Vesti > Politika

VUČIĆ IZ NJUJORKA nakon najvažnijih sastanaka: "Gutereš ZNA DA SMO U PRAVU kada govorimo o Povelji UN" (VIDEO)

U Njujorku je sinoć održana Generalna skupština UN, na kojoj je predsednik bio govornik

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

25/09/2024 > 16:00

podeli vest:

VUČIĆ IZ NJUJORKA nakon najvažnijih sastanaka: "Gutereš ZNA DA SMO U PRAVU kada govorimo o Povelji UN" (VIDEO)
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima Srbije iz Njujorka

Predsednik je na početku obraćanja rekao da je imao mnogo važnih sastanaka, sa više afričkih predsednika, što je izuzetno važno za našu zemlju. Takođe, razgovarao je i sa delegacijom Kine, i predsednikom Irana.

- Očekujemo predsednika Angole u januaru ili februaru. Nastaviću sa dodelom odlikovanja danas i sutra pre nego što poletimo. Tu možemo mnogo dobrih stvari za političku i ekonomsku saradnju da uradimo. Zahvalan sam prijateljima iz Kine na čeličnom prijateljstvu. 

Predsednik je razgovarao i sa predsednikom Irana o svim problemima, kako na Bliskom istoku tako i našim problemima.

- On je izneo svoje stavove, ja sam izneo svoje - rekao je predsednik Srbije.

- Hvala im na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao što ćemo i mi uvek podržavati teritorijalni integritet svake međunarodno priznate zemlje, razume se i Irana. Razgovarali smo i o nekim drugim, ekonomskim temama. Jutros sam imao razgovor, po američkom vremenu, sa Lajčakom i rekao sam mu koliko smo i ozlojeđeni i frustrirani zbog svega, zbog rušenja svega onoga što je potpisano i prihvaćeno u Briselu 2013. Od policije na severu, do ukidanja dinara, pošte, nedozvoljavanja srpskoj robi iz centralne Srbije da uđe na Kosovo i Metohiju i uvek izmišljanja nekakvih razloga, u stvari sa jednim ciljem da se protera srpski narod sa KiM - rekao je Vučić.

Kako je rekao predsednik, najsrećniji je što je "govorio istinu i ono što srpski narod i građani Srbije osećaju". 

Foto: Tanjug printscreen

 

"Gutereš zna da smo u pravu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da generalni sekretar UN Antonio Gutereš zna da je Srbija u pravu kada ističe neophodnost poštovanja Povelje UN i normi međunarodnog javnog prava, samo što, kako je ocenio predsednik, on ne može to da kaže tako.

- Zna on to. To je pametan i obrazovan čovek i on to odlično zna. Zato ćete ga videti da nikada ne žuri i ne trči sa nekim izjavama, da se dodvorava ovim velikima sa zapada po tom pitanju. Naravno da je dobro to poznato, ali ne može on o tome da govori javno - rekao je Vučić u izjavi medijima u Njujorku, gde učestvuje u 79. zasedanju Generalne skupštine UN.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li je Gutereš, kada je u svom obraćanju na otvaranju debate u GS UN poručio da je vreme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, mislio na istu Povelju UN koju je Vučić spomenuo u svom sinoćnom govoru. Vučić je ukazao da je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, koji je govorio pre Vučića, sve vreme pozivao na poštovanje teritorijalnog integriteta, celovitosti i na poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija, ali samo kada su Rusi i Ukrajinci u pitanju, a ne i Srbija.

- A kada su Srbi u pitanju, onda 'pa koga briga?' Njih to ne interesuje, to jeste suština, dakle vi morate da razumete. Vi ćete sada da imate obeležavanje oslobođenja Aušvic Birkenau koncentracionog logora. Oni koji su oslobodili Aušvic Birkenau, to su Rusi, neće biti pozvani. Pretpostavljam da će oni koji su stvorili logor biti pozvani - primetio je Vučić.

Kako je rekao, najsmešnije mu je kada vidi da se neki ministar iz Federacije BIH slika sa zastavama BIH i tzv. Kosova, pa onda zameraju Republici Srpskoj da krši Povelju UN.

- A onda odu i kažu Republici Srpskoj - 'hoćete secesionističke zahteve, hoćete protiv Povelje UN?' A to što oni idu protiv Povelje UN, baš ih briga. I tako to stalno ide, tako to stalno gledate. Zato što im se može, jer svi oni imaju zaštitu velikih zapadnih zemalja i misle da mogu da čine šta im je volja - rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija u Evropi živi geografski, kulturološki, delimično istorijski i da, u skladu sa tim, mora da se ponaša.

- Moramo da se ponašamo u sladu sa našim ekonomskim interesima, jer ekonomija je ključna stvar. Zato sam ja srećan kad idem na ovakve skupove o kojima vam govorim... Ali vam je jasno da ćemo doći bukvalno do svakoga na svetu, jer Srbija postaje prepoznatljiva na toj međunarodnoj mapi - zaključio je Vučić.

Predsednik je, podsetimo, sinoć bio govornik na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

BONUS VIDEO

Ostavite komentar