samo za odbranu zemlje, već i zbog toga što će, kako je rekla, mladim ljudima osnažiti osećaj odgovornosti i ozbiljnosti, a Ministarstvo odbrane pitala je da li postoji mogućnost da se zakon o vojnom roku uskladi sa propisima koji tretiraju civilnu zaštitu.

- Uporedo sa ovom izmenom zakona treba raditi na zakonima ili podzakonskim rešenjima koji će omogućiti da se sistem civilne zaštite razvije u mobilan i moderan sistem - rekla je Jevđić.

Ona smatra da bi time u kratkom roku došlo do velikog broja obučenih lica za sprovođenje različitih mera civilne zaštite, a dugoročno bi se kreirala moderna bezbednostna politika koja bi rezultirala manjim posledicama nepogoda i savremenih izazova sa kojima se susreće društvo u celosti.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Poslanik SDPS Muamer Bačevac postavio je pitanje da li su privedeni i optuženi huligani koji su pre neki dan, kako je rekao, divljali centrom Novog Pazara mašući "zastavama iz 1990-tih" i "zastavom Srpske krajine".

Bačevac je pozdravio što su svi relevantni politički predstavnici, i muslimanski i srpski, osudili taj incident, ali je rekao da je izostalo privođenje i podizanje optužnice protiv huligana.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Poslanici opozicije interesovali su se za dešavanja ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac zatražio je od MUP-a i tužilaštva informaciju o tome ko su bili, kako je rekao, nasilnici koji su maltretirali studente, bacali eksplozivne naprave i koje mere su preduzete.

Poslanica Zeleno-levog fronta Natalija Stojmenović pitala je  Ministarstvo prosvete da li ima saznanja da Filozofski fakultet u Novom Sadu angažuje obezbeđenje za sproveđenje izbora za studentski parlament.

Poslanica Narodnog pokreta Srbije Ivana Rokvić postavila je pitanje ministarki za demografiju i brigu o porodicu Milici Đurđević-Stamenkovski   da li je upoznata sa tim da određeni zaposleni u centrima za socijalni rad, kako tvrdi, kao što je u Centru za socijalni rad Obrenovac, organizuju  usvajanje srpske dece u inostranstvu, posebvno u Švedskoj.

Poslanik koalicije NADA Zorana Stojanovića pitao je da li je povučeno pismo dostavljeno EU u decembru 2023. godine koje se odnosilo na Kosovo i Metohiju, a poslanik Stranke slobode i pravde Goran Petrović da li je tačno da bivši ministar Nebojša Stefanović i dalje ima policijsku zaštitu.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Šef poslaničke grupe Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović pitao je da li je tačno da najviši državni zvaničnici prijamaju proviziju od 20 odsto za, kako je rekao, lobiranje za Rio Tinto i projekat Jadar, a načelnika  Generalštaba Vojske Srbije kakav je njegov stav o budućnosti zgrade Generalštaba.

Poslanik Mi - glas iz naroda Jovan Janjić  pitao je Vladu Srbije zašto  Srbija i dalje sledi sankcije koje je EU uvela prema, kako je rekao, nama prijateljskoj Belorusiji.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Poslanik Srbija centra Slobodan Ilić pitao je Državnu revizorsku instituciju i Ministarstvo finansija o završnom računu opštine Stara Pazova.

- U izveštaju DRI piše da je imovina opštine Stara Pazova za godinu dana, od 2021. do 2022. godine, uvećana, nije greška, 458 milijardi dinara, što je oko četiri milijarde evra. To je više od imovine Kragujevca, Niša, Novog Sada ili pet puta veća vrednost imovine od Beograda na vodi - rekao je on.

Opština Stara Pazova ima oko 63.000 stanovnika i samo 351 km2 i najmanja je opština u Sremu po površini, pa je pitao o čemu se tu radi.

BONUS VIDEO: 

 

Ostavite komentar