Vesti > Politika

Vuletić: Srbija u Dubrovniku pokazala doslednost u svojoj politici

Srpski interesi moraju da se poštuju kao što moraju da se poštuju i interesi drugih naroda na Balkanu.

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: TANJUG

11/10/2024 > 10:13

podeli vest:

Vuletić: Srbija u Dubrovniku pokazala doslednost u svojoj politici
Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav


Sociolog prof. dr Vladimir Vuletić izjavio je danas da je izmenom nekoliko bitnih tačaka deklaracije učesnika Samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa, tako da u njoj pored ostalog, ne piše da se zemlje obavezuju već podstiču da se usklade sa merama EU, Srbija pokazala doslednost u svojoj politici.

On je za Tanjug istakao da treba imati u vidu da Srbija ništa ne opstruira, već da ona nije članica EU i nema obavezu da prati spoljnu politiku EU, i poručio da je veoma važno što se poštuje stav Srbije zarad nečega što je viši interes.

"Postoji viši interes i kada je reč o EU da se postigne određena vrsta kompromisa, a postoji i naš interes jer ne možemo biti ostrvo u moru koje će štrčati. U politici je uvek sve stvar kompromisa, ako nemate kompromise onda imate sukobe. Mislim da je postignuta dobra mera kompromisa vezana za samit u Dubrovniku", ocenio je sociolog.

Foto: Instagram/budućnostsrbija

 

Komentarišući samit Brdo-Brioni u Crnoj Gori koji je završen potpisivanjem Deklaracije sa porukom da EU nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana i izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da region Zapadnog Balkana ne može biti stabilan bez ulaska Srbije u EU, Vuletić je rekao da iako se već 30 godina zna da EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana, EU ne želi da prihvati region u kojem postoji nestabilnost koja bi eventualno mogla kasnije da se proširi.

 

Kako je naveo, ono što je poenta čitave politike i pokušaja da se region Zapadnog Balkana stabilizuje je da se prihvati jedna drugačija politika, odnosno da ne postoji politika dogovora i kompromisa, već da sve što tiče stabilizacije na Balkanu treba da snosi Srbija.

"Srpski interesi moraju da se poštuju kao što moraju da se poštuju i interesi drugih naroda na Balkanu. Kada se uspostavi ta vrsta kompromisa, onda je moguće govoriti o stabilnosti. Imali smo stabilnost dokle god se na takav način razmišljalo, ali kada počenete da razmišljate na beskompromisan način kao što to čine institucije u Prištini, onda ne možete da očekujete stabilnost", ocenio je on.

Ukoliko EU prihvati takav način razmišljanja, tada će Zapadni Balkan biti deo EU, izjavio je Vuletić i napomenuo da iako je ulazak u EU strateški interes Srbije, ona ne može da žrtvuje sve svoje nacionalne interese zarad tog cilja.

 

Ostavite komentar