Vesti > Politika

VUČIĆ: "Četvoro ministara će predstavljati Srbiju na samitu BRIKS-a"

Kako je dodao, od 44 paketa različitih sankcija koje su samo ove godine donete, Srbija se ni jednoj nije pridružila i on to visoko ceni

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/10/2024 > 21:34

podeli vest:

VUČIĆ: "Četvoro ministara će predstavljati Srbiju na samitu BRIKS-a"
Foto: Printscreen RTS


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Srbiju na Samitu BRIKS-a u Kazanju predstavljati delegacija koju će činiti  potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, ministri Bratislav Gašić, Adrijana Mesarović i Nenad Popović.

Vučić je za RTS rekao da je u jučerašnjem razgovoru preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bi mu bilo izuzetno teško da on dođe i da nema poseta visokih zvaničnika koji se narednih dana očekuju u Srbiji. On je rekao da je i na dan kada je dobio poziv predsednika Putina za samit BRIKS-a rekao ambasadoru Rusije da je prethodnih dana dogovarao posetu sa Donaldom Tuskom i da je on potvrdio dolazak, ali da će da vidi sa njim hoće li doći ili ne.

- Donald Tusk premijer Poljske je to prihvatio i on dolazi prekosutra, sutra imam trilateralu sa (Robertom) Ficom i (Viktorom) Orbanom, kao predstavnik Srbije, sa Slovačkom i Mađarskom u Komarnu. U sredu već stiže Donald Tusk, ali se njemu pridružuje i Kirjakos Micotakis, naš grčki prijatelj. Veče kasnije stiže Ursula fon der Lajen i ja sam bio veoma pošten prema predsedniku Putinu - rekao je Vučić za RTS.

Vučić je rekao da je to preneo Putinu.

- Ja sam bio veoma pošten prema predsedniku Putinu i rekao mu,  dakle, to je bilo zakazano ranije, ali nisam krio i rekao sam mu - poštovani gospodine predsedniče, i da nema ovih poseta, bilo bi mi izuzetno teško  da dođem zbog različitih stvari koje vi dobro znate i za koje verujem da razumete Srbiju. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije, slovima i brojem, jedina zemlja u Evropi koja nije pristupila ni jednoj deklaraciji,  a samo u ovoj godini ih je bilo 44 protiv Ruske Federacije - rekao je Vučić.

Kako je dodao, od 44 paketa različitih sankcija koje su samo ove godine donete, Srbija se ni jednoj nije pridružila i on to visoko ceni.

- Ja sam mu rekao da bi i sa tim, i da nema svega ovoga, bilo teško, ali da ćemo poslati delegaciju koju će činiti  četvoro naših ministara - potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, ministar Bratislav Gašić, ministarka Adrijana Mesarović i ministar Nenad Popovića - rekao je Vučić.

Kako je rekao, oni će predstavljati Srbiju na Samitu Briksa. On je naveo i da je od ogromnog značaja za zemlju poseta Ursule fon der Lajen.

Foto: Printscreen RTS

 

Na pitanje da li je moguće danas biti na samitu BRIKS-a, a da se to ne uzima kao bilo kakvo skretanje sa recimo evrointegracija, Vučić je odgovorio da nije moguće. Vučić je prethodno rekao da je njegov telefonski razgovor sa Putionom bio mnogo ranije dogovoren.

- I to je jedini razlog zašto nisam želeo da saopštavam vama ili bilo kome drugom pre nego što u lice kažem onome koga se to tiče, od koga sam dobio veoma ljubazan poziv da prisustujem samitu Briksa. I to je izraz izuzetnog poštovanja, odgovornosti i ozbiljnosti jedne zemlje. A ne da neko od ljudi iz mog tima javi bilo kojem novinaru koji čezne da nešto ekskluzivno objavi, pa da onda oni izlaze u javnost - rekao je Vučić.

Ponovio je da je sa Putinom imao dobar i sadržajan razgovor uz čestitke za zajedničku borbu i 80 godina od oslobođenja Beograda, jer to jeste izuzetno važan datum.

- Mnogo važniji od onoga kako je predstavljen u svim našim medijima, gde se uglavnom pričalo o servisnim informacijama i koliko će autobusi da kasne na pojedinim linijama, ponajmanje o junaštvu srpskih i jugoslovenskih i vojnika Crvene armije poput Kravcova i jednom neverovatnom delu koje je učinio oslobađajući zgradu pošte Srbije. Dakle, osim toga, razgovarali smo o svim drugim temama - naveo je Vučić.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar