Vesti > Politika

RADOVAN KARADŽIĆ PREBAČEN U BOLNICU: Britanci nešto opasno MULJAJU, ne sme da se JAVI PORODICI!

Oglasila se njegova ćerka

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

08/10/2024 > 16:47

podeli vest:

RADOVAN KARADŽIĆ PREBAČEN U BOLNICU: Britanci nešto opasno MULJAJU, ne sme da se JAVI PORODICI!
Foto: wikipedia.org


 Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji služi zatvorsku kaznu u nehumanim uslovima u Velikoj Britaniji, odvezen je u bolnicu bez ikakvog objašnjenja i prava da se javi porodici, rekla je danas njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević i istakla da u Britaniji prave alibi i čine nešto izuzetno sumnjivo.

Ona je u izjavi za Srnu rekla da je Karadžić odvezen juče u poslepodnevnim časovima i da mu je tamo saopšteno da će biti zadržan do daljeg u bolnici.

- Više od sedam časova držan je u jednoj maloj prostoriji. Nije mu bilo dozvoljeno da uzima hranu, da dobije lekove niti da ide u toalet - navela je Karadžić Jovičević.

Ona je konstatovala da su se za to vreme promenile četiri smene po četiri čuvara.

- Lekar nikada nije došao, ali su dolazili tehničari da uzmu krv - navela je Karadžić Jovičević i dodala da je on konstantno insistirao da mu se objasni zašto je u bolnici, kakve nalaze rade, ko je odlučio da do daljeg ostane u bolnici i zašto, kao i da se javi porodici.

Karadžić je konačno, dodala je ona, nešto pre ponoći odvezen iz bolnice "uz konstataciju da je odbio lečenje i da zato neće dobiti nalaze na uvid, te da se to smatra njegovim samovoljnim napuštanjem bolnice kao da je slobodan čovek".

Foto: wikipedia.org

 

- To bi valjda trebao biti alibi zato što tri godine nema nikakvu medicinsku pomoć, dijagnostiku i terapiju. Alibi za prošle tri godine i alibi za buduće nepostupanje. I lečenje - čega - upitala je Karadžić Jovičević.

Ona je napomenula da je dovezen u ćeliju gde je ubrzo uvideo da je telefonska kartica blokirana i da ne može nikome da se javi.

- Potpuno je jasno da je planirano da se tu više i ne vrati -  upozorila je Karadžić Jovičević.

Ona je konstatovala da se tamo dešava nešto izuzetno sumnjivo i opasno.

- Ovako čovek može bukvalno da nestane, da se ne zna ni gde, kada, ko i zašto ga je odveo, pod najmonstruoznijim izgovorom `da je morao biti prebačen u bolnicu`, bez ikakvih daljih informacija i potpuno nepoznate dalje sudbine. Moja obaveza je da o ovome obavestim javnost, pošto nadležnim institucijama nema nikakav pristup niti oni izgleda imaju ikakvu volju da se pozabave otvorenim ugrožavanjem čak i osnovnog prava na život. Tek toliko koliko mogu da ne bude posle `nismo znali - rekla je Karadžić Jovićević.

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić tužio je britansku Vladu zbog nehumanog tretmana, objavio je nedavno britanski dnevnik "Mejl" i naveo da Karadžić potražuje 50.000 funti za kršenja ljudskih prava. On se sudu obratio putem video-linka kako bi tužio britanskog ministra pravosuđa Šabanu Mahmud.

List je podsetio da je Karadžić smešten u zatvor Albani na ostrvu Vajt gde nakon što je osuđen u Haškom tribunalu, izdržava doživotnu kaznu.

Reč je o zatvoru koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

U nekoliko navrata Karadžićeva kćerka Sonja ukazivala je na veoma teške uslove u kojima je njen otac i na njegovo teško zdravstveno stanje zbog toga što mu ne omogućavaju lekarske preglede niti adekvatno lečenje. 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar