Vesti > Politika

UGLEDNI "POLITIKO" ODAO PRIZNANJE VUČIĆU, a ovaj "medij" BRŽE-BOLJE sve MALICIOZNO osporio

U naslovu teksta Vučićeve diplomatske veštine opisuju se metaforom “a la kart”, što bi značilo da predsednik Srbije uspeva da, kao u restora

Izvor: K1info

Autor: K1

23/10/2024 > 14:23

podeli vest:

UGLEDNI "POLITIKO" ODAO PRIZNANJE VUČIĆU, a ovaj "medij" BRŽE-BOLJE sve MALICIOZNO osporio
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Briselski portal "Politiko" odao je priznanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za vrhunsko balansiranje između istoka i zapada i brigu o sopstvenoj državi.

Kako je u pitanju vrlo ugledan portal iz Brisela, njihova pohvala na račun Vučićevog uspešnog balansiranja između Istoka i Zapada i neutralna pozicija koju uspeva da obezbedi našoj zemlji - nije mogla da prođe nezapaženo, te su ovu analizu preneli i na portalu N1. 

Foto: Vesti printscreen

 

Ovaj medij nezadovoljno je preneo i reči Politka da će Vučić danas u Beogradu ugostiti grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa i premijera Poljske Donalda Tuska, sa kojima će razgovarati o mogućem članstvu Srbije u EU.

Naime, kako "Politiko" ocenjuje, odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučić da se sastane sa najvišim liderima EU, umesto da prisustvuje samitu BRIKS koji je organizovao ruski predsednik Vladimir Putin, ne treba tumačiti kao znak lojalnosti Evropskoj uniji, već kao deo njegove startegije balansiranja između Zapada i Istoka.

"Politiko" podseća da će Vučić danas u Beogradu ugostiti grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa i premijera Poljske Donalda Tuska, sa kojima će razgovarati o mogućem članstvu Srbije u EU i dodaje da su Vučićevi gosti predvodnici Evropske narodne partije (EPP) desnog centra gde je njegova Srpska napredna stranka pridruženi član.

Politiko podseća da je Srbija, iako nije članica BRIKS-a, bila pozvana na samit, ali je Vučić nakon dužeg kolebanja odlučio da ne prisustvuje, navodeći posetu Tuska i Micotakisa kao razlog, kao i da u Beograd u petak stiže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kako bi promovisala planove EU za ulaganja u region.

Politiko ocenjuje da je Vučić pronašao „zlatnu sredinu“ i da, kako se širom EU sve više biraju evroskeptične i Rusiji naklonjene vlade, možda neće morati toliko da se trudi da balansira između Istoka i Zapada.

Podsećamo, ugledni i uticajni briselski portal “Politiko” objavio je krajem septembra autorski tekst o Aleksandru Vučiću nedelju dana nakon intervjua sa predsednikom Srbije.

U naslovu teksta Vučićeve diplomatske veštine opisuju se metaforom “a la kart”, što bi značilo da predsednik Srbije uspeva da, kao u restoranu, naručuje i dobija za Srbiju sve što želi.

Ostavite komentar