Vesti > Srbija

PALMA danas slavi VELIKI JUBILEJ: Otpevao pesmu NOVINARKI K1 i PODELIO SAVETE političarima

Interesantan razgovor sa Draganom Markovićem na veliki dan za njega otkrio nam je tajnu kako jedan "čovek iz naroda" traje toliko dugo

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

06/10/2024 > 10:16

podeli vest:

PALMA danas slavi VELIKI JUBILEJ: Otpevao pesmu NOVINARKI K1 i PODELIO SAVETE političarima
dragan marković palma - Foto: ATA Images


Danas, 6. oktobra 2024. godine, obeležava se značajna godišnjica – 20 godina od kada je Dragan Marković Palma došao na čelo Jagodine. Tokom ovog perioda, Marković je ostavio dubok trag na razvoju grada i postao prva asocijacija kad se Jagodina bilo gde pomene. K1info jutros je razgovarao s njim o "tajni dugoročnog uspeha" političara - čoveka iz naroda. 

Dragan Marković rođen je 30. decembra 1962. godine u Jagodini. Kao osnivač Jedinstvene Srbije, Marković je u Jagodini prvi put postao gradonačelnik 6. oktobra  2004. godine. 

Iako smo ga prekinuli u nedeljnom prepodnevu, Palma nam je izašao u susret za razgovor, koji je započeo pesmom. Novinarki K1 info portala je kao odgovor na izvinjenje za uznemiravanje na ovaj slobodan dan, odgovorio stihovima Merse Miljković:

- Dobro jutro, znate li onu pesmu: "Bar nedeljom dođi kući..." - otpevao nam je Palma u danu, a onda smo nastavili razgovor u kom je kroz svoje iskustvo podelio dobronamerne savete i svojim kolegama političarima šta i kako treba da rade da bi ih narod podržavao.

Foto: ATA Images

 

Pod Markovićevim vođstvom, Jagodina je doživela transformaciju u savremeni grad. Fokus na infrastrukturu rezultirao je izgradnjom novih puteva, škola, i sportskih objekata. Posebnu pažnju posvetio je razvoju kulturnih sadržaja, što je dovelo do osnivanja Muzeja moderne umetnosti i organizacije raznih manifestacija koje su obogatile kulturnu scenu. Jedan od njegovih najistaknutijih projekata je Akva park, koji je postao omiljeno mesto za rekreaciju i odmor, privlačeći posetioce iz cele Srbije.

"Ja obilazim ljude, pričam sa njima oči u oči" 

Tajna za uspeh da održi jedinstvo Jagodinaca, kako nam je rekao, krije se u predanosti da kao čovek iz naroda, sasluša i "oči u oči" sa građanima, rešava probleme istih.

- Znate šta, ovi drugi, ne svi, ali 90 posto su u tranzitu, znači oni postanu visoki funkcioneri lokalne samouprave, jer ih imenuju njihovi predsednici iz Beograda. Ti predsednici iz Beograda nisu mnogo upućeni šta oni rade, pojedini i kradu, mažu i lažu. Kada vam neko da poverenje - meni je 7. mandat odbornički u Jagodini. Jedini sam političar na srpskoj sceni, od višestranačkog sistema, da tamo gde sam rođen i gde živim, dobijem na svim izborima preko 90 posto glasova - rekao nam je i nastavio:

- Od mojih Jagodinaca, sa svim selima, 2. juna sam dobio 61,9 posto u mandatima. Možete vi da kampanju vodite papirićima i da se ne obraćate narodu. Šta vi pričate? Papirići pričaju? Ja sam obišao svaku mesnu zajednicu, pričao sa ljudima, pogledao ih u oči... Ovi drugi citiraju njihove šefove iz Beograda i šta smo time dobili – ništa. Moraju da se znaju prioriteti – gde trošite pare? Kupuju automobile, nove „škode“ na teret građana kako bi ih vozili, a vozili ste se biciklom pre nego što ste ušli u politiku. To je najveći problem danas - zaključio je Palma.

Foto: ATA Images

 
"Od oca i dede sam nasledio odnos prema privredi"

Kako je njegov rad u privredi još od najmlađih dana bio velika predispozicija za trajnost na političkoj sceni, govori i činjenica da je od oca nasledio privrženost poslu.

- Ja sam privrednik 42 godine, i otac mi je bio privrednik, i deda. Bili smo najveći proizvođači cigle u centralnoj Srbiji, moj pokojni otac i ja, ja sam tada bio dete. Najveći proizvođači šećera, repe u centralnoj Srbiji. Mnogo stoke smo čuvali, bikove, krave, svinje. Imali smo i farmu, sada to ne, iz razloga što se ne isplati, jer je uvoz uništio gospodina srpskog poljoprivrednika - otkrio je Palma za K1 info.

Anegdota sa "australijskim prasetom"

Marković nam je ispričao i anegdotu sa Kopaonika, koja je ostavila dubok trag u onome za šta se on bori tokom poslednjih 20 godina, da srpsko ostane srpsko. Opisao nam je interesantan događaj iz jednog restorana.

- Bio sam na Kopaoniku za Srpsku Novu godinu i pitao: šta imate za jelo, a kažu mi – australijsko prase... pa onda, egipatsko govedo. Iznenadio sam se. I znate šta smo jeli? – Picu. I rekao sam im da stave malo kačkavalja, ali ne iz uvoza. To je najveći problem danas. To to smo mi. Moraš da se baviš nekim poslom, pre nego što se baviš politikom. Ja imam i privrednu proizvodnju, imam i lešnik, i borovnicu, i ribizlu… Mora čovek da radi, da ore, da kopa - rekao nam je Palma objašnjavajući kako Srbija treba da neguje svoje zlato.

Foto: ATA Images

 
"Vučiću skidam kapu"

Marković je rekao da postoji kod pojedinaca veliki problem za zaradom, umesto da prioritet budu građani. Kako je naglasio, to je tajna njegovog uspeha, koji Jagodinci prepoznaju već pune dve decenije. Palma je prokomentarisao i stanje na vrhu države, gde, kako je rekao, nije lako jednom čoveku, predsedniku Aleksandru Vučiću, da motri na sva dešavanja i probleme koje zahvataju našu zemlju.

- Teško je predsedniku Vučiću da vodi ovu zemlju. Skidam mu kapu - zaključio je Palma u razgovoru za K1 info.

Dva decenije vladavine Dragana Markovića Palme u Jagodini predstavljaju priču o posvećenosti zajednici. Njegova vizija i rad na unapređenju života građana ostavili su istorijski pečat na ovaj grad.

Dok se Jagodina priprema za nove izazove, jasno je da će Marković i dalje biti ključna figura u oblikovanju njenog razvoja, a njegov doprinos će ostati inspiracija za generacije koje dolaze.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar