Vesti > Politika

Danas generalna debata GS UN: Bajden govori POSLEDNJI PUT kao predsednik, a evo kada će se VUČIĆ OBRATITI

Generalna debata počinje danas u 9 devet sati po američkom, odnosno u 15 sati po srednjeevropskom vremenu

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

24/09/2024 > 08:17

podeli vest:

Danas generalna debata GS UN: Bajden govori POSLEDNJI PUT kao predsednik, a evo kada će se VUČIĆ OBRATITI
Foto: Tanjug/AP


U Njujorku danas počinje generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Generalna debata počinje danas u 9 devet sati po američkom, odnosno u 15 sati po srednjeevropskom vremenu.

Generalnu debatu otvara generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a potom se, po ustaljenom redosledu, prvi obraća predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, drugi na listi govornika je predsednik SAD Džozef Bajden, a treći predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Aleksandar Vučić je 14. na listi govornika prvog dana generalne debate. 

Bajden se obraća poslednji put kao predsednik SAD

Američki predsednik Džozef Bajden danas će održati svoj poslednji govor u Generalnoj skuštini Ujedinjenih nacija (GS UN) u svojstvu predsednika SAD.

U obraćanju Bajdena Generalnoj skupštini i na njegovim sastancima sa drugim svetskim liderima u Njujorku glavno pitanje će biti sukob na Bliskom istoku i njegovi potezi u tom pogledu, prenosi Glas Amerike.

Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Bajden će se obratiti stotinama svetskih lidera koji se okupljaju svake godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a govor će održati u veoma važnom trenutku, izjavila je američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild.

Učesnicima će se obratiti i predsednici Švajcarske, Kolumbije, Južne Afrike, Litvanije, Gvatemale, Maldiva, Tadžikistana, Sijera Leonea, Angole, kao i emir Katara i kralj Jordana.

Teme generalne debate

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru. Njavljeno je da će tema ove godine biti zajedničko delovanje za unapređenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije, ali svaki govornik može izneti temu koju smatra posebno važnom.

Sednica Generalne skupštine UN smatra se jednim od najvećih diplomatskih događaja u svetu, a ove godine se održava u senci sve većih kriza, sukoba i ratova širom sveta. Među temama ovogodišnje debate svakako će se biti ratovi u Gazi, Sudanu, kao i sve veća mogućnost eskalacije rata na Bliskom istoku, a mnogi svetski lideri govoriće i o sukobu u Ukrajini.

Palestinski predsednik Mahmud Abas trebalo bi da govori u četvrtak ujutru, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak popodne. Obraćanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog najavljeno je za sredu, 25. septembar, dok će stavove Rusije izneti šef ruske diplomtije Sergej Lavrov u subotu, 28. septembra.

Za lidere malih ostrvskih zemalja i drugih koje su pogođene klimatskim promenama tema će biti i borba protiv globalnog zagrevanja. Za izlaganje svakog učesnika generalne debate predviđeno je 15 minuta. Generalna debata trajaće do ponedeljka, 30. septembra.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar