Vesti > Srbija

ERDOGAN U POSETI SRBIJI! Srbija i Turska potpisale 11 sporazuma (FOTO+VIDEO)

Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan prisustvovaće biznis forumu

Izvor: K1info

Autor: K1info

11/10/2024 > 11:05

podeli vest:

ERDOGAN U POSETI SRBIJI! Srbija i Turska potpisale 11 sporazuma (FOTO+VIDEO)
Foto: Printscreen TV Pink


Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Posle svečane ceremonije dočeka ispred Palate Srbija počeo je sastanak sa domaćinom predsednikom Aleksandrom Vučićem, a potom sledi i četvrta sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i potpisivanje sporazuma o saradnji.

Turskom predsedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj Garde i uz intoniranje himni Turske i Srbije.

Posle četvrte sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske usledilo je potpisivanje sporazuma o saradnji i izjave dvojice predsednika.

Tako su Srbija i Turska potpisale 11 različitih sporazuma i memoranduma o međusobnoj saradnji u prisustvu  predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana. 

* Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske - Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama u oblasti upravljanja katastrofama i vanrednim situacijama, potpisali su potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik AFAD-a Okaj Memiš.

* Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstva za rad i socijalnu sigurnost Republike Turske,potpisali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović i ministar inostranih poslova Hakan Fidan.

* Memorandum o razumevanju između Ministarstva privrede Republike Srbije i Ministarstva industrije i tehnologije Republike Turske,potpisali su ministarka privrede Adriana Mesarović i ministar industrije i tehnologije  Mehmet Fatih Kadzzir.

* Memorandum o razumevanju između Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Ministarstva energetike i prirodnih resursa Republike Turske u oblasti energetske tranzicije, potpisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ministar energetike i prirodnih resursa  Alparslan Bajraktar.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

* Potpisana je i  Odluka broj 1/2024 Zajedničkog komiteta ustanovljenog Sporazumom o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Turske o izmeni Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Turske zamenom Protokola II o definiciji pojma "proizvodi sa poreklom" i metodama administrativne saradnje, a potpisnici su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine i ministar trgovine Turske Omer Bolat.

* Memorandum o razumevanju između Ministarstva sporta Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta Republike Turska u oblasti sporta, potpisali su ministar sporta Zoran Gajić i ministar omladine i sporta Osman Aškin Bak.

* Memorandum o razumevanju u oblasti omladine između Ministarstva omladine i turizma Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta Republike Turske,potpisali su ministar turizma I omladine Husein Memić i njegov kolega Osman Aškin Bak. 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

* Memorandum o razumevanju u oblasti medija i informisanja između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Direktorata za komunikacije predsedništva Republike Turske, potpisali su ministar informisanja I telekomunikacija Dejan Ristić i predsednik Direktorata za komunikacije Predsedništva Republike Turske Fahretin Altun. 

* Protokol o saradnji između grada Beograda Republika Srbija i gradske opštine Gaziantep Republika Turska, potpisali su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i gradonačelnica Gaziantepa Fatma Šahin.

* Protokol o saradnji između Državnog arhiva Srbije i Direktorata Državnih arhiva Predsedništva Republike Turske, potpisali su direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić i direktor Direktorata Državnih arhiva Predsedništva Republike Turske Muhamet Ahmet Tokdemir.

* Akademski memorandum o razumevanju između Istorijskog instituta Beograd i Ataturkovog vrhovnog saveta za kulturu, jezik i istoriju Turskog istorijskog društva Republike Turske,potpisali su direktor Istorijskog instituta Beograd Aleksandar Rastović i predsednik Turskog istorijskog društva Juksel Ozgen.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Ranije danas, predsednik Srbije istakao je da je Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji i da će razgovarati o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni, što je od ogromnog značaja za našu zemlju, posebno u ovim teškim globalnim ekonomskim prilikama.

Vučić je poručio da je ovo poseta jednog od najuticajnijih državnika savremenog sveta, da je za Srbiju uvek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obeležena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj.

- Na političkom planu, ova poseta daje zamah jačanju odnosa između naše dve zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regionu koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, željan mira i istinskog prosperiteta. Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije - objavio je Vučić na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Napomenuo je i da je ekonomija još jedan od ključnih aspekata ove posete. 

- Zato je ova poseta važna za nas, jer predstavlja značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima, jačajući platformu za budući dijalog i saradnju, kao ključnih faktora za mir i stabilnost na Balkanu - napisao je predsednik Srbije.

Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan prisustvovaće biznis forumu.

Predsednik Turske, doputovao je sinoć u dvodnevnu posetu Srbiji. Na beogradskom aerodromu, dočekao ga je predsednik Srbije  Aleksandar Vučić.

Pored Vučića, predsednika Turske dočekali su i premijer Miloš Vučević, kao i ministri u Vladi Srbije.

Nakon svečanog dočeka uslediće sastanak dvojice predsednika.

Zatim će biti održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske predvođena žpredsednicima Vučićem i Erdoganom.

Ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo dvojice predsednika biće održana u 13.00 sati, a potom su predviđene izjave za medije predsednika Srbije i Turske.

U hotelu Hajat u 16.00 časova biće organizovan poslovni forum Srbija-Turska, a učestvovaće i predsednici Vučić i Erdogan.

Forum će okupiti predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija, tekstilne industrije, najavila je Privredna komora Srbije. 

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

 

Predsednika Erdogana sinoć je na aerodromu Nikola Tesla dočekao predsednik Vučić, koji je istakao da je poseta turskog predsednika nova prilika za jačanje prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje. 

Vučić i Erdogan sastali su se poslednji put u septembru na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Erdogan je Srbiju posetio poslednji put u septembru 2022. godine, a pre toga u oktobru 2019. godine, kada je obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje. Predsednik Turske Srbiju je posetio i 2017. godine, kada je sa predsednikom Vučićem posetio i Novi Pazar.

Vučić je u poseti Turskoj boravio 2018, 2021 i 2022. godine.

BONUS VIDEO: 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar