Vesti > Politika

"PREDLOG ZAKONA O LITIJUMU NEPOTKOVAN!" Brnabić o planovima Skupštine - pred parlamentom nove VAŽNE ODLUKE ove jeseni

U Skupštini Srbije sutra počinje nova sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

06/10/2024 > 10:29

podeli vest:

"PREDLOG ZAKONA O LITIJUMU NEPOTKOVAN!" Brnabić o planovima Skupštine - pred parlamentom nove VAŽNE ODLUKE ove jeseni
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sve spremno za sutrašnju sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije da se zabrani istraživanje, eksploatacija i prerada litijuma i bora, ističući da je to važna tema za građane koji su uplašeni, ali da je predlog zakona nepotkovan i da ga je trebalo vratiti na doradu.

Brnabić je za RTS rekla da je neverovatno da su predstavnici opozicije insistirali da predsednik Aleksandar Vučić ne dođe na sednicu o litijumu, a reč je o gorućem pitanju u Srbiji i ukazala da to pokazuje da ne veruju u snagu svojih argumenata.

Predsednica Skupštine je istakla da je predsednik Aleksandar Vučić o temi litijuma razgovarao sa svim zainteresovanim stranama na lokalu, a da opozicija ne poziva na razgovore one sa kojima se ne slaže, već je to uzak krug ljudi gde svi isto misle.

- Predsednik Srbije ima najveći legitimitet, a ne zovete ga da čujete šta ima da kaže, to je čovek koji je pričao sa istomišljenicima i neistomišljenicima - naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, predstavnici opozicije žele da izbegnu predsednika Vučića zbog ogromnog straha od njegovih argumenata.

- Sramotno je da se od parlamenta pravi politički rijaliti, a ovakav predlog zakona je nepotkovan i neargumentovan i nikada ne bi trebalo da se nađe na plenumu, da smo ga vratili na doradu rekli bi da ne smemo da razgovaramo o tome - navela je predsednica Skupštine.

Foto: Tanjug printscreen

 

Brnabić je istakla da je reč o blamantnom predlogu zakona koji unižava parlment i morao je biti vraćen na doradu. Prema njenim rečima, ovako nešto u istoriji Srbije se nije našlo u Skupštini. Na pitanje hoće li poslanička grupa SNS-a podnositi amandmane, kaže da to neće učiniti, jer je nemoguće popraviti predlog zakona.

- Apelujemo na opoziciju da se ne bavimo političkim rijalitijem, moramo da se vratimo ozbiljnom radu - istakla je Brnabić.

Podsetila je da je u prethodna tri dana Srbija dobila investicioni kreditni rejtnig, imali smo posetu predsednika UAE i predsednik Vučić je otvorio obilaznicu oko Gornjeg Milanovca.

- Neverovatno je da nam dolaze ovakvi državnici, za ovako brojčano malu zemlju, a bili su Makron, Šolc, predsednik Kine. Ništa od toga nama nije politička vest - kaže Brnabić.

Prema njenim rečima, otvaranje obilaznica, auto-puteva, fabrika više nije vest, otvaranje kompanija nije vest, ali ljude zanima sednica o litijumu, koja je, kako ističe, politički rijaliti.

U Skupštini Srbije sutra počinje nova sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 poslanika.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Važni zakoni pred parlamentom 

Ana Brnabić je izjavila danas da će ove jeseni pred parlamentom naći važni zakoni, pre svega propisi koji se odnose na AP Kosovo i Metohiju i na budžet za 2025. godinu.

- Mnogo posla do Nove godine. Svakako, ono što je izuzetno važno je set zakona koji treba da reflektuje sve one mere prema Kosovu i Metohiji, odnosno mere dodatne podrške našim narodu na KiM, koje je inicirao predsednik Aleksandar Vučić - rekla je predsednica parlamenta za RTS.

Istakla je da će ti zakoni, čim ih potvrdi parlament i time da „zeleno svetlo“ Vladi Srbije za sprovođenje mera, direktno uticati na život Srba na AP KiM i kroz veća finansijska izdvajanja i veću pravnu sigurnost.

Prema njenim rečima, drugi važan deo rada odnosi se na budžet za 2025. godinu, koji treba da obezbedi da prosečna plata do 2025. godine bude 1.000 evra i da imamo i dalje kapitalne investicije u zemlji.

- Da do 2027. godine BDP bude, ukoliko budemo vredni, 100 milijardi evra u jednoj godini. A da podsetim da je 2012. godine bio 32 milijarde evra. Toliko se Srbija promenila - istakla je Brnabić.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar