Vesti > Politika

Treća poseta ERDOGANA Srbiji u poslednjih pet godina! Stručnjaci otkrivaju: "Ovo su sada ključne teme"

Gosti u emisiji "Uranak" na televiziji K1, bili su prof. dr Miloje Pršić i prof. dr Stevica Deđanski

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

11/10/2024 > 12:21

podeli vest:

Treća poseta ERDOGANA Srbiji u poslednjih pet godina! Stručnjaci otkrivaju: "Ovo su sada ključne teme"
Foto: K1 televizija


Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji, gde je danas tačno u 11 sati upriličen svečani doček ispred palate Srbije. Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, planirano je održavanje biznis foruma u hotelu Hajat, koji okuplja predstavnike privrednog sektora obe zemlje.

Ovo je treća poseta Erdogana Srbiji u poslednjih pet godina, što pokazuje kontinuirano jačanje bilateralnih odnosa i ekonomskih veza između Srbije i Turske. O tome, šta možemo očekivati od ove posete i koje teme će dominirati razgovorima, u emisiji "Uranak" na televiziji K1, govorili su prof. dr  Miloje Pršić i prof. dr Stevica Deđanski.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Ključna stvar je da se fokusiramo na ekonomiju, jer tu nemamo nesuglasica. Kada je reč o političkim stavovima, postoje razlike, a glavna razlika odnosi se na pitanje Kosova i Metohije, kao i na isporuku turskih dronova njima. To donekle narušava naše odnose, ali s druge strane, ne bismo trebali potencirati te teme kako bismo izbegli dodatno pogoršanje odnosa, s obzirom na to da je Turska važna zbog drugih aspekata. Ona je značajna zbog naših Bošnjaka u Raškoj oblasti, kao i zbog naših odnosa u Bosni i Hercegovini, gde turski stav ima veliki uticaj i gde smo uspeli da unapredimo te odnose - rekao je Deđanski i dodao:

- Erdogan nema uticaj na Kurtija; na njega pre svega utiču Sjedinjene Američke Države i Nemačka. Kada je reč o Erdoganu, važno je istaći da postoji kontingent turskih snaga, a trenutno je komandant KFOR-a Turčin. Verujem da će se tokom ove posete,  tražiti od njega garancija za sigurnost Srba na Kosovu i Metohiji, kako bi se sprečilo da neobuzdane snage tzv. Kosova upadnu i napadnu Srbe. Zbog toga je KFOR za nas od izuzetne važnosti.

Foto: K1 televizija

Prof. dr Stevica Deđanski

Dodao je da sa Erdoganom ne mogu da se rešavaju nacionalna pitanja.

- Ne možemo rešavati nacionalna pitanja s Erdoganom, jer on nema dovoljno uticaja za takve stvari. Ta pitanja se rešavaju s drugim svetskim silama, ako ikada budemo uspeli. To ne treba da bude naš prioritet u razgovorima s njim, već treba da se fokusiramo na druge mogućnosti koje nam saradnja s Turskom pruža. Zbog dobrih odnosa, turski bataljon može garantovati veću bezbednost za Srbe, a komandant KFOR-a možda će biti skloniji davanju podrške bezbednosnim merama. Naš ključni cilj je da osiguramo stabilnost, jer Kurti želi da Srbi napuste Kosovo i Metohiju, što bi dovelo do veće nestabilnosti. Takođe, važno je da Turska ne bude promoter narativa koji dolazi iz Bosne. Erdogan je kroz naša dela video da istinski brinemo o bošnjačkom stanovništvu, zbog čega je njegov odnos prema Srbiji i prema ekstremistima drugačiji. Produbljivanje tih odnosa može se ostvariti samo kroz dobre veze i saradnju - rekao je profesor.

Pitanje stava prema Kosovu i Metohiji, uključujući vojnu podršku i obuku albanskih jedinica, ključno je za međudržavne odnose Turske i Srbije i zahteva pažljiv pristup kako bi se očuvale prijateljske veze, smatra prof. dr Miloje Pršić.

- Ono što značajno može narušiti naše odnose je pitanje stava prema Kosovu i Metohiji. Kada to spomenem, mislim na pružanje vojne podrške, uključujući opremanje bezbednosnih snaga na Kosovu i Metohiji, kao i ugovore o obuci albanskih jedinica i pripadnika tih snaga u Turskoj. Kada se sve to uzme u kontekst međudržavnih odnosa Turske i Srbije, važno je raditi na jačanju prijateljskih veza - rekao je on.

Turska bi mogla smanjiti svoje prisustvo i obim naoružavanja na Kosovu i Metohiji

Foto: K1 televizija

Prof. dr Miloje Pršić

- Ovo je prilika da se ukaže na drugačiji pristup i razloge za to, jer je Kosovo izvorna teritorija srpskog naroda. Bez obzira na broj zemalja koje su ga priznale, postoje dokumenti koji potvrđuju teritorijalni integritet Srbije i to bi svaka država morala da poštuje. Turska bi mogla smanjiti svoje prisustvo i obim naoružavanja na Kosovu i Metohiji, te staviti Albancima do znanja da ne može podržavati ekstremizam koji je prisutan u tom regionu. Ne verujem da će Turska povući priznanje nezavisnosti, ali trebalo bi da razmotri svoj pristup prema ovom pitanju - rekao je prof. dr Pršić u emisiji "Uranak" na televiziji K1 i dodao:

- Turska može značajno da doprinese stabilizaciji situacije na Balkanu, ali isto tako, neprimerenom politikom, lako može izazvati nestabilnost. Pravosmer ekonomske saradnje je veoma važan. Ako Turska pokaže da poštuje međunarodno pravo, postoji prilika da se u zatvorenim razgovorima otvore pitanja koja opterećuju naše bilateralne odnose.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar