Vesti > Politika

Petković o obraćanju predsednika u Njujorku: "VUČIĆ govorom pred UN pokazao kako se voli otadžbina"

On je ocenio da je važno da ostane zabeleženo da je Vučić u UN ''jasno i otvoreno'' govorio o politici dvostrukih aršina

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

24/09/2024 > 22:30

podeli vest:

Petković o obraćanju predsednika u Njujorku: "VUČIĆ govorom pred UN pokazao kako se voli otadžbina"
Foto: Tanjug/Tanjug VIDEO


Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorom pred Generalnom skupštinom UN ''pokoljenjima koja dolaze ostavio dragocenu lekciju o tome kako se voli otadžbina i brane srpski državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji, ali i kako se jedan mali i slobodoljubiv narod bori za mir u svetu''.

- Srbija ne spada u red najvećih država na svetu, niti je srpski narod među najbrojnijim narodima, ali, zahvaljujući porukama predsednika Vučića, svrstali smo se u red najodgovornijih nacija koje ne zatvaraju oči ni pred izazovima današnjice ni pred prošlošću - istakao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Petković je ocenio da je važno da ostane zabeleženo da je Vučić u UN ''jasno i otvoreno'' govorio o politici dvostrukih aršina, kao i o ''bahatosti i licemerju dela međunarodne zajednice''.

Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew

 

- Danas se isti oni koji su protivpravno pre dve i po decenije napali Srbiju i od tada sponzorisali separatiste na Kosovu i Metohiji pozivaju na međunarodno pravo, Povelju UN i princip nepovredivosti granica suverenih država - istakao je Petković.

U saopštenju se navodi da je Vučić ''celom svetu jasno objasnio'' zbog čega međunarodno pravo mora da se poštuje bezrezervno i bez izuzetaka''.

- Jer ako se čine izuzeci, kao što je to učinjeno povodom južne srpske pokrajine, principi prestaju da važe i nastupa haos, a tome smo nažalost svi svedoci - ocenio je Petković.

U saopštenju Kancelarije navodi se da je Vučić istakao da ljudska i građanska prava, kao temelj moderne zapadne civilizacije, ne mogu važiti za neke Evropljane, a za druge ne, uprkos tome što, kako se navodi, nisu možda svi to želeli da čuju.

- Srpski narod na Kosovu i Metohiji ne može da jedini bude izuzet iz sistema vrednosti kojim se demokratska Evropa toliko ponosi - navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije odbacuju optužbe koje su se čule proteklih dana da je Vučić ''prepustio KiM kapricima velikih sila''.

- On je danas još jednom dokazao da ne zazire ni od velikih ni od silnih, i da mu je jedina briga i ideja vodilja interes Srbije i njenih građana. I kao mnogo puta do sada klevetnici će zabiti glavu u pesak, ali narod i istorija pamte velikane i predsednik Vučić će sasvim sigurno biti upamćen kao jedan od najvećih državnika u srpskoj novovekovnoj istoriji - saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar