Vesti > Politika

Istraživanje Faktor plus: Građani najviše veruju Vučiću, najmanje katastru

Za ponovno služenje vojnog roka pozitivno se izjasnilo 54 odsto građana, 36 je protiv, dok 10 odsto građana nema jasan stav o ovom pitanju

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

27/09/2024 > 21:10

podeli vest:

Istraživanje Faktor plus: Građani najviše veruju Vučiću, najmanje katastru
Foto: Tanjug/Tanjug VIDEO


Prema najnovijem istraživanju agencije Faktor plus, građani najviše veruju instituciji predsednika Republike Srbije, dok najmanje veruju Republičkom geodetskom zavodu. 

Predsedniku Srbije veruje 55 odsto građana, Vladi Republike Srbije 29, vojsci 31, policiji 32, Skupštini Republike Srbije 22, Narodnoj banci Srbije 38, zdravstvenom sistemu 30, Penzionom fondu (PIO) 29, Elektro-privredi Srbije 25, dok najmanji broj građana ima poverenje u Republički geodetski zavod, odnosno katastar, sa 18 odsto poverenja.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2000 ispitanika, a osim istraživanja stavova o poverenju građana u institucije, anketa donosi i najnovije podatke o rejtingu stranaka gde je na prvom mestu SNS sa rejtingom od 46.8 odsto. 

Na drugom mestu je SPS sa 7.7, Stranka Slobode i pravde 6.9, Kreni – promeni - Sava Manojlović 4.7, Narodni pokret Srbije 4.0, Mi snaga Srbije 4, Novi DSS 3.7, dok se stranke Zeleno-levi front i Srbija Centar nalaze ispod cenzusa sa 2.3 odnosno 2.2 odsto podrške građana. 

Za ponovno služenje vojnog roka pozitivno se izjasnilo 54 odsto građana, 36 je protiv, dok 10 odsto građana nema jasan stav o ovom pitanju. 

Kada je u pitanju dužina trajanja vojnog roka, oni koji su se izjasnili pozitivno o služenju vojnog roka istakli su da je najbolji predlog da vojni rok traje 75 dana, za šta se izjasnilo 48 odsto građana, dok je najmanje njih za služenje vojnog roka od 365 dana, samo pet odsto građana. 

Direktor Faktor Plus Vladimir Pejić istakao je za Tanjug da građani Republike Srbije i dalje imaju najviše poverenja u predsednika Vučića. 

- Predsednik Srbije uspeo je uprkos brojnim izazovima da očuva reputaciju institucije kojoj građani najviše veruju. Posle predsednika najviše poverenja uživaju Vlada Republike Srbije, vojska, policija, skupština, dok najmanje poverenja imaju u Skupštinu Republike Srbije i katastar - naveo je Pejić. 

On je istakao da se u pogledu rejtinga političkih stranaka stvari ne menjaju značajno u odnosu na poslednja istraživanja. 

- SNS je ostao na vodećoj poziciji, SPS je pojedinačno takođe stabilan, uprkos zajedničkom nastupu sa SNS na prošlim izborima, dok među opozicionim strankama najveću podršku ima stranka Dragana Đilasa - zaključio je Pejić.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar